Πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων πρόγραμμα «BeRTISS»

21:17:14,01/24/2019
Απεικόνιση ανθρώπων σε νερό βροχής

Με το πρόγραμμα BeRTISS θα δίνονται έγκαιρες προειδοποιήσεις για επικείμενα σοβαρά καιρικά φαινόμενα

Στην πρόβλεψη των ακραίων καιρικών φαινομένων  στοχεύει το πρόγραμμα «Balkan – Mediterranean Real Time Severe Weather Service – BeRTISS», στο οποίο συνεργάζονται Έλληνες, Κύπριοι και Βούλγαροι επιστήμονες.

Μέσω του προγράμματος  χαρτογραφείται σε πραγματικό χρόνο  για πρώτη φορά στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο η απεικόνιση του βροχοποιήσιμου νερού, με την αξιοποίηση των τροποσφαιρικών προϊόντων που παράγονται από την επεξεργασία δεδομένων τύπου  GNSS στη Μετεωρολογία. Τα GNSS αποτελούν δεδομένα των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης.

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Frederick (ως επικεφαλής), η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου, καθώς και η Υπηρεσία Χαλαζόπτωσης μαζί με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας της Βουλγαρίας.

Μάλιστα, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί ήδη  ένα κέντρο ανάλυσης για την επεξεργασία των δεδομένων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS/Global Navigation Satellite Systems), το οποίο  θα συμβάλει στην έγκαιρη ενημέρωση και στην προειδοποίηση σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο έργο συμμετέχουν επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, οι οποίοι εξειδικεύονται στην τεχνολογία τύπου GNSS,  στη μετεωρολογία και την κλιματολογία. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η  διασυνοριακή ερευνητική συνεργασία, ενώ ανταλλάσσονται  γνώσεις και τεχνογνωσία.

Κοινός στόχος  αποτελεί η  ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και στη  προστασία του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, οι οποίες είναι  περιοχές ευάλωτες στις  δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στις  κλιματικές αλλαγές.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του κέντρου ανάλυσης που λειτουργεί στο Α.Π.Θ. μπορούν να δουν άμεσα φορείς, ερευνητικά ιδρύματα και στο ευρύτερο κοινό μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία παρέχεται μία άμεση και αδιάκοπη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο. Αντίστοιχα κέντρα ανάλυσης αναμένεται να λειτουργήσουν στην Κύπρο και στη Βουλγαρία.

Τα αποτελέσματα του έργου  θα βελτιώσουν  την κατανόηση της δυναμικής της τροπόσφαιρας μέσω της διασυνοριακής περιοχής και ειδικά της μορφολογίας, καθώς και κλιματολογίας περί της έντονης βροχόπτωσης. Επίσης, θα συμβάλλουν στη βελτίωση των σχετικών ευρωπαϊκών και περιφερειακών στρατηγικών πολιτικών για την προστασία των ζωών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας  και των φυσικών πόρων της περιοχής.

Στην Κύπρο θα εγκατασταθεί ένα νέο κέντρο ανάλυσης GNSS (AC) για την επεξεργασία των προϊόντων της τροπόσφαιρας και τον υπολογισμό των αντίξοων καιρικών  συνθηκών , που θα εμφανιστούν σε πραγματικό χρόνο σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την παροχή προς το ευρύ κοινό με άμεσα συστήματα αδιάλειπτης ενημέρωσης και έγκαιρες προειδοποιήσεις για επικείμενα  σοβαρά καιρικά φαινόμενα.

Το Πρόγραμμα «BeRTISS» είναι ένα διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των τριών χωρών.  Υλοποιείται, δε, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg-Balkan Mediterranean.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.