Προσβασιμότητα για όλους – Το δικαίωμα και η έννομη προστασία του

15:22:59,02/14/2019
Προσβασιμότητα για όλους - ημερίδα

H προσβασιμότητα μας αφορά όλους

«Προσβασιμότητα για όλους – Το δικαίωμα και η έννομη προστασία του», είναι το θέμα της ημερίδας, που διοργανώνει το επιστημονικό forum  «Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος» στις 10 το πρωί του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2019, στο Ξενοδοχείο  «Τιτάνια» (10ος όροφος) στην οδό Πανεπιστημίου 52, στην Αθήνα.

 Tο επιστημονικό forum «Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος» συγκροτήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι συμβάλλουν με την επιστημονική και την επαγγελματική εμπειρία τους, στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων, που είναι ικανές να τύχουν μίας πρακτικής εφαρμογής προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα μπορεί να γίνει  από τις 10 έως και τις 10.25  το πρωί του  Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2019, στο Ξενοδοχείο  «Τιτάνια», όπου τις δράσεις και τους στόχους  του Επιστημονικού Forum «Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» θα παρουσιάσει το Ιδρυτικό μέλος και δημοσιογράφος – σεναριογράφος. Νατάσα Μποζίνη.

Στις 10.30 το πρωί της ημέρας θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί  των επισήμων προσκεκλημένων.

Μετά θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της ενότητας «Βιώνοντας την έλλειψη προσβασιμότητας», στην  οποία θα μιλήσουν:

Ο νομικός και ιδρυτικό μέλος του Forum Παναγιώτης Αλεξανδράκης με θέμα: «Ελλείμματα στην εφαρμογή νόμων και κανονισμών που προβλέπουν την προσβασιμότητα».

Ο δημοσιογράφος, ακτιβιστής και  travel blogger Kamil Goungor για τις εμπειρίες προσβασιμότητας από το εξωτερικό – θετικές και αρνητικές.

Το μέλος του  διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών oικονομολόγος κι υποψήφιος dιδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σοφοκλής Αλέπης με τίτλο «Προσβασιμότητα στην Ακτοπλοΐα».

Η oικονομολόγος – εκπαιδεύτρια ενηλίκων με πρόβλημα όρασης στη χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών Ειρήνη Νάκα με θέμα: «Δυνατότητες και προκλήσεις για ανθρώπους με πρόβλημα όρασης στον 21ο αιώνα».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς με τίτλο: «Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία μέσα από μια πολυετή δημοσιογραφική πορεία».

Κατά το χρονικό διάστημα 11.30 – 11.40 το πρωί της ίδιας ημέρας θα τεθούν ερωτήσεις  και θα ακολουθήσει  συζήτηση.

Ύστερα, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της ενότητας «Διάδραση των ανθρώπων με αναπηρία και των ηλικιωμένων με τις υπηρεσίες του Δημοσίου», στην οποία θα μιλήσουν:

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α) Αλέξης Μητρόπουλος με θέμα: «Το μέλλον των συντάξεων μετά το νόμο Κατρούγκαλου».

Ένας εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη».

Ο ερευνητής ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και συνεργαζόμενος  Ερευνητής  ηλεκτρονικής υγείας  «City» του University of London Ιωάννης Μπασδέκης με τίτλο «Η ευχρηστία και η προσβασιμότητα ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την ψηφιακή αναδόμηση του Κράτους».

Ο εργατολόγος – δικηγόρος Γιώργος Ρωμανιάς  με θέμα «Η συνταξιοδοτική μεταχείριση των Α.με.Α».

Στις 12.10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2019 θα διεξαχθεί συζήτηση και θα υποβληθούν ερωτήσεις.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ενότητας «Το δικαίωμα της πρόσβασης στον πολιτισμό: «Το χαμόγελο της Μύρτιδος» ως παράδειγμα καλής πρακτικής» και θα μιλήσουν:

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τέως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Ευρυδίκη Αντζουλάτου – Ρετσίλα με τίτλο «Από τη θέαση στην ενσυναίσθηση και τη βιωματική γνώση».

Ο φυσικός – σχεδιαστής εικονικού περιεχομένου Αναστάσσης Κατσίκας με θέμα: «Εφαρμογές απτικής τεχνολογίας σε μουσεία, για ανθρώπους με προβλήματα όρασης».

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης με τίτλο: «Μία άλλη προσέγγιση της έκθεσης της Μύρτιδος».

Η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Αθηνά Ρηγάτου με τίτλο: «Προσαρμόζοντας την έκθεση της Μύρτιδος για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής».

Θα ακολουθήσουν η υποβολή ερωτήσεων και η πραγματοποίηση συζήτησης με το κοινό.

Τις γενικές πληροφορίες παρέχει η δημοσιογράφος – σεναριογράφος Νατάσα Μποζίνη, η οποία έχει το συντονισμό και  θα κάνει την ακουστική περιγραφή. Την οργάνωση υλοποιεί η αρχαιολόγος –  ιδρυτικό μέλος του Forum Σόφη Διαμαντή.

Οι παρουσιάσεις θα υποστηρίζονται με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα κι ακουστική περιγραφή  των εικόνων, καθώς  και  των βίντεο.

Το πρόγραμμα  των εργασιών θα διατίθεται σε μεγαλογράμματη γραφή και στη γραφή τυφλών (Braille).Περισσότερες πληροφορίες για το επιστημονικό forum «Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενους να «αλιεύσουν» στους  ηλεκτρονικούς συνδέσμους που ακολουθούν:

Χρονολόγιο στο  Facebook

 Ιστολόγιο: http://takisalexandrakis.blogspot.com/p/forum.html

Tα στοιχεία επικοινωνίας του συντονιστή του επιστημονικού Forum «Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» είναι:

Αλεξανδράκης Παναγιώτης

Cellphone: +30-699-22-699-69

Lawyer and Coordinator of “Man in the Epicenter” scientific Forum

blog: http://takisalexandrakis.blogspot.com/

skype name: liquid-takis

Facebook name: takis alexandrakis

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.