Πρώιμη ηλικία και μουσική ικανότητα
Mια έρευνα του Ινστιτούτου Karolinska
της Σουηδίας
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:05:00,01/03/2021

Τα παιδιά που εμφανίζουν περισσότερα ταλέντα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι η μουσική, ενθαρρύνονται να αρχίσουν να εξασκούνται νωρίτερα! Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Στο «φόρτε» βρίσκονται οι «ζωντανές» διαδικτυακές μεταδόσεις με συναυλίες από εξειδικευμένους μουσικούς λόγω των περιορισμών, που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοιού.Ως θεατές παρακολουθούμε διαδικτυακά τους ταλαντούχους αυτούς ερμηνευτές να παίζουν με τόσο μεγάλη ευκολία ένα μουσικό όργανο, αλλά ξεχνάμε συχνά πως οι ίδιοι-ίδιες χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες πρακτικής εξάσκησης, ώστε να φτάσουν σε αυτό το υψηλό επίπεδο πιστότητας κι απόδοσης.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί περί της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τομέα της τέχνης αναρωτιούνται, αν υφίσταται μια αναπτυξιακή περίοδος νωρίς στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου, όταν ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα δεκτός στη μουσική εκπαίδευση.
Τα ερωτήματα
Η απάντηση μάλλον είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο περιοδικό «Psychological Science»!«Σήμερα αποτελεί μια κοινή παρατήρηση και αποδοχή ότι οι επιτυχημένοι μουσικοί ξεκινούν συχνά τη τεχνική ή άλλη κατάρτισή τους, από πολύ νωρίς ηλικιακά»,δήλωσε η δόκτωρ Βιολογικής Ψυχολογίας κι ερευνήτρια γενετικής επίδρασης της μουσικής του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας Laura Wesseldijk,η οποία αναφέρεται ως πρώτη συγγραφέας του ερευνητικού άρθρου.
«Μια εξήγηση, που έχει συζητηθεί πολύ,αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος στην πρώιμη παιδική ηλικία κατά την οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ο εγκέφαλος στη μουσική διέγερση. Ωστόσο, βρήκαμε, ότι μπορεί να είναι πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα η εξήγηση για το γιατί έχει σημασία η αρχή σε πρώιμη ηλικία στη μουσική εκπαίδευση».
Η υπόθεση εργασίας
Η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Karolinska βασίστηκε στην ιδέα πως μια πρώιμη ηλικιακά αρχή στη μουσική εκπαίδευση μπορεί να συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και των αντίστοιχων επιτευγμάτων αργότερα στην ενηλικίωση.
Ως προς την υπόθεση αυτή μπορούν οι βασικές αιτίες να συσχετίζονται:
Περισσότερο με τις οικογενειακές επιρροές, όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες και το ενθαρρυντικό μουσικό οικογενειακό περιβάλλον.
Η συσσώρευση περισσότερου συνολικού χρόνου εξάσκησης σε σχέση εκείνους που ξεκινούν αργότερα στη ζωή.
Η κ. Wesseldijk και οι λοιποί συνεργάτες της, όμως,αποφάσισαν να ξεμπερδέψουν τα πράγματα.
Έτσι,πραγματοποίησαν μια έρευνα με τη συμμετοχή συνολικά 310 επαγγελματιών μουσικών,οι οποίοι απασχολούνται σε σουηδικά οργανικά καλλιτεχνικά σχήματα,όπως είναι οι ορχήστρες και αυτά των μουσικών σχολών.

Η πρώιμη ηλικία έναρξης της εκπαίδευσης επάνω στις νότες και στις μελωδίες συσχετίζεται με τη μουσική ικανότητα στους ερασιτέχνες ή στους επαγγελματίες μουσικούς! Φωτογραφία από Kari Shea από το Pixabay
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και τα δεδομένα από ένα άλλο υφιστάμενο ερευνητικό έργο, που είναι η «Μελέτη των Δίδυμων Ενηλίκων: Γονίδια και Περιβάλλον (STAGE)».Οι συμμετέχοντες εκ των δύο ερευνών δοκιμάστηκαν σχετικά με τη μουσική ικανότητα και τα επιτεύγματά τους.
Η έρευνα
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων που υπολόγιζαν:
α)Το πόσο συχνά εξασκούνταν και β) την ηλικία έναρξης της μουσικής κατάρτισης.
Τα δεδομένα της έρευνας «STAGE» παρείχαν και διάφορες γενετικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές σύγκριναν μετά τα αποτελέσματα από αυτές τις δύο ανεξάρτητες έρευνες και μπόρεσαν να καταδείξουν ότι:
♦Η πρώιμη ηλικία έναρξης της εκπαίδευσης επάνω στις νότες και στις μελωδίες συσχετίζεται με τη μουσική ικανότητα στους ερασιτέχνες ή στους επαγγελματίες μουσικούς!
♦Αυτό ακόμη συνέβαινε,ακόμη κι όταν ελέγχθηκε ο συσσωρευμένος χρόνος πρακτικής εξάσκησης- εκπαίδευσης!
Κατόπιν, οι ερευνητές αξιολόγησαν και την ηλικία έναρξης της μουσικής εκπαίδευσης σε σύγκριση με τον τρόπο που αντιπροσώπευε τα γενετικά δεδομένα από τη μελέτη «STAGE».
Τα αποτελέσματα
Τι βρήκαν;
♦Οι γενετικοί παράγοντες – οι οποίοι πιθανώς συσχετίζονται με το μουσικό ενδιαφέρον και το ταλέντο – έχουν σημαντική επίδραση στην ηλικία, που ξεκινούν οι άνθρωποι τη μουσική πρακτική, καθώς και στη μελλοντική ικανότητά τους!
♦Οι κοινές γενετικές ή και οι περιβαλλοντικές επιρροές (σ.σ. δηλαδή ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι «γεμάτο» μουσική) δε συσχετίζονται με την έναρξη της μουσικής εκπαίδευσης σε πρώιμη ηλικία,καθώς και τη μουσικότητα!
Η εξήγηση
Ποια είναι η πιθανή εξήγηση;
♦Τα παιδιά που εμφανίζουν περισσότερα ταλέντα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι η μουσική, ενθαρρύνονται να αρχίσουν να εξασκούνται νωρίτερα!
♦Μια μουσικά ενεργή,ενδιαφερόμενη και ταλαντούχα οικογένεια παρέχει ένα μουσικό περιβάλλον για το παιδί!
♦Η μουσικά ενεργή, ενδιαφερόμενη και ταλαντούχα οικογένεια έχει μεταδώσει γενετικές προθέσεις προς το παιδί για να ασχοληθεί με τη μουσική!
«Νομίζω ότι έχουμε πραγματικά ερευνήσει τα αποτελέσματα της περιόδου κατά την οποία ξεκινάει κάποιος – κάποια τη μουσική εκπαίδευση στο έπακρο.Προσωπικά, ως κάποια που ασχολείται ενεργά με τη μουσική, μουείναι πάντα υπέροχο να «ρίχνουμε περισσότερο φως» σε μερικούς από τους παράγοντες,οι οποίοι βρίσκονται στα γονίδια,αλληλοεπιδρούν περιβαλλοντικά κι επηρεάζουν τις μουσικές δεξιότητες»,υπογράμμισε η κ. Wesseldijk.
©Typologos.com 2021