Το πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων

18:28:53,10/17/2018
Η Γαλανόλευκη

Mε κάθε λαμπρότητα θα εορταστούν οι εθνικές επέτειοι της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του ΟΧΙ στην Κεντρική Μακεδονία

Το φετινό πρόγραμμα (2018) των εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940 ανακοίνωσε  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.).

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα – επισημότητα ανάλογη της σημασίας των επετείων αυτών με τη συμμετοχή σπουδαστών, μαθητών και, καθώς και  συλλόγων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

 Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Το  γενικό σημαιοστολισμό, που θα  πραγματοποιηθεί  από τις 8 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2018  στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης .

Επίσης, θα φωταγωγηθεί  ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα κατά τις βραδινές ώρες στις 25, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου 2018.  Επίσης, θα μεταδοθούν  πανηγυρικά προγράμματα  από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα γίνει  σημαιοστολισμός από το πρωί της 25ης Οκτωβρίου και φωταγώγηση από το βράδυ της ίδιας ημέρας.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας θα τελεστεί «Λιτάνευση  των ιερών Εικόνων μετά των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πολιούχου Θεσσαλονίκης Δημητρίου του Μυροβλήτου» με τη συμμετοχή των αρχών της πόλης και  σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στη λιτάνευση των ιερών εικόνων θα συμμετάσχει και το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 8 το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η  επίσημη έπαρση της σημαίας στο  Λευκό Πύργο υπό την παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλου  και των μελών του.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας  θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Στις 6.30 το απόγευμα  της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018  θα πραγματοποιηθεί ο                                                                                                      επίσημος  εορτασμός  της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Ο επίσημος εορτασμός θα «ανοίξει» με το απολυτίκιο του  Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας»  του Α.Π.Θ.  υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης  Δαμιανού.  Θα ακολουθήσει η προσφώνηση του πρύτανη του  Α.Π.Θ. – καθηγητή  Περικλή Α. Μήτκα.  Την κεντρική  ομιλία  θα  εκφωνήσει ο  αντιπρύτανης  Οικονομικών – καθηγητής  Νικόλαος Βαρσακέλης, με τίτλο:  «Από τη χρεοκοπία στο έπος (1893-1912, 1932-1940)»

Το μουσικό μέρος θα αποδώσει  η  Ορχήστρα του Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση του Δημήτριου Δημόπουλου. Για την παρουσία στην εκδήλωση είναι απαραίτητες  ιδιαίτερες προσκλήσεις από την Π.Κ.Μ. και το  Α.Π.Θ.).

 ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 10 το πρωί του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου 2018   κατατεθούν  στέφανοι   από τη μαθητική  νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Στις 11 το πρωί της ίδιας θα παρελάσει η μαθητική νεολαία  υπό την παρουσία των  μελών της κυβέρνησης και των  λοιπών αρχών.

Στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητική  νεολαία.

Την ίδια ώρα θα σημάνει η έναρξη  της στεφανιοδρομίας από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου 2018  θα αφιχθούν οι δρομείς στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα κατατεθεί στέφανος από τον εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.

Παράλληλα, θα γίνουν ομιλίες  στα σχολεία (εκτός του Δήμου Θεσσαλονίκης), στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ( Ν.Π.Δ.Δ.)  και τους λοιπούς φορείς με τη μέριμνα των οικείων αρχών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 θα κατατεθεί στέφανος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», ενώ  το ίδιο θα συμβεί με τη  λήξη αυτής,  που συμπίπτει με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός – διοικητής του  Γ΄ Σώματος Στρατού, οι γενικοί γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας , η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης. Οι λοιπές πολιτικές και προξενικές αρχές θα παραστούν  κατά την κρίση τους.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας θα αφιχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος  στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου) και θα αρχίσει η παρέλαση. Η παρουσία στο χώρο της εξέδρας θα γίνει με ιδιαίτερες προσκλήσεις  από την Π.Κ.Μ. και το  Γ΄ Σώμα Στρατού.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.