Πότε θα διδαχθούμε από την Ιστορία;
Απόψεις
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
23:20:33,02/22/2022

Πότε θα διδαχθεί η ανθρωπότητα από την ιστορία και ιδιαίτερα απ’ αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Συλλογιέται ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay
Πότε θα διδαχθεί η ανθρωπότητα από την ιστορία και ιδιαίτερα απ’ αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Γιατί τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία δείχνουν πως οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες δε διδάχθηκαν τίποτε από την αιματηρή περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα γράψουμε, αυτό που αισθανόμαστε και το οποίο αποτελεί μέρος της αλήθειας, γιατί μέχρι και τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί όλο το σκηνικό του «υπόγειου» παρασκηνίου της υπόθεσης της Ουκρανίας, αλλά αυτό που αφορά αυτή τη στιγμή το κάθε σώφρων και λογικό άνθρωπο είναι να μη γίνει «μπουρλότο» ο πλανήτης. Λοιπόν:
Στοιχείο πρώτο
Στην Ουκρανία κυβερνάται απ’ ένα ακραίο καθεστώς, το οποίο δυστυχώς έτυχε και της στήριξης πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έκαναν το λάθος να μην την πιέσουν προς την εγκαθίδρυση ενός φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος (όχι νεοφιλελεύθερο) και στο «βάθεμα» των δημοκρατικών διαδικασιών. Από την πλευρά της, η ρωσική στρατηγική – τακτική έχει υποστηρίξει ότι το πιο ακραίο υπάρχει μέσα στα «σπλάχνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε ως κυβερνητική ηγεσία ή ως κομματικός σχηματισμός ως «μοχλούς» πίεσης.
Στοιχείο δεύτερο
Με το διάγγελμα του κ. Πούτιν «γκρεμίστηκαν» όλες οι παλαιότερες θέσεις της διπλωματίας της Ρωσίας και της προκατόχου πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πράγμα, που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για όλο το πλανήτη.
Μάλιστα,ο ίδιος εμφάνισε ένα πρόσωπο, το οποίο δεν απέχει πολύ από το αντίστοιχο του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Το ιδεολόγημα και η θέση της Ρωσίας που ανέπτυξε στο διάγγελμά του, είναι ακριβώς πανομοιότυπη με αυτή της Τουρκίας πριν να εισβάλλει με τον «Αττίλα» στην Κύπρο. Αυτό λέει πολλά.
Στοιχείο Τρίτο
Η Δύση φαντάζει διστακτική σε αυτή τη φάση και προχωρά σε οικονομικές κυρώσεις. Η στρατηγική της, όμως, στην περίπτωση της Ουκρανίας προσομοιάζει με αυτή του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν, που δε διάβασε τότε «σωστά» τις προθέσεις της Ναζιστικής Γερμανίας.
Είναι γεγονός ότι και η Δύση μέσα στη σύγχρονη ιστορία έχει διεξάγει ιστορικά λάθη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα πρέπει να έχει μια σαφή στρατηγική.
Ως οντότητα διαθέτει πολλά «εργαλεία στα χέρια της», αν πραγματικά θέλει να «κόψει τις ορέξεις» όσων δια του τεμαχισμού των εδαφών «ορέγονται προσαρτήσεις ή κατακτήσεις ή εγκαθιδρύσεις κυβερνήσεων», ανεξάρτητα από το γεγονός του ιστορικού παρελθόντος. Εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Κάθε βήμα, λοιπόν, από εδώ και πέρα θα «μετράει» στη διπλωματική, στη γεωπολιτική και -απευχόμαστε»- στη στρατιωτική «σκακιέρα».Μένει να δούμε το τι θα πράξουν «οι μεγάλοι παίκτες» της γεωπολιτικής σκακιέρας, αρκεί να μην έχουμε την επιβεβαίωση της παροιμίας: «Εκεί που μαλώνουν οι γίγαντες, την πληρώνουν τα μυρμήγκια».

«Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά από το πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά από το δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά από τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις».
Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής.Φωτογραφία από Epic Images από το Pixabay
Η Ελλάδα
Και τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Πρώτον, να ενημερωθούν από την κυβέρνηση όλα τα κόμματα. Δεύτερον, να λάβει χώρα ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Τρίτον, από όλα τα κόμματα – ακόμα και από το κυβερνών- να συμφωνηθεί προς το θέμα της Ουκρανίας ότι θα μείνει απέξω από τη πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Τέταρτον, να επιδιωχθεί μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Ουκρανίας τουλάχιστον από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα με το υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει την υλοποίησή της, με την ταυτόχρονη δέσμευση της άμεσης ενημέρωσης προς τους πολιτικούς σχηματισμούς.
Το δια ταύτα
Δε ξέρουμε, αν ο κ. Πούτιν νιώθει τόσο ισχυρός, ώστε να «αψηφά» όλο το κόσμο, αλλά όπως επισήμανε εύστοχα κάποτε ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας και ποιητής, Μπέρτολτ Μπρεχτ:« Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά από το πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά από το δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά από τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις».
Κι ο κόσμος και η ανθρωπότητα έχουν πολλά και σπουδαία ακόμα να κάνουν. Η υγεία και η ειρήνη είναι τα υπέρτατα αγαθά για να τα καταφέρει.
©Typologos.com 2022