Προσοχή σε μηνύματα για στοιχεία κάρτας
Προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών
ιδίως στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη
18:37:35,02/24/2022

Έκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να προσέχουν για απατηλά μηνύματα, τα οποία αποστέλλουν διάφοροι επιτήδειοι υποδυόμενοι τις τράπεζες ζητώντας να τους δώσουν τα στοιχεία των λογαριασμών ή των πιστωτικών καρτών τους. Φωτογραφία από methodshop από το Pixabay
Έκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να προσέχουν για απατηλά μηνύματα, τα οποία αποστέλλουν διάφοροι επιτήδειοι υποδυόμενοι τις τράπεζες ζητώντας να τους δώσουν τα στοιχεία των λογαριασμών ή των πιστωτικών καρτών τους.
Τέτοια περιστατικά εξαπάτησης των πολιτών έχουν καταγγελθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γι’ αυτό το λόγο, δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία τις εξής χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:
Προσοχή σε μηνύματα (email, SMS)
που στέλνονται τάχα από τράπεζες
Οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα σε μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα και τα οποία συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας» ή γράφουν ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί».
Ψεύτικες ιστοσελίδες
που προσομοιάζουν τις αντίστοιχες
των τραπεζών
Τα μηνύματα αυτά συνήθως παρακινούν τους πολίτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) που βρίσκεται μέσα στο ίδιο email ή SMS . Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος «οδηγεί» σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών.
Κατόπιν, οι επιτήδειοι ζητούν την καταχώρηση των προσωπικών στοιχείων, τους αριθμούς των τραπεζικών καρτών και τους κωδικούς τραπεζικών των λογαριασμών (username και password).
Τα στοιχεία αυτά υποκλέπτουν οι δράστες μόλις τα συμπληρώσουν οι πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν οι δράστες την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και αφαιρούν άμεσα χρηματικά ποσά.
Αποφυγή αποστολής στοιχείων
σε αγνώστους
Οι πολίτες δε θα πρέπει να πείθονται, όταν οι άγνωστοι τους ζητούν τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών τους, και τους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password) που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές τραπεζικές ιστοσελίδες – εφαρμογές, προκειμένου να τους καταβάλουν ή αυτοί να δώσουν χρήματα για αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.

Θα πρέπει πάντα να επιδιώκουν οι ίδιοι οι πολίτες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό πρόσωπό τους, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται οι επιτήδειοι.Φωτογραφία από Sabine van Erp από το Pixabay
Προσοχή στους άγνωστους
που χρησιμοποιούν το πρόσχημα
επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου
Οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, όταν άγνωστοι- άγνωστες προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης ενός συγγενικού ή φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
Επιδίωξη προσωπικής τηλεφωνικής επικοινωνίας
με το γνωστό- συγγενικό πρόσωπο
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει πάντα να επιδιώκουν οι ίδιοι οι πολίτες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό πρόσωπό τους, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται οι επιτήδειοι . Η επικοινωνία να γίνεται με το προσωπικό τηλέφωνο του πολίτη και κατόπιν της δικής του, πρωτοβουλίας και να μη δεχθεί να μιλήσει με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Για τους ίδιους λόγους, οι πολίτες θα πρέπει να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών
Οι πολίτες θα πρέπει ν’ ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
©Typologos.com 2022