Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τις κλοπές

19:59:31,03/08/2019
Δακτυλικό αποτύπωμα- Image by ar130405 on Pixabay

Σε κάθε περίπτωση κλοπής, ακόμα και σε απόπειρα, θα πρέπει να καλούμε άμεσα το «100» ή το Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής. Φωτογραφία: Image by ar130405 on Pixabay

Πολύ απλά μέτρα μπορούμε  να λάβουμε  όλοι,  προκειμένου να προστατευτούμε  από τις κλοπές και τα οποία παραθέτει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) ενόψει ενδεχόμενων απουσιών από τα σπίτια λόγω εκδρομών – εξορμήσεων κατά τη διάρκεια του  τριήμερου  εορτασμού των Αποκριών , καθώς και της Καθαράς Δευτέρας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Ας βεβαιωθούμε  ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού  είναι καλά ασφαλισμένα.

Να ενημερώσουμε για την απουσία  µόνο συγγενικά ή φιλικά πρόσωπά  μας ή τους γείτονες που εμπιστευόμαστε, για να επιβλέψουν την οικία. Εάν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι ας ενημερώσουμε  και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας.

Να μην  αφήνουμε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψουμε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζουμε.

Να μην αφήνουμε μηνύματα έξω από την πόρτα ή τα  γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες»  της απουσίας μας. Να αποφύγουμε, επίσης,  να αφήσουμε  σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι  να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία μας.

Εάν είναι δυνατόν, να  τοποθετήσουμε  κι ένα χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Αν διαθέτει το σπίτι, τότε  να ενεργοποιήσουμε το σύστημα συναγερμού.

Να μην αφήσουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι μας.

Στο ταξίδι

Να μην  αφήσουμε ποτέ εκτεθειμένα  την τσάντα, το  πορτοφόλι, τα  χρήματα, τις πιστωτικές κάρτες, τα  γυαλιά ηλίου, τα  κλειδιά της  μηχανής ή του αυτοκινήτου, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Μην αφήνουμε  ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές μας, παρά μόνον,  όταν μπορούμε να τις ασφαλίζουμε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές  στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (Α.Τ.Μ.).

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε το  αυτοκίνητο ή  τη δίκυκλη μηχανή μας, τότε να μην αφήνουμε  πολύτιμα αντικείμενα  ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Να μην αφήνουμε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου μας,  επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψουμε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζουμε  πάντοτε να παρκάρουμε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες κατά τις νυχτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, να μην ξεχάσουμε  να ενεργοποιήσουμε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτει το μεταφορικό μέσο μας.

Να μην  επιλέξουμε  να βαδίσουμε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είμαστε  µόνοι – μόνες.

Στη διαμονή

Κατά τη διάρκεια της  εξόδου να ασφαλίσουμε, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα, όπου διαμένουμε ακόμη και εάν λείψουμε για ελάχιστο χρόνο.

Στο χώρο της διαμονής να εξασφαλίσουμε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας , που δε θα χρειαστούμε  στην έξοδό μας.

Στη διασκέδαση

Στη διασκέδασή μας, σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων να  μην αφήνουμε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό ή τα κλειδιά  έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και το μπουφάν ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστα μέρη

Να μη  μεταφέρουμε  μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι, στην τσάντα ή στην τσέπη μας.

Να μη βάζουμε το πορτοφόλι μας,  σε πίσω τσέπη του  παντελονιού.

Να μη  μεταφέρουμε πιστωτικές κάρτες στην ίδια τσέπη ή τσάντα.

Για κανένα λόγο να  μην αφήνουμε  ανοιχτές τις τσάντες μας.

Σε περίπτωση αρπαγής τσάντας, εάν δεν μπορούμε να αντισταθούμε και να τη συγκρατήσουμε, τότε να σκεφτούμε ότι η υγεία  και η σωματική ακεραιότητά μας,   είναι πιο πολύτιμα αγαθά.

Να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε ο δράστης.

Να διατηρήσουμε  αθέατο το κινητό τηλέφωνο  στην τσέπη  ή την τσάντα μας, όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

Να διατηρήσουμε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο, με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

Να μη  δίνουμε  εύκολα το κινητό  τηλέφωνό μας, σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος μας ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να βεβαιωθούμε  ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Να ενημερώσουμε  αμέσως την πάροχο εταιρεία σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού τηλεφώνου μας.

Σε κάθε περίπτωση κλοπής, ακόμα και σε απόπειρα, θα πρέπει  να καλούμε άμεσα το «100» ή το Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.