Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού
Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο:
«Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού: βίωμα και γνώση»
18:24:24,03/14/2021

Οι θεματικές ενότητες του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου «Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού: βίωμα και γνώση» είναι: Ιστορία, Θρησκεία, Γενοκτονία, Διάλεκτος, Λαογραφία, Θέατρο και ποίηση, Μουσικά όργανα, Μουσική και τραγούδι, Χορός, Λογοτεχνία, Ενδυμασία, Ελληνισμός της διασποράς, Πολιτική και ακτιβισμός, Εκδόσεις – ποντιακός τύπος και Νεολαία
Το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού: βίωμα και γνώση» διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» από την Παρασκευή 26 Μαρτίου έως την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, μέσω του Zoom meetings (με προεγγραφή: https://bit.ly/register_elpn) και του Facebook live (μέσω της σελίδας: www.facebook.com/elpnaousas).
Σκοποί του Συνεδρίου
Σκοποί του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, η παραγωγή συμπερασμάτων και η έκφραση απόψεων στα θέματα που αφορούν διαχρονικά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Οι εισηγήσεις αφορούν σε ευρεία θεματολογία.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και με την αρωγή του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα εκατό το επόμενο έτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή οφείλουν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά, καθώς και αναστοχαστικά
«Η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Οικουμενικό Ελληνισμό να αναστοχαστεί την ιστορία του, το παρελθόν του και το μέλλον του. Η συγκυρία της διοργάνωσης του μεγάλου αυτού διαδικτυακού συνεδρίου στο οποίο τίθενται σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι προβληματισμοί που απασχολούν την ταυτότητα της ράτσας μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες για τη συνέχιση της ιστορικής διαδρομής μας, συνδυάζοντας το βίωμα του παρελθόντος με τη γνώση για την πορεία προς το μέλλον. Τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση και τα εκατό το επόμενο έτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή οφείλουν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά, καθώς και αναστοχαστικά. Το παρόν συνέδριο επιχειρεί αυτό ακριβώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης».
Τα θέματα των εργασιών
Στις εργασίες αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 17 πρόεδροι και 71 εισηγητές από 10 χώρες. Οι θεματικές ενότητες των εργασιών είναι οι εξής: Ιστορία, Θρησκεία, Γενοκτονία, Διάλεκτος, Λαογραφία, Θέατρο και ποίηση, Μουσικά όργανα, Μουσική και τραγούδι, Χορός, Λογοτεχνία, Ενδυμασία, Ελληνισμός της διασποράς, Πολιτική και ακτιβισμός, Εκδόσεις – ποντιακός τύπος και Νεολαία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στον εξής ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://bit.ly/programma_elpn.
Οι εγγραφές για την παρακολούθηση μέσω του Zoom meetings πραγματοποιούνται μέσω του εξής συνδέσμου:
Πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους ή τις ενδιαφερόμενες παρέχονται ή αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.elpn.gr και στο χρονολόγιο www.facebook.com/elpnaousas.
*Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες κι όσες εγγεγραμμένες συμμετέχουσες παρακολούθησαν τουλάχιστον τα 2/3 του συνεδρίου.
©Typologos.com 2021