Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι αγορές εκ’ όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται πραγματικότητα

14:03:44,12/04/2018

Γραφικό πωλητή διαδικτυακής πώλησης

Oι διαδικτυακές αγορές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν πραγματικότητα

Οι διαδικτυακές αγορές απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν πραγματικότητα! Από τις 3 Δεκεμβρίου 2018  ισχύει μια καινούρια πρακτική σύμφωνα με την οποία όσοι έμποροι δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο δε μπορούν να αρνηθούν να αγοραστούν αγαθά από καταναλωτές ενός άλλου κράτους- μέλους μέσω του διαδικτυακού καταστήματός τους.

Χάρη στη νέα αυτή απαγόρευση της πρακτικής του γεωγραφικού αποκλεισμού θα μπορούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να ψωνίζουν από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι,  θα επωφελούνται οι ίδιες  ή και οι ίδιοι  από περισσότερες επιλογές, καθώς και καλύτερες προσφορές ανεξάρτητα από τον τόπο ή τη χώρα κατοικίας τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε «μυστικές» αγορές  τύπου mystery shopping  και διαπίστωσε κάποιου είδους γεωγραφικούς αποκλεισμούς,  που  εφαρμόζονταν στο 63% των ιστοσελίδων, που εξέτασε.  Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών  οργανώσεων εκτιμούν πως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει τώρα να βελτιωθεί, σημαντικά.

Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, οι  οποίες θα απαγορευτούν, είναι οι εξής:

Οι καταναλωτές δεν επιτρέπεται πλέον να αποτρέπονται  από την αγορά αγαθών μέσω μιας ιστοσελίδας εξαιτίας της εθνικότητάς τους, ή του τόπου κατοικίας τους. Ωστόσο, οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τα αγαθά στην κατοικία του καταναλωτή.

Οι διαδικτυακοί έμποροι  δεν επιτρέπεται να μην αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, που εκδόθηκε από ξένη τράπεζα.

Οι διαδικτυακοί έμποροι δεν επιτρέπεται πλέον να οδηγούν αυτόματα τους καταναλωτές μιας άλλης χώρας στην ιστοσελίδα της χώρας των καταναλωτών, όπου μπορεί να μη βρουν τις ίδιες συμφέρουσες προσφορές.

Η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας  Ενώσεων Καταναλωτών ( BEUC) Μονίκ Γκογιένς, σχολίασε το γεγονός ως εξής:

«Είναι πολύ ενοχλητικό για τους καταναλωτές να προσπαθούν να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια ή εισιτήρια για μια μουσική παράσταση από μια ξένη ιστοσελίδα και να ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την αγορά, γιατί βρίσκονται σε «λάθος» χώρα. Αυτό δεν το περιμένει κανείς να συμβεί  στην Ενιαία Αγορά και είναι πραγματικά ευχάριστα νέα ότι αυτή η ενοχλητική κατάσταση θα σταματήσει.

Η Ενιαία Αγορά προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και καλύτερες προσφορές. Η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού  θα επιτρέψει στους καταναλωτές να χαρούν τα οφέλη μιας αγοράς 500 εκατομμυρίων.

Δυστυχώς, κάποιες πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η απαγόρευση δεν αφορά στον οπτικοακουστικό τομέα. Έτσι οι πάροχοι τηλεοπτικών προγραμμάτων θα μπορούν να αποκλείουν ξένους τηλεθεατές  από την παρακολούθηση των προγραμμάτων τους, μέσω  του διαδικτύου.

Ο γεωγραφικός αποκλεισμός θα υφίσταται, όταν προσπαθούμε να δούμε ξένα τηλεοπτικά προγράμματα  ή ταινίες. Αυτό αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία να διορθωθούν πρακτικές ενός τομέα, όπου ο γεωγραφικός αποκλεισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και προκαλεί μεγαλύτερη ενόχληση. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο  για να κάνουμε πραγματικότητα την Ενιαία Αγορά οπτικοακουστικού περιεχόμενου και υπηρεσιών».

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.