Πρεμιέρα κάνει σήμερα (Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020) το έργο «Σκέτη Κοροϊδία» του Νίκου Μ. Δημητρόπουλου στο θέατρο «Αλεξάνδρεια»
15:52:22,01/25/2020

Η «Σκέτη Κοροϊδία» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο με κωμικά στοιχεία. Αφίσα: Ιουλία Καραβασίλογλου- Φωτογραφία: Ηλίας Μωραΐτης
Πρεμιέρα κάνει το σύγχρονο κοινωνικό έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Μ. Δημητρόπουλου με τίτλο «Σκέτη Κοροϊδία», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κατσικονούρη και πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Βασίλη Βλάχο – Πανάγο Ιωακείμ σήμερα στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2020 στο Θέατρο «Αλεξάνδρεια» του Βασίλη Βλάχου (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Τ.Κ.11252, Αθήνα, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 21-21.00.70.79). Το έργο θα παρουσιάζεται στις 9 το βράδυ του κάθε Σαββατοκύριακου στο θέατρο «Αλεξάνδρεια».

Το έργο του Νίκου Δημητρόπουλου είναι σκληρό και οδυνηρά αστείο. Είναι έργο των καιρών μας. Φωτογραφία:Ηλίας Μωραΐτης
Το έργο
Η υπόθεση του έργου αναφέρεται σ’ ένα καταπιεσμένο άνθρωπο ηλικίας γύρω στα εξήντα, τον Αντώνη, ο οποίος βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική και οικονομική κατάσταση. Έτσι, παίρνει την απόφαση ν’ αυτοκτονήσει.
Για το κύκνειο άσμα μπαίνει ο ίδιος σ’ ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας που πρόκειται να κλείσει, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί, επειδή η εταιρεία τον εξαπάτησε, υψώνοντας έτσι το ανάστημα για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του.
Ο Αντώνης έρχεται σε αντιπαράθεση με τον υπάλληλο, τον Προκόπη. Μάλιστα, δεν αργεί να οδηγηθεί στα άκρα. Δρώντας εν θερμώ, λοιπόν, τραβά το πιστόλι που προοριζόταν για τον εαυτό του, και το στρέφει εναντίον του υπαλλήλου. Δίχως να καταλάβει κι ο ίδιος πώς, βρίσκεται ξαφνικά στη θέση του απαγωγέα.
Η ομηρία εξελίσσεται σε ένα τηλεοπτικό και διαδικτυακό σόου: Αθέατοι αστυνομικοί, δημοσιογράφοι αλλά κι ένα ανώνυμο πλήθος πέφτουν επάνω στους δυο ανθρώπους με κανιβαλική διάθεση. Η ασφυκτική κατάσταση εντείνεται από τον καλοκαιρινό καύσωνα και από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο δράστης.
Ο Αντώνης,μη μπορώντας ν’ ανταπεξέλθει στην ολοένα αυξανόμενη πίεση, αφήνεται στην επιρροή του ομήρου, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε συνεργό,που κατευθύνει με μαεστρία τον απαγωγέα προς το σημείο, που ο ίδιος επιθυμεί.
Η «Σκέτη Κοροϊδία» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο με κωμικά στοιχεία.

Ο θεατράνθρωπος Βασίλης Βλάχος ενσαρκώνει τον Αντώνη, που φτάνει στα άκρα. Φωτογραφία:Ηλίας Μωραΐτης
Τι αναφέρει ο σκηνοθέτης
«Το έργο του Νίκου Δημητρόπουλου είναι σκληρό και οδυνηρά αστείο.
Είναι έργο των καιρών μας. Δεν μένει, όμως στην επικαιρότητα. Σαν ένα αιχμηρό εργαλείο τη σκαλίζει και βρίσκει συμπεριφορές, στάσεις και σκέψεις, που σιγοβράζουν από κάτω. Σκέψεις που τρομάζουν… Ήταν πολύ δελεαστικό να το σκηνοθετήσω. Σε αυτόν το χώρο της «Αλεξάνδρειας», όπου ο Βασίλης Βλάχος, χρόνια τώρα, με αγώνα, κρατάει μία προσωπική εστία αντίστασης στην υποβάθμιση», σημειώνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Κατσικονούρης.

Η ομηρία εξελίσσεται σε ένα τηλεοπτικό και διαδικτυακό σόου.Φωτογραφία:Ηλίας Μωραΐτης
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Νίκος Δημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε σπουδές βιομηχανικού σχεδιασμού και σπούδασε στην ανωτέρα σχολή δραματικής τέχνης του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, απ’ όπου το 2007 αποφοίτησε.
Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης (Κ.Θ.Β.Ε., Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο, Σφενδόνη, Βαφείο, Ενδορφίνη, Θέατρο του Νέου Κόσμου), στο Τρίτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας κ.α.
Διηγήματα του συγγραφέα έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί, σε ανθολογίες, σε περιοδικά, καθώς και στο διαδίκτυο. Το θεατρικό έργο του ίδιου με τίτλο «Οι καλοί λογαριασμοί» απέσπασε ομόφωνα το Β’ βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα στο διαγωνισμό των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου του Υπουργείου Πολιτισμού (2016.).
Το θεατρικό έργο του, με τίτλο «Στον Πάγο», παρουσιάστηκε τη σεζόν 2018-2019 σε παραγωγή του θεάτρου «Ιλίσια Βολανάκης». Έγραψε τα κείμενα για την παράσταση «Επταπύργιο, ένας αιώνας σε μια μέρα», που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2019, σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.).

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βλάχος (Αντώνης) και Πανάγος Ιωακείμ (Προκόπης). Φωτογραφία:Ηλίας Μωραΐτης
Η Ταυτότητα της Παράστασης
«Σκέτη Κοροϊδία» -σύγχρονο κοινωνικό έργο με κωμικά στοιχεία
Το κείμενο έγραψε ο Νίκος Μ. Δημητρόπουλος.
Το έργο σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κατσικονούρης.
Τα σκηνικά-κοστούμια δημιούργησαν οι Ματίνα Γεωργά και Δημήτρης Παπαστάμος.
Τη μουσική επιμελήθηκε ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο οποίος μαζί με το Γιάννη Ζέρβα φρόντισε τους φωτισμούς.
Τις σκηνές φωτογράφισε ο Ηλίας Μωραΐτης.
Τα γραφιστικά σχεδίασε η Ιουλία Καραβασίλογλου.
Την ηχοληψία υλοποίησε ο Δημήτρης Χαλούλος.
Τη φωνή του δημοσιογράφου απόδωσε η Δανάη Καλαχώρα.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βλάχος (Αντώνης) και Πανάγος Ιωακείμ (Προκόπης).
Πληροφορίες
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται στις 9 το βράδυ του κάθε Σαββατοκύριακου στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, 11252 Αθήνα, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 21-21.00.70.79).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικά, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, η παράσταση θα γίνει στις 6 το απόγευμα!
Το έργο «ανεβαίνει» από 25 Ιανουαρίου, ενώ οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 12 Απριλίου 2020.
Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά (χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα)
Εισιτήρια
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα 13,10 ( για άτομα ηλικίας άνω των 65), 8 (φοιτητές) και 5 ευρώ (άνεργοι, Α.ΜΕ.Α. κι ατέλειες)
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στην ιστοσελίδα Viva στα 8 ευρώ και στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/377ZWWd
Κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο του θεάτρου με αριθμό κλήσης: 21.21.00.70.79 και στο email: alexandreia.theatro@gmail.com
Θέατρο «Αλεξάνδρεια»
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Aθήνα, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 21.21.00.70.79.
Χρονολόγιο του Θεάτρου
https://www.facebook.com/AlexandreiaPolychorosTechnes
Ο «Τυπολόγος» ( https://www.typologos.com/) είναι χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων του έργου «Σκέτη Κοροϊδία» του Νίκου Μ. Δημητρόπουλου.
©Typologos.com 2020