Πώς να σταματήσετε την υπερβολική σκέψη
Ατάκτως Ειρημένα
Με τη Δρ. Αναστασία Αρτεμίου
Ακαδημαϊκό
14:42:14,05/10/2020

Λάβετε δράση ΠΡΙΝ το μυαλό σας, αρχίζει να σκέφτεται. Μας προτρέπει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου. Φωτογραφία από Caique Silva Fotografo από το Pixabay
Τι εμποδίζει τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή, που πραγματικά επιθυμούν; Θα έλεγα ότι κάτι πολύ κοινό και καταστροφικό είναι ότι δεν ξέρουν το πώς να σταματήσουν να σκέφτονται. Σκέφτονται κάθε μικρό πρόβλημα μέχρι και να γίνει μεγαλύτερο, καθώς και πιο τρομακτικό από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Σκέφτονται θετικά πράγματα μέχρι και να μη φαίνονται τόσο θετικά πια ή υπέρ-αναλύουν κι απ’ οικοδομούν τα πράγματα με αποτέλεσμα η ευτυχία, που προέρχεται από την απλή απόλαυση της στιγμής να εξαφανίζεται.
Βέβαια, η σκέψη των πραγμάτων είναι ένα μεγάλο πράγμα, φυσικά. Αλλά το να χαθείς σε ένα είδος υπερβολικής σκέψης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνεις κάποιος που μένει ακίνητος στη ζωή, κάποιος, ο οποίος σαμποτάρει τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή.
Πώς λοιπόν, μπορείτε να γίνετε απλούστεροι και εξυπνότεροι στοχαστές και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και λιγότερο φοβισμένη ζωή;
1.Βάλτε τα πράγματα σε μια ευρύτερη προοπτική
Είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής σκέψης μικρών πραγμάτων στη ζωή. Όταν σκέφτεστε κάτι ρωτήστε τον εαυτό σας: «Θα έχει σημασία αυτό σε 5 χρόνια; Ή ακόμη και σε 5 εβδομάδες;».
2.Ορίστε σύντομα χρονικά όρια για τις αποφάσεις σας
Εάν δεν έχετε χρονικό όριο για το πότε πρέπει να λάβετε μια απόφαση και ν’ αναλάβετε δράση, μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να στρέφετε τις σκέψεις σας , γύρω – γύρω και να τις βλέπετε από όλες τις γωνίες στο μυαλό σας, για πολύ καιρό.
Μάθετε, λοιπόν, να γίνετε καλύτεροι στη λήψη αποφάσεων και να ενεργοποιήσετε τη δράση καθορίζοντας προθεσμίες στην καθημερινή ζωή σας. Δεν έχει σημασία, αν είναι μια μικρή ή μεγαλύτερη απόφαση.
3.Σταματήστε να ρυθμίζετε την ημέρα σας με άγχος και υπερβολική σκέψη
Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις εντελώς συντριπτικές ή πολύ αγχωτικές ημέρες, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό τους, μέσα στο μήνα και στο χρόνο σας, ξεκινώντας την ημέρα σας ,χωρίς να βάλετε τον εαυτό σας στη διαδικασία του περιττού άγχους, της υπερβολικής σκέψης, καθώς και της ταλαιπωρίας.
Το πώς ξεκινάτε την ημέρα σας, τείνει να ρυθμίζει συχνά την υπόλοιπη ημέρα σας. Ένα αγχωμένο πρωινό οδηγεί σε αγχωτική ημέρα. Η κατανάλωση αρνητικών πληροφοριών, καθώς πηγαίνετε στη δουλειά σας, τείνει να οδηγήσει σε πιο απαισιόδοξες σκέψεις κατά το υπόλοιπο της ημέρας σας.
Ενώ, για παράδειγμα, αν διαβάσετε κάτι αναζωογονητικό κι ευχάριστο πριν ξεκινήσετε ή αν ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, θα δώσει έναν καλό τόνο στην ημέρα και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί.
Εργαστείτε με ένα αντικείμενο τη φορά και κάντε τακτικά διαλείμματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε έντονη εστίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, και να κάνετε ό, τι είναι πιο σημαντικό. Ταυτόχρονα σας επιτρέπει να ξεκουραστείτε και να επαναφορτίσετε.
Αποφύγετε τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες, όπως το να ελέγξετε πάρα πολλές φορές τα εισερχόμενα μηνύματά σας, το Facebook ή το λογαριασμό σας στο Twitter ή το πώς λειτουργεί ο ιστότοπός σας, γιατί αυτόματα οδηγείστε σε περισσότερη ακαταστασία στο μυαλό σας, καθώς προχωρά η ημέρα σας. Κι έτσι γίνεται πιο δύσκολο να σκεφτείτε με έναν απλό και σαφή τρόπο και ευκολότερο να επιστρέψετε σε αυτήν τη γνωστή συνήθεια υπερβολικής σκέψης.
4.Γίνετε πρόσωπο δράσης
Όταν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε με τη δράση με συνέπεια κάθε ημέρα, τότε θα καθυστερήσετε λιγότερο με την υπερβολική σκέψη.
Ο καθορισμός προθεσμιών και ένας καλός ρυθμός για την ημέρα είναι δύο πράγματα που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πολύ πιο ενεργοί.
Κάνοντας μικρά βήματα προς τα εμπρός και μόνο εστιάζοντας στο να κάνετε ένα μικρό βήμα κάθε φορά είναι μια άλλη συνήθεια, που λειτουργεί πολύ καλά. Λειτουργεί τόσο καλά, επειδή δεν αισθάνεστε εγκλωβισμένοι κι έτσι δε θέλετε να καταφύγετε σε αναβλητικότητα ή αδράνεια. Και παρόλο που μπορεί να φοβάστε, το να κάνετε ένα βήμα είναι τόσο μικρό πράγμα που δε θα παραλύσετε από φόβο.
5.Συνειδητοποιήστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα
Η προσπάθεια να σκεφτούμε τα πράγματα έως και 50 φορές μπορεί να είναι ένας τρόπος να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τα πάντα. Για να καλύψετε κάθε πιθανότητα, ώστε να μην κινδυνεύετε να κάνετε λάθος, να αποτύχετε ή να μοιάζετε με ανόητο.
Αυτά τα πράγματα, όμως, είναι μέρος της ζωής. Όλοι όσοι μπορεί να θαυμάζετε κι έχουν ζήσει μια ζωή που σας εμπνέει, έχουν αποτύχει. Έκαναν λάθη. Σταματήστε, λοιπόν, να ελέγχετε τα πάντα. Το να το κάνετε απλά δε λειτουργεί, γιατί κανείς δε μπορεί να δει όλα τα πιθανά σενάρια εκ των προτέρων. Αυτό είναι φυσικά πιο εύκολο να το πούμε παρά να γίνει. Κάντε το ,λοιπόν, σε μικρά βήματα αν θέλετε.
6.Πείτε «στοπ» σε μια κατάσταση,όταν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά
Μερικές φορές όταν πεινάμε ή όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι και πρόκειται να κοιμηθούμε, οι αρνητικές σκέψεις αρχίζουν να βγαίνουν στο μυαλό μας. Εκείνη τη στιγμή πείτε στον εαυτό σας: «Όχι, όχι, δεν πρόκειται να το σκεφτούμε τώρα».
Παρακολουθούμε, λοιπόν, τη φράση «όχι, όχι…» και λέμε στον εαυτό μας, ότι θα σκεφτούμε αυτήν την κατάσταση ή θα την αντιμετωπίσουμε, όταν ξέρουμε ότι το μυαλό μας, θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα.
7.Μη χαθείτε σε αόριστους φόβους
Μια άλλη παγίδα που πέφτουμε πολλές φορές στην υπερβολική σκέψη είναι, όταν έχουμε χαθεί μέσα σε αόριστους φόβους για μια κατάσταση στη ζωή μας. Και έτσι το μυαλό μας, που τρέχει άγρια έχει δημιουργήσει σενάρια καταστροφών για το τι θα μπορούσε να συμβεί.
Πρέπει να μάθουμε να αναρωτιόμαστε: «Ειλικρινά, ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;». Κι όταν καταλάβουμε τι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα, τότε μπορούμε – επίσης – να περάσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε το τι μπορούμε να κάνουμε αν αυτό συμβαίνει συχνά, πράγμα πολύ απίθανο.
8.Ασκηθείτε
Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απομάκρυνση των εσωτερικών εντάσεων και των ανησυχιών. Σας κάνει να νιώθετε πιο αποφασιστικοί.
9.Κάντε ύπνο καλής ποιότητας
Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους πιο συχνά παραμελημένους παράγοντες όσον αφορά στη διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας για να μη χαθείτε στις αρνητικές σκέψεις. Διότι όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά τότε γίνεστε πιο ευάλωτοι στην ανησυχία και στην απαισιοδοξία.
Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα;
♦Φροντίστε να κοιμάστε σ’ έναν περιποιημένο χώρο, που σας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωσης.
♦Εάν ξυπνάτε εύκολα από θορύβους, τότε ένα ζευγάρι απλές ωτοασπίδες μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
♦Μην προσπαθήσετε να κοιμηθείτε με το ζόρι. Εάν δε νυστάζετε, μην κοιμηθείτε. Μια καλύτερη λύση σε αυτές τις καταστάσεις είναι να χαλαρώσετε για επιπλέον 20-30 λεπτά στον καναπέ με κάποιο βιβλίο.
10.Περάστε περισσότερο από το χρόνο σας, στην παρούσα στιγμή
Με το να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή στην καθημερινή ζωή σας, παρά στο παρελθόν ή σε ένα πιθανό μέλλον στο μυαλό σας, μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε όλο και περισσότερο το χρόνο, που ξοδεύετε συνήθως για την υπερβολική σκέψη με το να βρίσκεστε εδώ και τώρα.
11.Περάστε περισσότερο από το χρόνο σας με άτομα που δε σκέφτονται υπερβολικά
Το κοινωνικό σας περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο. Κι όχι μόνο οι άνθρωποι κι οι ομάδες που βρίσκονται κοντά σας, στην πραγματική ζωή. Αλλά και αυτό που διαβάζετε, ακούτε και παρακολουθείτε. Τα ιστολόγια, τα βιβλία, τα φόρουμ, οι ταινίες, το podcast και η μουσική στη ζωή σας.
Σκεφτείτε, λοιπόν, αν υπάρχουν πηγές στη ζωή σας που ενθαρρύνουν και τείνουν να δημιουργήσουν περισσότερη σκέψη στο μυαλό σας. Και σκεφτείτε ποια άτομα ή πηγές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα σε εσάς. Βρείτε τρόπους για να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και προσοχή με τους ανθρώπους, καθώς και συμβουλές που έχουν θετική επίδραση στη σκέψη σας, και λιγότερο στις επιρροές, οι οποίες τείνουν να ενισχύσουν την υπερβολική συνήθειά σας.
Βάλτε μια σημείωση σε εμφανές σημείο, που να λέει: «Κράτα τα πράγματα απλά». Βλέποντας αυτό πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την υπερβολική σκέψη γρηγορότερα, και με την πάροδο του χρόνου να περιορίσετε σημαντικά αυτήν την αρνητική συνήθεια.
Δύο άλλα είδη υπενθυμίσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:
⇔Χρησιμοποιήστε ένα post-it σημείωμα ή κάτι παρόμοιο και γράψτε τη φράση, όπως «όταν κι αν προκύψει κάτι, θα το αντιμετωπίσω τότε» ή κάποια άλλη υπενθύμιση που σας αρέσει.
⇔Βάλτε τη σημείωση εκεί, όπου δεν μπορείτε ν’ αποφύγετε να τη δείτε όπως για παράδειγμα στο κομοδίνο σας, στον καθρέφτη του μπάνιου σας ή δίπλα στην οθόνη του υπολογιστή σας.
⇔Γράψτε μια από τις παραπάνω φράσεις ή μία από τις δικές σας, επιλέγοντας μια εφαρμογή υπενθύμισης στο κινητό σας.
Και μη ξεχνάτε. Λάβετε δράση ΠΡΙΝ το μυαλό σας, αρχίζει να σκέφτεται. Αν διστάσετε θα είναι πολύ αργά…
©Τypologos.com 2020