«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου με την Kathryn Hunter από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

16:38:38,06/29/2019
Προμηθέας Δεσμώτης - ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας- Φωτογραφία:Μαριλένα Αναστασιάδου

Ο επιδραστικός σκηνοθέτης τοποθετεί τους ήρωες επάνω σ’ ένα παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος. Φωτογραφία:Μαριλένα Αναστασιάδου

Την αρχαία  τραγωδία «Προμηθέας  Δεσμώτης» του Αισχύλου με τη διάσημη Βρετανίδα ηθοποιό  Kathryn Hunter (ελληνικής καταγωγής) «ανεβάζει» το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Πάτρας στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 9 και του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2019   στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

«Ίσως είναι  το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», σημειώνει χαρακτηριστικά  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος «υπογράφει»  τη σκηνοθεσία.

Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και στην ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter τον ιδανικό Προμηθέα και έπειτα από την περσινή συνάντησή τους, αποδέχτηκε η βραβευμένη με Olivier Award ηθοποιός με θέρμη την πρόσκληση να ερμηνεύσει αυτό τον εμβληματικό ρόλο και μάλιστα στα ελληνικά!

Έτσι, λοιπόν, η  διάσημη ηθοποιός  θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

Μαζί  με την κ. Hunter θα βρίσκεται  μια ομάδα καταξιωμένων αλλά και νέων πολλά υποσχόμενων ηθοποιών:

Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή κρατά ο πλέον εμβληματικός ηθοποιός του Αρχαίου Δράματος Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος μάλιστα έχει υποδυθεί δύο φορές τον Προμηθέα.

Στο ρόλο του Ηφαίστου θα  είναι ο Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος  για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την επανειλημμένη παρουσία του ίδιου  στο φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης εμφανίζεται στο ρόλο του Κράτους και ο Γεράσιμος Γενατάς  ενσαρκώνει τον Ωκεανό.

Το  ρόλο του Ερμή «μοιράζονται» τρεις από τους πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ήτοι η  Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι.

Κορυφαίος του 9μελούς χορού  θα είναι  το παλαιό στέλεχος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Περικλής Βασιλόπουλος.

Τη μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, «υπογράφει»  ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Τα σκηνικά  φιλοτέχνησε  ο   διάσημος Έλληνας γλύπτης  Κώστας  Βαρώτσος,

Τα κοστούμια  σχεδίασε ο  ενδυματολόγος  Γιάννης  Μετζικώφ, ο οποίος έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές  παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni,  ο οποίος  είναι ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου «Complicite».

Προμηθέας Δεσμώτης: Ο Άνθρωπος – Θεός των αδικημένων

Προμηθέας Δεσμώτης - ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας- Φωτογραφία:Μαριλένα Αναστασιάδου

Μόνο αν οι ρόλοι της Βίας και του Κράτους, των δορυφόρων του αόρατου Δία, πάρουν τη διάσταση του Φόβου, που πια εγκαταστάθηκε γύρω μας, και μέσα μας, τότε η αγωνία για ζωή γίνεται δράση με νόημα κι ο Προμηθέας ένας ήρωας «χρήσιμος»

Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου  έρχεται  για πέμπτη  φορά ο  σκηνοθέτης Σταύρος Σ.Τσακίρης, ο οποίος  επιλέγει μια γυναίκα για  να ενσαρκώσει έναν αντρικό ρόλο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι: «Ο Προμηθέας είναι άνθρωπος –Θεός. Ένας έκπτωτος άγγελος. Δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Είναι αυτός/αυτή που αρνήθηκε τον όποιον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους αγάπησε και τους υπερασπίστηκε. Θρηνεί για τη γήινη μοίρα τους, που είναι ο Θάνατος. Μια μοίρα κοινή για όλους».

Ο επιδραστικός σκηνοθέτης τοποθετεί τους ήρωες  επάνω  σ’ ένα παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος.  Εκεί  είναι δεμένος ο Προμηθέας και γύρω «στροβιλίζεται» ένας 18μελής θίασος, με προεξέχοντα έναν αφηγητή.  Αμφότεροι αναβιώνουν  τα πάθη του ήρωα με  την ελπίδα να «κρατήσουν»  ζωντανό το μύθο του.

Ακούγονται λαϊκές μουσικές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες. Συντεθειμένες και αυτοσχεδιαστικές,  οι οποίες μοιάζουν με μια κιβωτό, καθώς τον απόηχο ενός κόσμου που επιμένει να υμνεί τη ζωή.

Ταυτότητα παράστασης

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης.

Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος.

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.

Κίνηση: Marcello Magni

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά και  Μαρία Φλωράτου.

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης

Επικοινωνία για την παράσταση: Όλγα Παυλάτου pavlato@otenet.gr  και  Βάσω Σωτηρίου vassosotiriou@wewill.gr

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης και Αντώνης Βλάσσης.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 9 και 10 Αυγούστου 2019 στο Θέατρο Επιδαύρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι φιλότεχνοι από το www.greekfestival.gr

Η προπώληση  των εισιτηρίων εκτός Επιδαύρου γίνεται από το viva.gr

«Μια παράσταση του Προμηθέα σήμερα δεν μπορεί να είναι αλληγορία, ούτε παραβολή. Δεν μπορεί να στηρίζεται σε συμβολισμούς, ούτε να υποκύπτει στον εξωτισμό που υπαγορεύει η παρουσία Θεών ή φυσικών στοιχείων και που η φαντασία γεννάει, προσπαθώντας να εικονοποιήσει τις απαρχές του κόσμου.

Μόνο ένας Προμηθέας εξορισμένος στην ερημιά των μεγαλουπόλεων, μόνο ένας αποσυνάγωγος των σημερινών κοινωνιών μπορεί να μας συγκινήσει, περιμένοντας και αναζητώντας τη δική μας, λύτρωση από το παράλογο της ύπαρξης.

Μόνο αν οι ρόλοι της Βίας και του Κράτους, των δορυφόρων του αόρατου Δία, πάρουν τη διάσταση του Φόβου, που πια εγκαταστάθηκε γύρω μας, και μέσα μας, τότε η αγωνία για ζωή γίνεται δράση με νόημα κι ο Προμηθέας ένας ήρωας «χρήσιμος». Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει», τονίζει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Πάτρας Σταύρος Τσακίρης.

Προμηθέας Δεσμώτης - ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας- Φωτογραφία:Μαριλένα Αναστασιάδου

Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και στην ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter τον ιδανικό Προμηθέα και έπειτα από την περσινή συνάντησή τους, αποδέχτηκε η βραβευμένη με Olivier Award ηθοποιός με θέρμη την πρόσκληση να ερμηνεύσει αυτό τον εμβληματικό ρόλο και μάλιστα στα ελληνικά!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 2019 -ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΠΑΡ. 09/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

ΣΑΒ. 10/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

ΔΕΥ. 12/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΤΡ. 13/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΠΑΡ. 16/08 ΔΕΛΦΟΙ /ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ

ΣΑΒ. 17/08 ΒΟΛΟΣ /ΘΕΡ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΚΥΡ. 18/08 ΦΙΛΙΠΠΟΙ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ /ΑΡΧ. ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΔΕΥ. 19/08 ΜΟΥΔΑΝΙΑ /ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

ΤΡ. 20/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΤΕΤ. 21/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΠΕΜ. 22/08 ΛΑΡΙΣΑ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

ΠΑΡ. 23/08 ΔΙΟΝ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ / ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ

ΣΑΒ.24/08 ΔΩΔΩΝΗ ή Ε.Η.Μ

ΠΕΜ. 29/08 ΗΡΩΔΕΙΟ

ΠΑΡ. 30/08 ΗΡΩΔΕΙΟ

ΣΑΒ. 31/08 ΠΑΠΑΓΟΥ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΕΥ. 02/09 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ

ΤΡ. 03/09 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

ΠΕΜ. 05/09 ΒΥΡΩΝΑΣ / ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

ΣΑΒ. 07/09 ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.