Προσαρμοσμένες διαίτες και ψυχική υγεία
Οι προσαρμοσμένες δίαιτες είναι απαραίτητες
για την ψυχική υγεία
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:52:17,03/03/2021

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας!Φωτογραφία από Jan Vašek από το Pixabay
Οι προσαρμοσμένες δίαιτες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για τη βελτιστοποίηση της ψυχικής υγείας.
Aυτό δείχνει το άρθρο της νέας έρευνας με τίτλο: «Διατροφή, Άσκηση, Τρόπος ζωής και ψυχική δυσφορία μεταξύ νεαρών και ώριμων ανδρών και γυναικών: Μια επαναλαμβανόμενη διατομεακή μελέτη», που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 στο περιοδικό «Nutrients».
Η έρευνα έγινε από τα Binghamton University και State University of New York των Η.Π.Α.
Διατροφή και ψυχική υγεία
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά όλοι μιλούν για μια υγιεινή διατροφή.Πρέπει να εξετάσουμε ένα φάσμα διαιτητικών αλλαγών και του τρόπου ζωής με βάση τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και το φύλο. Δεν υπάρχει μία υγιεινή διατροφή που να λειτουργεί για όλους. Δεν υπάρχει μία λύση», εξήγησε η επίκουρη καθηγήτρια μελετών υγείας και ευεξίας του Binghamton University – μια από τις συγγραφείς του άρθρου της νέας έρευνας στο «Nutrients», Lina Begdache.
Η κ. Begdache είναι μία εγγεγραμμένη διαιτολόγος, η οποία πιστεύει ότι οι θεραπείες ψυχικής υγείας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις διαφορές στο βαθμό ωριμότητας του εγκεφάλου μεταξύ νέων (ηλικίας 18-29 ετών) και ώριμων (30 ετών και άνω) ενηλίκων, καθώς και τη διαφορά στη μορφολογία του εγκεφάλου, που υφίσταται μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.
Η μελέτη
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της επίκουρης καθηγήτριας διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα για να εξετάσουν την πρόσληψη της τροφής, τις διατροφικές πρακτικές, την άσκηση κι άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σε αυτούς τους τέσσερις υποπληθυσμούς. Κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς περιόδου (2014-19) συμμετείχαν περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι, που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο απαντώντας σε δημοσιεύσεις των ψηφιακών -ηλεκτρονικών κοινωνικών μέσων που διαφήμιζαν την έρευνα. Τα μέλη της ομάδας συνέλεξαν δεδομένα σε διαφορετικά χρονικά σημεία και σεζόν και σε καθεμιά από τις ομάδες βρήκαν ότι υφίστανται σημαντικές διαφορές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής ως προς τη ψυχική δυσφορία (σ.σ.αυτή ορίζονταν το άγχος και η κατάθλιψη).
Τα βασικά ευρήματα
Τα βασικά ευρήματα αυτής της μελέτης είναι τα εξής :
♦Σημαντικές προσεγγίσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των νεαρών σε ηλικία γυναικών περιλαμβάνουν την καθημερινή κατανάλωση πρωινού, τη μέτρια έως και την υψηλή συχνότητα άσκησης, τη χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης και την αποχή από το «γρήγορο» φαγητό.
♦Οι προσεγγίσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των ώριμων σε ηλικία γυναικών περιλαμβάνουν την καθημερινή άσκηση και την κατανάλωση πρωινού, καθώς και την υψηλή πρόσληψη φρούτων με περιορισμένη πρόσληψη καφεΐνης.
♦Για τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των νέων σε ηλικία ανδρών, οι προσεγγίσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν τη συχνή άσκηση, τημέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, την υψηλή πρόσληψη κρέατος, καθώς και τη χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης μαζί με την αποχή από το «γρήγορο» φαγητό.
♦Οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των ώριμων σε ηλικία ανδρών περιλαμβάνουν τη μέτρια πρόσληψη ξηρών καρπών.
Οι ηλιακές ομάδες
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας χώρισαν τους ερωτηθέντες σε δύο ηλικιακές ομάδες, επειδή η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεχίζεται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 20 ετών. Για νεαρούς ενήλικες και των δύο φύλων, φαίνεται ότι η ποιότητα της διατροφής έχει αντίκτυπο στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
«Οι νεαροί ενήλικες εξακολουθούν να σχηματίζουν τις νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, καθώς και των δομών τους. Επομένως, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να το κάνουν αυτό », είπε η κ. Begdache.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν μία δίαιτα κακής ποιότητας κι έχουν διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να υποφέρουν από υψηλότερο βαθμό ψυχικής δυσφορίας.
Επίσης, η ηλικία είναι ο λόγος για τον οποίο η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με τη ψυχική δυσφορία στους νεαρούς άνδρες και στις νέες γυναίκες.
Ο ρόλος της καφεΐνης
«Η καφεΐνη μεταβολίζεται από το ίδιο ένζυμο που μεταβολίζει τις ορμόνες του φύλου, την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, αφού οι νεαροί ενήλικες έχουν υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών. Όταν οι νεαροί άνδρες και οι νέες γυναίκες καταναλώνουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης,παραμένει αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζει να διεγείρει το νευρικό σύστημα, το οποίο αυξάνει το άγχος και τελικά «οδηγεί» στο άγχος»», δήλωσε η κ. Begdache.
Οι ερευνητές χώρισαν και τους ερωτηθέντες με βάση το βιολογικό φύλο, καθώς η μορφολογία του εγκεφάλου και η συνδεσιμότητα διαφέρουν μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.
Με απλά λόγια,ο αρσενικός εγκέφαλος είναι «ενσύρματος»για να επιτρέψει την αντίληψη και το συντονισμό.
Ο θηλυκός εγκέφαλος είναι χτισμένος για να υποστηρίζει την ανάλυση και τη διαίσθηση. Η κ. Begdache θεωρεί ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές ανάγκες.

Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τη διατροφή απ’ ότι οι γυναίκες.Φωτογραφία από silviarita από το Pixabay
Άνδρες- γυναίκες και διατροφή
«Το έχω βρει στις πολλαπλές μελέτες μέχρι και στιγμής, δηλαδή το εύρημα ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τη διατροφή απ’ ότι οι γυναίκες.Όσο τρώνε μια ελαφρώς υγιεινή διατροφή θα έχουν καλή ψυχική ευεξία. Μόνον,όταν καταναλώνουν κυρίως «γρήγορο» φαγητό αρχίζουμε να βλέπουμε ψυχική δυσφορία.Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες πρέπει πραγματικά να καταναλώνουν ένα ολόκληρο φάσμα υγιεινών τροφίμων και να κάνουν άσκηση για να έχουν θετική ψυχική ευεξία,Αυτά τα δύο πράγματα είναι σημαντικά για την ψυχική ευεξία σε γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», σημείωσε η επίκουρη καθηγήτρια.
Σύμφωνα με την κ. Begdache, οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη τροφής βασίζονται στη φυσική υγεία και δεν έχουν εκδοθεί αντίστοιχες σχετικά με την ψυχική υγεία.
Η ίδια ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει και ευελπιστεί ότι η ερευνητική δουλειά της, θα «παίξει ρόλο» στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών.
«Ελπίζω να δω περισσότερους ανθρώπους να κάνουν έρευνα σε αυτόν τον τομέα και να δημοσιεύουν σχετικά με την προσαρμογή της διατροφής με βάση την ηλικία και το φύλο.Ελπίζω ότι μια ημέρα τα διάφορα ιδρύματα και οι κυβερνήσεις θα εκπονήσουν διατροφικές συστάσεις για την υγεία του εγκεφάλου», κατέληξε.
©Typologos.com 2021