Ανακάλυψη νέου αρχαίου ναυαγίου από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου

21:26:08,06/29/2019
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η αρχαιολογική σημασία του αρχαίου ναυαγίου είναι μεγάλη, διότι πρόκειται για το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η αρχαιολογική σημασία του αρχαίου ναυαγίου είναι μεγάλη, διότι πρόκειται για το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο

Tο πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση, που εντοπίζεται στη Μεγαλόνησο, ερευνούν ήδη οι αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ERENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας (Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας) του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον Πρωταρά. Η έρευνα του άγνωστου – μέχρι και  τώρα – ναυαγίου της ρωμαϊκής περιόδου πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας, Στέλλας Δεμέστιχα.

Γίνεται, δε, σε συνεργασία με τον  αναπληρωτή καθηγητή του  Τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Δημήτρη Σκαρλάτο, καθώς και με τη συντηρήτρια του τμήματος  Αρχαιοτήτων Ελένη Λοϊζίδου.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η  αρχαιολογική σημασία του αρχαίου ναυαγίου είναι μεγάλη, διότι πρόκειται για το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο . Έτσι, τα  αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για το δίκτυο των εμπορικών σχέσεων του νησιού με την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο  του  προγράμματος τακτικής επιθεώρησης ενός  ναυαγίου της Οθωμανικής περιόδου που ερευνά το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών – ERENAE από το 2014.

Τη θαλάσσια περιοχή ερεύνησαν οι εθελοντές δύτες, Σπύρος  Σπύρου και  Ανδρέας Κρητιώτης, οι οποίοι βρήκαν το ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση! Οι δυο εθελοντές δύτες έχουν εκπαιδευτεί από την ομάδα του ERENAE.

Η  αξία της ανακάλυψης  φαίνεται ότι ξεπερνά το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού καταδεικνύει την ενεργή σχέση του Πανεπιστημίου Κύπρου με την κοινωνία, η οποία συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, οι οποίοι  έκαναν πράξη την αγάπη τους,  για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

«Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στους κ.κ.  Σπύρου και Κρητιώτη και τις θερμές ευχαριστίες μας, σε όλους τους εθελοντές και υποστηρικτές της έρευνας, η οποία οργανώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάριν στη γενναιοδωρία, καθώς  και τη συνεργασία διαφορετικών φορέων – προσώπων», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Στέλλα Δεμέστιχα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου – καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης τόνισε ότι ο εντοπισμός του ναυαγίου στον Πρωταρά με τη συμβολή του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της συνέργειας των επιστημών και του έργου που επιτελείται από τους ιστορικούς, αρχαιολόγους, καθώς  και ερευνητές του Πανεπιστημίου μας.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Στέλλας Δεμέστιχα!», κατέληξε ο πρύτανης.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.