Ο πρωτοπόρος ερευνητής Σταμάτης Κριμιζής στο Κολέγιο Ανατόλια

0
109
18:36:58,10/09/2018
Ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής μπροστά σε αφίσα με τις πτήσεις των Voyager
Στα μυστικά του Πλούτωνα θα αναφερθεί ο πρωτοπόρος ερευνητής του διαστήματος Σταμάτης Κριμιζής στις 13 Οκτωβρίου 2018 στο κολέγιο Ανατόλια

«Η εξερεύνηση του τελευταίου κλασικού πλανήτη:  το διαστημόπλοιο New Horizon στον Πλούτωνα». Όχι, δεν είναι το θέμα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά  αποτελεί τον τίτλο της διάλεξης, που θα δώσει  ο πρωτοπόρος ακαδημαϊκός – διαστημικός επιστήμονας των Η.Π.Α., της NASA  και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Σταμάτης Κριμιζής στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα «Raphael Hall» του Κολεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κριμιζής έρχεται στη Θεσσαλονίκη μετά από  πρόσκληση του Κέντρου STEM του Κολεγίου Ανατόλια , προκειμένου  να ταξιδέψει το κοινό στον πιο μακρινό –  μυστηριώδη πλανήτη του ηλιακού συστήματος, τον Πλούτωνα.

Την παρουσίαση μπορούν να  την παρακολουθήσουν μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, το Γυμνασίου και  του Λυκείου, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι θέλουν να ακούσουν από κοντά έναν άνθρωπο, ο οποίος  έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα.

Ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής κατά τη διάρκεια διάλεξης
Kάθε πλανήτης έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961). Πήρε  masters(1963) και διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.

Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έγινε επιστημονικός διευθυντής το 1980 κι  επικεφαλής της διοίκησης Διαστήματος το 1991, καθώς και ομότιμος διευθυντής  κατά τη διάρκεια 2004.

Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές, που διοργανώνει η  NASA. Ανάμεσα σ’ αυτές  συμπεριλαμβάνονται  οι Voyagers 1 και  2, καθώς και  η αποστολή του Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα, τα οποία έχουν «ταξιδέψει» και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες. Έχει  δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία.

 Σχετικά με το επιστημονικό έργο του καθηγητή δημοσιεύτηκαν  20.000 ετεροαναφορές, που αφορούν  στη φυσική του Ήλιου, στο μεσοαστρικό χώρο,  στις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και στην ηλιόσφαιρα.

Το 2004 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος. Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA, 2006 – 2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ., 2010 – 2013).

Το 1999  από την  International Astronomical Union μετονομάστηκε  ο αστεροειδής  1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.

Τελευταίες διακρίσεις του Έλληνα επιστήμονα  είναι το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement (2014) της NASA, το Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014), το Trophy for Lifetime Achievement (2015) του Smithsonian National Air and Space Museum (NASM) στην Ουάσινγτον, το Space Flight Award (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας,  το NASM Trophy for Current Achievement (New Horizons Team-2016), το NASA Exceptional Public Service Medal (2016), το Theodore von Karman Award (2017) της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής. Επίσης, εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).

Η ομιλία του Σταμάτη Κριμιζή είναι ενταγμένη  στον κύκλο ανοιχτών εκδηλώσεων,  που διοργανώνει το Κέντρο STEM (Science, Technology, Engineering, Math) του Κολλεγίου Ανατόλια.

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2012 και συντονίζει το σύνολο των δραστηριοτήτων,  που συσχετίζονται με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες και στις τρεις βαθμίδες του Κολλεγίου Ανατόλια (Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λύκειο – IB, ACT).

Το Κέντρο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές των τάξεων του  Γυμνασίου – Λυκείου σε τομείς αιχμής (Engineering, Νανοτεχνολογία, Βιοτεχνολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλπ.).

Ταυτόχρονα ενισχύει και προωθεί τη συμμετοχή των μαθητών σε μεγάλους ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς (F1 in Schools, Khan Academy, School Lab, WRO, FLL, Αστρονομίας, κ.ά.).

Μαθητές των προγραμμάτων του Κέντρου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα σε κορυφαία κολέγια και πανεπιστήμια της Αμερικής.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

2 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.