Tι θα πρέπει να προσέξουμε στις σχολικές αγορές;

18:51:07,09/04/2018
Σχολικά Είδη

Συμβουλές προς τους γονείς για τις σχολικές αγορές εξέδωσε το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε ως γονείς για τις αγορές των σχολικών ειδών με αφορμή την επικείμενη έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου; Στο ερώτημα απάντησαν  οι υπεύθυνοι του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ – έδρα: Θεσσαλονίκη), οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Άλλωστε, η φαντασία των παιδιών συναρπάζεται από την πολυχρωμία  των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων σχολικών μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, αυτό  ακριβώς εκμεταλλεύονται αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών, οι οποίες δημιουργούν , λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα στα παιδιά, ώστε να  τα «οδηγήσουν»  στον υπερκαταναλωτισμό.  Εξάλλου, από τα σχολικά είδη, που προωθούνται στην αγορά θεωρούνται εντελώς  περιττά αρκετά εξ αυτών.

Εντούτοις, όσα  θεωρούνται απαραίτητα  για ένα μαθητή ή μια μαθήτρια φαίνονται ότι διατίθενται σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες ή  τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών, όμως, θα  πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα – ευκολότερα η διεργασία της μάθησης μέσα στο σχολείο, καθώς  και στο σπίτι.

Τα σχολικά είδη έχουν ένα σημαντικό κόστος και εκτιμάται από τους ιθύνοντες του Κέντρου ότι  πολλές φορές  επιβαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι κοινή η διαπίστωση των καταναλωτικών οργανώσεων ότι οι διαφορές τιμών στα απλά σχολικά και στα  παρόμοια  προϊόντα  «της μόδας» είναι πολλές φορές  αδικαιολόγητα μεγάλες. Οι τιμές προϊόντων «διακοσμημένων»  με σούπερ – ήρωες και καινοτόμα σχέδια φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Κατά το ΚΕ.Π.ΚΑ,  τα σχολικά είδη  είναι αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται από παιδιά , αλλά  πλέον κυκλοφορούν  πάρα πολλά στην αγορά  και  τα οποία  μοιάζουν με παιχνίδια, αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική νομοθεσία.

«Η ασφάλειά τους, καθορίζεται  από τη νομοθεσία  που αφορά  στη γενική ασφάλεια προϊόντων, που θέτει προδιαγραφές ασφάλειας για ενήλικες. Όμως, τα σχολικά τα δίνουμε στα χέρια των παιδιών.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά, που μοιάζουν παιχνίδια. Έτσι, στυλό, που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβηστήρες  οι  οποίοι  μυρίζουν σαν τα  φρούτα, σχολικά που μπορούν να κρεμαστούν στο λαιμό ή  με κορδόνια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών.

Τα στυλό, που ανάβουν, περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία,  τα οποία μπορεί να τα καταπιεί το παιδί. Τα στυλό, που μέσα τους, «κολυμπούν» διάφορα καρτούν ή  ψαράκια εμπεριέχουν υγρά, που δε γνωρίζουμε τι είναι και τι ζημιά θα κάνουν στο παιδί, αν «πιει»  αυτό το υγρό. Τα μακριά κορδόνια, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά από το λαιμό μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό. Είναι, λοιπόν,  προτιμότερο να αγοράσουμε απλά σχολικά είδη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη,   αποσύρονται συχνά  από την «κυκλοφορία» και σχολικά είδη, τα οποία  δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Παραδείγματος χάριν  στην αγορά «κυκλοφορούν»  σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες κι  απαγορεύεται να  διατίθενται προς πώληση, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Τα  αποσυρόμενα προϊόντα  καταγράφονται, στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο, από τους καταναλωτές στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.kepka.org/mainmenu-27/mainmenu-47/1262, εφόσον ο χρήστης ή και η χρήστρια του διαδικτύου  κάνει «κλικ»  στον  τομέα  «Άλλα προϊόντα». Είναι σημαντικό  οι γονείς να επισκέπτονται  συχνά το σύστημα αυτό, προκειμένου να ενημερωθούν  για τα αποσυρόμενα προϊόντα και  να προστατεύσουν  τα παιδιά τους.

Σε  ότι αφορά σε πληροφορίες για  κάποια  άλλα  σχολικά είδη (π.χ. τα  παγουράκια κ.λ.π., που  έρχονται  σε επαφή με τρόφιμα) δύναται οι γονείς  να επισκεφτούν  την ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.kepka.org/mainmenu-27/mainmenu-47/1262. Εκεί, οι γονείς μπορούν να κάνουν «κλικ» στον τομέα  «Τρόφιμα» για να ενημερωθούν σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα  για μη ασφαλή προϊόντα.

Η αγορά σχολικών ειδών  δύναται  να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης  για το γονέα, καθώς  και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσουν  μαζί  ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες –  ευχάριστες αγορές. Ας, όμως, προσέξουν τα εξής:

Πριν από την εξόρμηση στην αγορά θα πρέπει οι γονείς να συζητήσουν  με το παιδί,  να του εξηγήσουν και να του δώσουν να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων για τα σχολικά είδη.

Ακόμη, να του εξηγήσουν  τους τρόπους, με τις οποίους διάφορες εταιρείες  «οδηγούν» όλους    προς  την υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υφίσταται μεγάλη διαφορά   ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται  για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι   θα το χρειαστεί.

Θα πρέπει το παιδί να καταλάβει ότι η «ομορφιά»  των σχολικών ειδών δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τη μόδα της εποχής,  αλλά σίγουρα  επιβαρύνει  και το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος προσφέρει  στους γονείς μια  από τις καλύτερες ευκαιρίες  να εξηγήσουν στο παιδί ποια είναι τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που  θα πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.

Όταν βεβαιωθούν οι γονείς ότι το παιδί κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουν έναν κατάλογο, με τα είδη που θεωρούν  απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει  και το παιδί  να συμμετάσχει. Αν πιστέψει το ίδιο ότι συναποφάσισε για τα σχολικά  είδη,  τότε θα αποφευχθούν τριβές, όταν αυτά θ’ αγοραστούν.

Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά να παρασυρθεί κάποιες στιγμές το παιδί   από την ποικιλία της αγοράς και να  ζητήσει από τους γονείς  να αγοράσουν  κάποια πράγματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο. Αν θεωρήσουν οι γονείς ότι είναι περιττά, θα πρέπει να αρνηθούν, έστω και αν το στεναχωρήσουν.

Οι γονείς θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δε θα  πρέπει να παρασυρθούν από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δε  θα  πρέπει να υποχωρήσουν και την πίεση του παιδιού, για  να του κάνουν το χατίρι.

Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

Οι γονείς θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τον κατάλογο, που συνέστησε  το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών  για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ.,  οι αποκλίσεις τιμών  από κατάστημα σε κατάστημα  είναι σημαντικές.

Σε κάποια προϊόντα, όπως είναι τα μολύβια, τα στυλό, οι  γόμες, θεωρείται πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοραστούν  συσκευασίες, που εμπεριέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είναι  σίγουροι οι γονείς  ότι θα τα χρησιμοποιηθούν.

Δε θα πρέπει οι γονείς να αγοράσουν σχολικά είδη, τα οποία μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δε θα πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή, όμως, «ξεφεύγουν» συχνά  από τους ελέγχους της Πολιτείας και καλό είναι οι γονείς «να έχουν το νου τους».

Δε θα πρέπει οι γονείς να αγοράσουν  σχολικά είδη, που μυρίζουν σαν τρόφιμα (σβηστήρες κ.λ.π.). Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως, αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει και τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα.

Η ασφάλεια των σχολικών ειδών θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν  ότι τα σχολικά,  τα οποία μοιάζουν με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας  με τα παιχνίδια.

Έτσι,τα στυλό που ανάβουν, τα μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα και σβηστήρες, οι οποίοι  μυρίζουν σαν τα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών.

Τα παιδιά δε θα πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη, τα οποία ζυγίζουν επάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχονται καλή σχολική χρονιά  σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Συνιστά, δε, στους καταναλωτές να μην προτιμούν καταστήματα και προϊόντα,  τα οποία εμφανίζονται, στο σύστημα RAPEX και στις κυρώσεις του Ε.Φ.Ε.Τ.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.