Προτάσεις των Π.Ο.Ξ. και Ξ.Ε.Ε. για στήριξη των ξενοδοχείων
23:08:40,04/25/2020

Καταρτισμένες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία απέστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του Covid 19.Φωτογραφία από Nico Franz από το Pixabay
Καταρτισμένες προτάσεις προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού απέστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στις 15 Απριλίου 2020 για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του Covid 19.
Οι δυο φορείς των ξενοδόχων της χώρας ζητούν από το υπουργείο Τουρισμού την προστασία του συνόλου της τουριστικής προσφοράς της χώρας και τη λήψη μέτρων για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης.
Μεταξύ άλλων, προτείνουν τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα καταλύματα από το υπουργείο Τουρισμού, την κατάρτιση για τους όρους των επισκεπτών στην Ελλάδα – τους ειδικούς κανόνες λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και τους επισκεψιμότητας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων κα των λοιπών μνημείων της χώρας.
Παράλληλα, ζητούν τη πραγματοποίηση προγράμματος ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας με διεύρυνση των κριτηρίων συμμετοχής των δικαιούχων, τη κατάστρωση ενός νέου marketing plan εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ( Ε.Ο.Τ.) σε συνεργασία με την Marketing Greece και τις περιφέρειες για στοχευμένες καμπάνιες, την υλοποίηση συνεργειών με tour operators – αεροπορικές εταιρείες για προγράμματα συν- διαφήμισης με ανταποδοτικότητα και να υλοποιηθεί συνεργασία με τον απόδημο Ελληνισμό για την προβολή – ανάδειξη της χώρας ως ένα ασφαλή προορισμό.
Οι προτάσεις της Π.Ο.Ξ. και του Ξ.Ε.Ε. προς το υπουργείο Οικονομικών «κινούνται» στη άμεση μείωση του Φ.Π.Α. σε 6% στη διαμονή και σε 13% για εστίαση – μεταφορές, την κατάργηση του φόρου διαμονής και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ενοικίου κατά 40% για ολόκληρο το έτος 2020 για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα του δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και των ιδρυμάτων.
Ζητούν, ακόμη, τη δυνατότητα ένταξης των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής κι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου Φ.Π.Α. των τιμολογίων για τις επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook, την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού σύμφωνα με τις ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν από τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης.
Προς το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων προτείνουν οι δυο φορείς των ξενοδόχων της χώρας τη στήριξη των επενδύσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους και στα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., με πρόβλεψη παράτασης για ένα επιπλέον χρόνο επί της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.
Μεταξύ άλλων, τονίζουν πως θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ριζικά η επενδυτική πολιτική στον τουρισμό με ενίσχυση κατά προτεραιότητα του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού για την υλοποίηση επενδύσεων, έμφαση στα αναπτυξιακά έργα γενικής υποδομής, που θωρακίζουν το επίπεδο ασφαλείας των τουριστικών προορισμών, την αναδιάταξη του χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων για την ισόρροπη αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώσης του τουρισμού λόγω της πανδημίας του COVID-19 σε ξενοδοχειακές μικρομεσαίες σε όλη τη χώρα
Για τα δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προτείνουν να προβλεφθεί ειδικό πλαίσιο για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων , για τα τραπεζικά δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, την επέκταση του μέτρου της επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων δανείων για περίοδο 12 μηνών και τη χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών.
Σχετικά με τις επιταγές ζητούν τη λήψη πρόνοιας για την περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στην τουριστική ζήτηση στην εσωτερική –διεθνή αγορά και να δημιουργηθεί ειδικό τραπεζικό προϊόν γι’ αυτές.
Σε ότι αφορά στις μισθώσεις ξενοδοχειακών ακινήτων προτείνουν τη χρονική επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% του μισθώματος των ακινήτων ιδιωτών ή του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή ιδρυμάτων που έχουν χρήση ξενοδοχείου μέχρι και το τέλος του χρόνου μαζί με τη παράταση για τρία χρόνια των μισθώσεων ξενοδοχειακών μονάδων που λήγουν το 2020 ή το 2021.
Προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν η Π.Ο.Ξ. και το Ξ.Ε.Ε. τις εξής προτάσεις:
♦Μείωση του χρόνου εργασίας του προσωπικού με ευέλικτες μορφές εργασίας (εκ περιτροπής- μερική απασχόληση).
♦Πρόβλεψη συμπληρωματικών επιδομάτων προς τους εργαζόμενους για να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης του χρόνου απασχόλησης.
♦Επιδότηση του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
♦Σταδιακή επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων με βάση το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων.
♦Παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον την περίοδο έως και τον Απρίλιο του 2021(ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης) για όσους – όσες δε θα επαναπροσληφθούν.
♦Χρήση και της απασχόλησης με τηλεργασία με τα όρια που θέτει ο νόμος (10% του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή).
©Typologos.com 2020