Οι προσομοιώσεις υπολογιστών προβλέπουν την εξάπλωση του HIV!

0
191

Οι προσομοιώσεις υπολογιστών προβλέπουν την εξάπλωση του HIV!

16:17:30,08/03/2018
Οι προσομοιώσεις υπολογιστών προβλέπουν την εξάπλωση του HIV. Φωτογραφία- Credit:Los Alamos National Laboratory

Oι προσομοιώσεις των υπολογιστών μπορούν και προβλέπουν την εξάπλωση του ιού HIV! Μάλιστα,  οι γενετικές «υπογραφές»  εντοπίζουν την προέλευση της λοίμωξης και την πιθανή πορεία  αυτής μέσω των πληθυσμών, επιτρέποντας στα κρατικά υγειονομικά τμήματα των Η.Π.Α.  να εντοπίζουν την ασθένεια.

Τα παραπάνω κατέδειξαν τα αποτελέσματα  μελέτης, που δημοσίευσαν πρόσφατα  οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos  στο περιοδικό Nature Microbiology.

Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι οι προσομοιώσεις υπολογιστών μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τη μετάδοση του ιού HIV σε πληθυσμούς, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Οι προσομοιώσεις ήταν σύμφωνες με τα πραγματικά δεδομένα του DNA που αποκτήθηκαν από μια παγκόσμια δημόσια βάση δεδομένων για τον ιό HIV, η οποία  αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο του  Los Alamos.

Το αρχείο έχει περισσότερες από 840.000 δημοσιευμένες ακολουθίες HIV για επιστημονική έρευνα.

«Αναζητήσαμε ειδικά γενετικά μοτίβα που είχαμε δει στις προσομοιώσεις και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτά τα πρότυπα διατηρούν επίσης πραγματικά δεδομένα, τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την επιδημία»,  δήλωσε ο Thomas Leitner, υπολογιστικός βιολόγος  του Los Alamos και επικεφαλής της μελέτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι  είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μελετηθεί ο  HIV με αυτό τον τρόπο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται ταχέως και συνεχώς μέσα σε κάθε  άνθρωπο που έχει μολυνθεί.

Οι μεταβαλλόμενες «γενετικές υπογραφές» του κώδικα παρέχουν μια διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν οι ερευνητές για τον προσδιορισμό της προέλευσης και του χρονικού πλαισίου μίας μόλυνσης .

Σύμφωνα με τους ειδικούς,  οι προσομοιώσεις υπολογιστών έχουν πλέον αποδειχθεί επιτυχείς στην παρακολούθηση και στην πρόβλεψη των κινήσεων του ιού μέσω των πληθυσμών.

Η ταχεία ικανότητα μετατόπισης του ιού είναι χρήσιμη για την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά είναι  κι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση του εμβολίου.

Οι ερευνητές του Los Alamos  χρησιμοποίησαν φυλογενετικές μεθόδους εξετάζοντας τις εξελικτικές σχέσεις στο  γενετικό κώδικα του ιού για να αξιολογήσουν τον τρόπο μετάδοσης του HIV.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα φυλογενετικά μοτίβα «οικογενειακού δέντρου» συσχετιζόταν με τα δεδομένα DNA από 955 ζεύγη ανθρώπων, στα οποία ήταν γνωστός ο πομπός και ο αποδέκτης του ιού.

«Αυτές οι μεταδόσεις του HIV είχαν γνωστή σύνδεση με βάση επιδημιολογικές πληροφορίες, όπως μελέτες εταίρων, μετάδοση μητέρας – παιδιού, ζεύγη που εντοπίστηκαν από τον εντοπισμό επαφών και ποινικές υποθέσεις»,  γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να αναπτύξουν υπολογιστικά εργαλεία δημόσιας υγείας για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να εντοπίσουν την ασθένεια και να διαθέσουν πόρους για στοχοθετημένες εκστρατείες πρόληψης.  Τα εργαλεία μοντελοποίησης αιχμής μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν τα πρότυπα άλλων ταχέως εξελισσόμενων μολυσματικών ασθενειών.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

nineteen − eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.