Δυο κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της ημικρανίας στα παιδιά και στους εφήβους από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) και την Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας

Επιμέλεια: Νίκος  Μόσχοβος

01:56:22,08/15/2019
Πονοκέφαλος-Φωτογραφία από Janos Perian από το Pixabay

Κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη-θεραπεία της ημικρανίας στα παιδιά και στους εφήβους εξέδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Νευρολογίας.Φωτογραφία από Janos Perian από το Pixabay

Δυο  κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνουν συστάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας στα  παιδιά και  στους εφήβους ανέπτυξαν τώρα η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) και η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Άλλωστε, ο πόνος και τα  συμπτώματα που  συνοδεύουν τις «επιθέσεις»  της  ημικρανίας μπορεί να επιφέρουν ως αποτέλεσμα τις χαμένες σχολικές ημέρες, την  απουσία από κοινωνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και να επηρεάσουν τις   δραστηριότητες  στο σπίτι.

Οι  δύο κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®,  που είναι το ιατρικό περιοδικό της AAN, ενώ  εγκρίθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Εταιρεία Παιδικής Νευρολογίας, καθώς και από την Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Οι  νέες συστάσεις επικαιροποιούν την κατευθυντήρια γραμμή, που εξέδωσε η AAN κατά τη διάρκεια του 2004  σχετικά με  τη θεραπεία της ημικρανίας στα παιδιά και  στους εφήβους.

Η ημικρανία είναι μια κοινή νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τις  ακανόνιστες επιθέσεις μετρίου έως και σοβαρού πονοκεφάλου, καθώς  και συναφών συμπτωμάτων, όπως είναι η ναυτία, ο έμετος  και ευαισθησία στο φως, καθώς  και στον ήχο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εξέτασαν δύο τομείς:

Τις οξείες θεραπείες για να σταματήσουν ή να μειώσουν τον πόνο και άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας  ημικρανίας.

Τις θεραπείες για την πρόληψη ή τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των επιθέσεων ημικρανίας και τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου στο σχολείο, στο σπίτι, καθώς  και στα κοινωνικά δρώμενα.

«Εξετάσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπείες,  που βασίζονται σε τεκμήρια για παιδιά και εφήβους που είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία επιθέσεων ημικρανίας όταν εμφανίζονται»  δήλωσε η  επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης, Maryam Oskoui, MD, MSc, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος  του Πανεπιστήμιου  McGill του Μόντρεαλ του Καναδά και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Ωστόσο, τα περισσότερα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ημικρανίας είναι τόσο καλά όσο το εικονικό φάρμακο,  όταν χρησιμοποιούνται στα  παιδιά και φαίνεται ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που «οδηγούν»  στη θεραπεία σχετικών συμπτωμάτων, όπως είναι η  ναυτία και η ευαισθησία στο φως. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα φάρμακα, καθώς και το εικονικό φάρμακο, ήταν αποτελεσματικά σε περισσότερο από το 50% των ασθενών», σημείωσε η ίδια.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν λεπτομερή ιστορικό και μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας νευρολογικής εξέτασης που μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθεί από έναν νευρολόγο ή ένα ειδικό για την κεφαλαλγία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν, επίσης,  να ενημερώνονται τα παιδιά και οι έφηβοι μαζί με τους γονείς για την ημικρανία, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου εντοπισμού των παραγόντων που συνδέονται με αυτήν, όπως είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το υπερβολικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, οι κακές συνήθειες ύπνου και η αφυδάτωση.

Επιπλέον, η ημικρανία μπορεί να συμβεί παράλληλα με διαταραχές της διάθεσης, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος που μπορούν να επιδεινώσουν την αναπηρία, καθώς  και να καθυστερήσουν την ανάρρωση.

 Η ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών για τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης, της επαρκούς ενυδάτωσης και του επαρκούς ύπνου, μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Οι γιατροί  θα πρέπει να συζητούν τους κινδύνους και τα οφέλη της προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και της κατάλληλης οξείας θεραπείας. Ο συνδυασμός της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και της αμιτριπτυλίνης ήταν πιο επωφελής από την αμιτριπτυλίνη και την κεφαλαλγία στη μείωση της συχνότητας προσβολής της ημικρανίας, καθώς  και της αναπηρίας που συσχετίζεται με την ημικρανία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αμιτριπτυλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία CBT χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό δεξιοτήτων αντιμετώπισης, στρατηγικές θετικής σκέψης, διαχείρισης της  προσκόλλησης, μείωση του φραγμού και χαλάρωση.

Υποβοηθείται, δε, από  τη βιοανάδραση, η οποία είναι η ανατροφοδότηση των τεχνικών χαλάρωσης με τη βοήθεια  ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να ενδυναμωθούν  τα παιδιά και οι έφηβοι σε ότι αφορά  στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ημικρανίας.

«Το όφελος της CBT μόνο ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες στην πρόληψη της ημικρανίας δικαιολογεί την περαιτέρω μελέτη» είπε η κ. Oskoui

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τη θεραπεία των «επιθέσεων  στον εγκέφαλο» μόλις το παιδί ή ο έφηβος αντιληφθεί ότι ξεκίνησε  η ημικρανία. Φάρμακα,  όπως είναι η ιβουπροφαίνη, οι τριπτάνες και ο συνδυασμός σουματριπτάνης / ναπροξένης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

Μια άλλη θεραπεία που υπογραμμίστηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες  είναι ότι η τοξίνη αλλαντίασης για την πρόληψη της ημικρανίας. Το  φάρμακο  αυτό  είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της ημικρανίας σε ενήλικες, αλλά δεν έχει αποδείξει την ίδια αποτελεσματικότητα στα  παιδιά  και στους  εφήβους.

Οι  κατευθυντήριες γραμμές δεν αφορούσαν  σε μερικές από τις νεότερες θεραπείες, όπως είναι  τα αντισώματα πεπτιδίου που συσχετίζονται με γονίδιο καλσιτονίνης (CGRP) ή  άλλα παρόμοια φάρμακα και συσκευές για την ημικρανία στα  παιδιά, καθώς  και εφήβους.

Αυτό συνέβη γιατί η μελέτη αυτών των θεραπειών  αυτών μόλις έχει αρχίσει για τα παιδιά και τους  εφήβους, ενώ φαίνεται πως αυτές μπορούν να λειτουργήσουν καλά  στη  πρόληψη της ημικρανίας στους  ενήλικες.

©Typologos.com 2019. To άρθρο αυτό δε συνιστά σε καμία περίπτωση  προτροπή ή  συμβουλή σε ιατρική πράξη ή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή το θεράποντα γιατρό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.