Πώς να πιάσετε έναν ψεύτη
Ατάκτως Ειρημένα
Με τη Δρ. Αναστασία Αρτεμίου
Ακαδημαϊκό
22:27:32,06/22/2020

Ο καθένας μας λέει ψέματα μερικές φορές, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό. Έτσι, τις περισσότερες φορές, μπορείτε να πιάσετε ένα ψεύτη, όπως αναφέρει η ακαδημαϊκός Δρ. Αναστασία Αρτεμίου.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Ο καθένας μας λέει ψέματα μερικές φορές, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό. Έτσι, τις περισσότερες φορές, μπορείτε να πιάσετε ένα ψεύτη, εάν ξέρετε τι να ψάξετε. Οι ψεύτες συχνά δυσκολεύονται να ταιριάξουν τα συναισθήματά τους, με το ψέμα τους. Μπορεί – επίσης – να αποκαλύψουν την ανησυχία τους, μέσω της γλώσσας του σώματός τους. Εάν είστε προσεκτικοί και επίμονοι με τον ύποπτο ψεύτη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αποκαλύψετε την αλήθεια.
Ψάξτε για ένα ψεύτικο χαμόγελο. Τα πραγματικά χαμόγελα και τα ψεύτικα χαμόγελα φαίνονται πολύ διαφορετικά μετά από προσεκτικό έλεγχο. Ένα ψεύτικο χαμόγελο περιορίζεται συχνά στο στόμα του ατόμου, ενώ κάποιος χαμογελά πραγματικά με τα μάτια, τα μάγουλα κι ολόκληρο το πρόσωπο. Εάν το άτομο φαίνεται να σας χαμογελά ψεύτικα, μπορεί να έχει κάτι να κρύψει. Το χαμόγελο είναι μια προσπάθεια να σας διαβεβαιώσει ότι όλα είναι εντάξει. Μπορείτε να εξασκηθείτε στο να εντοπίσετε τη διαφορά συγκρίνοντας τις ειλικρινείς φωτογραφίες των χαμογελαστών φίλων σας ή της οικογένειάς σας, με τις κλασικές φωτογραφίες με τα στημένα χαμόγελα.
Δείτε αν το κεφάλι τους γνέφει «όχι», όταν λένε «ναι» – ή το αντίστροφο. Οι μη εκπαιδευμένοι ψεύτες συχνά προδίδουν αυτό που λένε με ασυνείδητες κινήσεις του κεφαλιού. Παρακολουθήστε τους, από το λαιμό προς τα επάνω, καθώς σας λένε ένα ύποπτο ψέμα και δείτε αν το κούνημα «ναι» ή «όχι» ταιριάζει με αυτό που λένε. Για παράδειγμα, εάν ο φίλος σας δηλώσει ότι: «Όχι, φυσικά δεν ήμουν έξω στο κλαμπ με την πρώην μου», αλλά γνέφει θετικά, ενώ το λέει, μπορεί να έχετε λόγο να τον υποπτευθείτε.
Παρατηρείστε, εάν κοιτάζουν συχνά μακριά σας. Αν και δε σημαίνει ότι το άτομο ψεύδεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διακεκομμένη επαφή με τα μάτια μαζί με άλλες παρατηρήσεις για να κρίνετε. Η επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι δύσκολη για τους ψεύτες. Οι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν σε αυτό το άβολο συναίσθημα ή μπορεί να το αντισταθμίσουν υπερβολικά κοιτάζοντάς σας, κατευθείαν στα μάτια όλη την ώρα. Η επαφή με τα μάτια και στα δύο άκρα μπορεί να σημαίνει ψέμα.
Προσέξτε για αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου. Εάν ένα άτομο είναι συνήθως ενεργητικό και δυνατό, μπορεί να ησυχάσει, όταν προσπαθεί να πει ψέματα ή εάν είναι συνήθως ήρεμοι και ήσυχοι, μπορεί να είναι ανήσυχοι.
Λάβετε βέβαια, υπόψη ότι αυτές οι αλλαγές μπορούν να προέλθουν από μια αγχωτική κατάσταση. Ένας φοιτητής που κατηγορείται για εξαπάτηση σε μια τελική εξέταση μπορεί να ανταποκριθεί με τρόπους εκτός χαρακτήρα λόγω άγχους, αλλά εξακολουθεί να είναι αθώος.
Αναζητήστε νευρικότητα, όπως να παίζει κάποιος με τα μαλλιά του ή να πιέζει τα δάχτυλά του στα χείλη του. Το άτομο μπορεί – επίσης – να αρχίσει να είναι ασαφές, παρέχοντας πολύ λίγες λεπτομέρειες. Αυτό αφορά ιδιαίτερα, εάν παρέχουν συνήθως πολλές πληροφορίες. Μπορεί να κάνει πολλές ερωτήσεις , αντί να απαντά στις δικές σας. Εάν αμφισβητήσετε μια ιστορία που λέει, μπορεί να παραλείψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή να μην είναι σίγουρος. Μπορεί ακόμη και να μπορείτε να εντοπίσετε μια αλλαγή στη φωνή του.
Δώστε προσοχή στα ιδιώματα. Εάν το άτομο συνεχίζει να χρησιμοποιεί φράσεις, όπως: «Για να σας πω την αλήθεια» ή «Ειλικρινά», μπορεί να λέει ψέματα. Εκτός αν αυτά είναι ιδιώματα που χρησιμοποιεί το άτομο τακτικά, αυτή η επιβεβαίωση της αλήθειας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι στην πραγματικότητα ψεύδεται. Είναι μια προσπάθεια να σας πείσει για το ψέμα. Ένα παρόμοιο παράδειγμα μπορεί να είναι:«Ορκίζομαι ότι δε σπάσαμε το τζάμι, μαμά – πρέπει να με πιστέψεις!».
Να είστε υποψιασμένοι, εάν το άτομο είναι ασυνήθιστα ομιλητικό. Πολλοί άνθρωποι μιλούν περισσότερο, όταν λένε ψέματα. Θα χρησιμοποιήσουν επιπλέον λέξεις για να σας αποσπάσουν απ’ αυτά που λένε στην πραγματικότητα ή μπορεί να σας πουν περιττές λεπτομέρειες για να σας πείσουν για τον πλούτο αυτής της «αλήθειας» και να συμπληρώσουν κενά με υπερβολικές λεπτομέρειες. Είτε με σχέδιο είτε ασυνείδητα, ελπίζουν ότι αυτό θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν το ψέμα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος λέει «πήγα έξω στο πάρκο στην άκρη της πόλης για να κάνω μια ωραία ξεκούραστη βόλτα», αντί «έκανα μια βόλτα στο πάρκο», μπορεί να λένε ψέματα για το πού βρίσκονταν. Ωστόσο, σε ασκούμενους ψεύτες, μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Μπορούν να προσφέρουν μόνο τα πολύ βασικά στοιχεία της ιστορίας. Για άλλη μια φορά, προσέξτε για αποκλίσεις από τα κανονικά πρότυπα συμπεριφοράς.
Ελέγξτε την ιστορία τους για ασυνέπειες ή αντιφάσεις. Εάν η ιστορία είναι απίστευτη, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σαφές σημάδι ψέματος. Επίσης, εάν η ιστορία φαίνεται να έχει μικρές λεπτομέρειες που δεν «κολλάνε», μπορεί να είναι κατασκευασμένη. Αυτές οι ασυνέπειες αποτελούν ένδειξη ενός μη ολοκληρωμένου ψεύδους.
Τέλος, σκεφτείτε πώς οι ντετέκτιβ στα τηλεοπτικά δράματα της αστυνομίας προσπαθούν να κάνουν τους υπόπτους στην αίθουσα ανακρίσεων να δημιουργήσουν ασυνέπειες, που αφορούν είτε στο χρόνο ή άλλες λεπτομέρειες: «Πώς γίνεται να ήσουν στο εστιατόριο στις 10:45 και στο σπίτι σου στην άλλη άκρη της πόλης στις 11;».
©Typologos.com 2020