Προβολή του φιλμ «Ταξίδι Πνοής – Γιώργος Μεσσάλας» στο Διόνυσο

19:18:01,01/31/2019
Poster προβολής Ταξίδι Πνοής στη Δροσιά

Η πορεία της καλλτεχνικής και πνευματικής δράσης του Γιώργου Μεσσάλα είναι αποτυπωμένη στο ντοκιμαντέρ

Την πορεία ζωής ενός μεγάλου θεατράνθρωπου θα γνωρίσουν οι σινεφίλ μέσα από την ιδιαίτερη προβολή του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ταξίδι Πνοής –  Γιώργος Μεσσάλας»  του σκηνοθέτη και παραγωγού Χρήστου Ν. Καρακάση σε οργάνωση παραγωγής μουσική – κείμενα της Βασιλικής Κάππα, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ της  Δευτέρας  25 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς (Γρηγορίου Λαμπράκη 19) στο Διόνυσο με ελεύθερη είσοδο.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια  των δρώμενων του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» και του αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ από την Ομάδα Πολιτισμού της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς του Δήμου Διονύσου.

Γιώργος Μεσσάλας- Χρήστος Ν. Καρακάσης

Οι Γιώργος Μεσσάλας και Χρήστος Ν.Καρακάσης στα “γυρίσματα” του φιλμ

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Χρήστος Ν. Καρακάσης διηγείται το πως γεννήθηκε η ταινία:

«Βρεθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που συνήθιζε να πίνει τον καφέ του,  όπως και εμείς (Χρήστος Ν. Καρακάσης, σκηνοθέτης και Βασιλική Κάππα, διεύθυνση Παραγωγής). Γνωριστήκαμε και ξεκινήσαμε να έχουμε μια φιλική και καλλιτεχνική αναζήτηση.

Διηγήσεις, ιστορίες από την εποχή του Εθνικού Θεάτρου με το Μινωτή και το Σολομό. Αναφορές στην «Αλκυονίδα»,που στέγασε τα προσωπικά του, θεατρικά όνειρα από το 1992 μέχρι και το 2012. Μέσα από τη φιλική και δημιουργική μας, διάθεση ξεκίνησε η ιδέα να φτιάξουμε ένα ντοκιμαντέρ»

Για την ταινία σημειώνει ο σκηνοθέτης και τα εξής:

«Οι ταινίες που σκηνοθετώ έχουν κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά. Τα θέματα τα βρίσκω ή με βρίσκουν. Η αναζήτηση του ωραίου, του αισθητικά και εννοιολογικά ενδιαφέροντος, που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, κρυμμένο, μου δίνει το έναυσμα, να κινηθώ δημιουργικά.

Υπάρχουν θέματα που με απασχολούν διαρκώς και την κατάλληλη στιγμή βγαίνουν προς τα έξω. Ο Γιώργος Μεσσάλας ήταν και είναι πάντα έτοιμος, καθώς  και πρόθυμος. Η ειλικρίνεια που είχε στα γυρίσματα έχει αποτυπωθεί στην ταινία.

Τα κοντινά πλάνα και τα μακρινά εξυπηρετούν το σενάριο που είχα πάντα στο μυαλό μου. Μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε φυσικούς χώρους ,με την σκέψη να απελευθερωθεί η έννοια κινηματογράφηση .

Στα γυρίσματα η κάμερα έγραφε ελεύθερα, και μέσα από πολλές ώρες έβγαιναν τα καλύτερα μικρά μας,«διαμάντια».

Η πιο ελεύθερη φόρμα δημιουργεί συνδετικές σχέσεις με τη μορφή, δίχως η αφήγηση να είναι καταγραφή ή περιγραφή,  αλλά καταλύτης και δημιουργική αναπαράσταση. Είμαστε παρόντες, δίχως να παραβιάζουμε το χώρο της αναγκαίας ζωτικής απόστασης»

 Περίληψη του φιλμ

Βασιλική Κάππα- παραγωγός ταινιών

Η πολυσχιδής παρουσία της Βασιλικής Κάππα ήταν καθοριστική για την υλοποίηση του ντοκυμαντέρ με τίτλο «Ταξίδι Πνοής – Γιώργος Μεσσάλας» (Παραγωγή, μουσική σύνθεση,κείμενα ,ερμηνεία)

Τα «καρέ» διηγούνται τη ζωή του Γιώργου Μεσσάλα, ο οποίος υπήρξε βοηθός και προσωπικός φίλος μεγάλων θεατράνθρωπων του Αλέξη Μινωτή, καθώς και του Αλέξη Σολομού.

Το 1973 ίδρυσε το «Μοντέρνο Θέατρο». Ερμήνευσε κλασικό ρεπερτόριο, ενώ σκηνοθέτησε πάρα πολλές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στον Λυκαβηττό και στο Ελεύθερο Θέατρο.

Παράλληλα,πραγματοποίησε περιοδείες  σε πολλές χώρες του εξωτερικού,αλλά και σε όλη τη χώρα. Από το 1992 έως και το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο «Αλκυονίδα». Είναι ο  συνεχιστής μιας παράδοσης που στα σημερινά χρόνια είναι πολύτιμη για κάθε καλλιτέχνη και σκεπτόμενο άνθρωπο.

Την  παραγωγή οργάνωσε η Βασιλική Κάππα.

Το σενάριο – τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία υλοποίησε ο Χρήστος Ν. Καρακάσης. Τη φωτογραφία και τις συμπληρωματικές λήψεις υλοποίησαν οι Ορέστης Δούρβας  και Ορφέας Δούρβας.

Τη μουσική σύνθεση, τα κείμενα, την ερμηνεία πραγματοποίησε η Βασιλική Κάππα.

Την παραγωγό βοήθησαν οι Μαρία Κάππα και Νίκος Ψαλτάκης. Η ταινία είναι μια παραγωγή της κινηματογραφικής εταιρείας «Κουίντα». Συνεργάτης και συμπαραγωγός είναι η εταιρεία «Tickets Tickets».

Το φιλμ διαρκεί 90 λεπτά είναι έγχρωμο και «γυρίστηκε» σε φόρμα τύπου DCP.  Την κινηματογραφική διανομή έχει η Νew Star Art Cinema.  Την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ έχει ο Κώστας Μαντάς. Την επιμέλεια και την ανάλυση των ταινιών  θα κάνει η Καίτη Λεκάκου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη για την προβολή του φιλμ «Ταξίδι Πνοής – Γιώργος Μεσσάλας» στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς (Γρηγορίου  Λαμπράκη 19).

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.