Ψευδάργυρος – σίδηρος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Επιμέλεια- Μετάφραση: Αναστασία Χατζηλία

15:08:27,04/03/2019
Ερευνητής - Φωτογραφία από luvqs από το Pixabay

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη μετάλλων των γυναικών για να διαπιστώσουν, εάν η υψηλότερη πρόσληψη συνδέεται με υψηλότερο ή μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Ωστόσο, δε βρέθηκε τέτοια σχέση. Φωτογραφία από luvqs από το Pixabay

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταλλικά στοιχεία,  όπως  είναι ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), εφόσον οι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυτή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες που να αποδεικνύουν αν ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και άλλα μεταλλικά στοιχεία συμμετέχουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Μια νέα μελέτη δείχνει πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης διαφορετικών μεταλλικών στοιχείων και την μετέπειτα ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS).

Η μελέτη   πρόκειται να δημοσιευτεί στις 3 Απριλίου του  2019 στο διαδικτυακό τεύχος Neurology®, που είναι το  ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας της Νευρολογίας.

Επίσης, το άρθρο αυτό θα δημοσιευθεί στις 30 Απριλίου  2019 στο τεύχος της Νευρολογίας, το οποίο είναι κυρίως αφιερωμένο σε μελέτες μηδενικής υπόθεσης με αρνητικά ή μη καταληκτικά αποτελέσματα.

Τα ευρήματα αποσκοπούν στην ενημέρωση των μελλοντικών ερευνητικών προσπαθειών και στην προστασία των συμμετεχόντων της μελέτης από κινδύνους,  που μπορούν να αποφευχθούν.

«Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), αλλά τα ευρήματά μας,  δείχνουν ότι η πρόσληψη μετάλλων δεν αποτελεί σημαντικό καθοριστικό παράγοντα για τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS)››, ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης, Marianna Cortese, ιατρός και διδάκτωρ της  Σχολής  Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan, στη Βοστώνη.

Η μελέτη περιλάμβανε 80.,920 γυναίκες νοσοκόμες στη μελέτη υγείας των Νοσηλευτριών και άλλες 9.511 στη μελέτη υγείας των Νοσηλευτριών II. Οι γυναίκες ερωτήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου για τη διατροφή τους,  καθώς και για κάθε συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιούν κάθε 4 χρόνια, έως και 20 χρόνια χρήσης πριν από κάποιες γυναίκες , οι οποίες ανέπτυξαν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).

Τα μεταλλικά στοιχεία που μελετήθηκαν ήταν ο ψευδάργυρος (Zn), ο σίδηρος (Fe), το κάλιο (K), το μαγνήσιο (Mg), το ασβέστιο (Ca), ο φώσφορος (P), το μαγγάνιο (Mn) και ο χαλκός (Cu).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης μετρήθηκε ότι  479 από τις γυναίκες ανέπτυξαν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη μετάλλων των γυναικών για να διαπιστώσουν, εάν η υψηλότερη πρόσληψη συνδέεται με υψηλότερο ή μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Ωστόσο, δε βρέθηκε τέτοια σχέση.

Επιπλέον, οι ερευνητές στην αρχή της μελέτης εξέτασαν την πρόσληψη μετάλλων και την αθροιστική πρόσληψη πριν από την έναρξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας και δε βρέθηκε καμία συσχέτιση, επίσης.

Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα,  όταν προσάρμοσαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, όπως είναι το κάπνισμα και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

«Ενώ οι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου είναι χαμηλότερα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) και ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να παράγει περισσότερη αντιφλεγμονώδη ανοσοαπόκριση σε ένα ζωικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ χαμηλά σύμφωνα με το εύρος της πρόσληψης ψευδαργύρου, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο στο πληθυσμό των Η.Π.Α.,  ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της ασθένειας››, δήλωσε η  κ. Cortese.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν  το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκαν μόνο γυναίκες και οι περισσότερες ήταν λευκές, επομένως τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν άμεσα σε άνδρες ή σε ανθρώπους άλλων φυλών.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α.

Μπορείτε να μάθετε   περισσότερα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στο BrainandLife.org, στο περιοδικό Αμερικανικής Ακαδημίας της Νευρολογίας για ασθενείς και φροντιστές, το οποίο επικεντρώνεται στη διασταύρωση των νευρολογικών ασθενειών, καθώς και της υγείας του εγκεφάλου.  Ακόμη, μπορείτε να ακολουθήσετε το Brain & Life® σε Facebook, Twitter και Instagram.

Η Αμερικανική Ακαδημία της Νευρολογίας (ΑΑΝ) είναι η μεγαλύτερη ένωση νευρολόγων και επαγγελματιών νευροεπιστημών παγκοσμίως, με περισσότερα από 36.000 μέλη. Η  AAN στοχεύει στην προώθηση της υψηλότερης ποιότητας νευρολογικής φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή.

Ο νευρολόγος είναι ένας γιατρός με εξειδικευμένη εκπαίδευση στη διάγνωση, θεραπεία και αντιμετώπιση διαταραχών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος όπως είναι  η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ημικρανία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η διάσειση, η ασθένεια του Parkinson, καθώς  και η επιληψία.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.