Πώς και που ζούσαν οι πρώιμοι δεινόσαυροι;
Πρωτοποριακή ανασυγκρότηση του προϊστορικού τοπίου
αποκαλύπτει τους πρώιμους δεινόσαυρους
που ζούσαν στα τροπικά νησιά του … Ηνωμένου Βασιλείου!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:02:32,02/28/2021

Ο Thecodontosaurus δεινόσαυρος του Μπρίστολ. Έργo τέχνης από το Fabio Pastori, pixel-shack.com; © University of Bristol
Σε «Jurassic Park» είχαν μετατραπεί τα τροπικά νησιά του ..Ηνωμένου Βασιλείου πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, όπου ζούσαν πρώιμοι δεινόσαυροι και το περιβάλλον αυτού του αρχαίου βιότοπου «φωτίστηκε» χάρις σε μια έρευνα ειδικών, της οποίας ηγήθηκαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ!
Κατά τη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν εκατοντάδες κομμάτια παλαιών και νέων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής βιβλιογραφίας, που περιγράφει έντονα το όλο περιβάλλον ως ένα «τοπίο νησιών ασβεστόλιθων».Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν προσεκτικά και ψηφιοποιήθηκαν, ώστε αναπαρέστησαν για πρώτη φορά ένα τρισδιάστατο χάρτη. Τι δείχνει;
Nησιά σαν της Καραϊβικής!
Την εξέλιξη ενός περιβάλλοντος τύπου Καραϊβικής, όπου φιλοξενήθηκαν μικροί δεινόσαυροι, ζώα σα σαύρες και μερικά από τα πρώτα θηλαστικά!
«Κανείς δεν είχε συγκεντρώσει ποτέ όλα αυτά τα δεδομένα στο παρελθόν.Συχνά πιστεύαμε ότι αυτοί οι μικροί δεινόσαυροι και τα ζώα που μοιάζουν με σαύρα, ζούσαν σε ένα έρημο τοπίο, αλλά αυτή η αναπαράσταση παρέχει τα πρώτα τυποποιημένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ζούσαν το ένα δίπλα στο άλλο σε πλημμυρισμένα τροπικά νησιά», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Jack Lovegrove,που δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021 στο Journal of the Geological Society.
Ο καιρός και η θάλασσα
Η μελέτη συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα σχετικά με τη γεωλογική διαδοχή, όπως μετρήθηκαν σε όλο το Μπρίστολ κατά τα τελευταία 200 χρόνια από λατομεία, τμήματα δρόμων, γκρεμούς και γεωτρήσεις και δημιούργησε ένα τρισδιάστατο τοπογραφικό μοντέλο της περιοχής, για να δείξει το πως ήταν το τοπίο πριν από την πλημμύρα της Ραιτίας, και μέσα στα επόμενα 5 εκατομμύρια χρόνια, καθώς εκείνη την περίοδο αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας .
Στο τέλος της τριαδικής περιόδου το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν κοντά στον Ισημερινό και απολάμβανε ένα ζεστό μεσογειακό κλίμα. Τα επίπεδα της θάλασσας ήταν υψηλά και τότε ο Ραιτιανός Ωκεανός πλημμύρισε το μεγαλύτερο μέρος της γης. Ο Ατλαντικός Ωκεανός άρχισε τότε ν’ «ανοίγει» μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής προκαλώντας την πτώση της στάθμης της γης. Στην περιοχή του Μπρίστολ, τα επίπεδα της θάλασσας ήταν τότε 100 μέτρα υψηλότερα από ό,τι βρίσκονται σήμερα!

Η σιλουέτα του Thecodontosaurus βασισμένη στο γλυπτό του Bob Nicholls / palaeocreation 2013/Χάρτης των τριασικών παλαιών νησιών της περιοχής του Μπρίστολ. Περιλαμβάνει σιλουέτες των ζώων που ζούσαν στα νησιά και τη θάλασσα που τα περιβάλλει. ©Οι συγγραφείς του άρθρου
Υψηλές περιοχές, όπως είναι οι Mendip Hills, μια κορυφογραμμή απέναντι από το Clifton Downs στο Μπρίστολ και οι λόφοι της Νότιας Ουαλίας σπρώχθηκαν μέσα στο νερό, σχηματίζοντας ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 20 έως και 30 νησιά.
Τα νησιά σχηματίστηκαν από τον ασβεστόλιθο που σχίστηκε και ράγισε με τις βροχοπτώσεις, σχηματίζοντας διάφορα συστήματα σπηλαίων.
Ο Thecodontosaurus με μέγεθος σκύλου!
Η όλη διαδικασία ήταν πιο περίπλοκη από την απλή σχεδίαση των αρχαίων ακτών γύρω από τη σημερινή γραμμή του περιγράμματος των 100 μέτρων, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε. Οι ακτές μειώθηκαν σε πολλά μέρη, καθώς αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας. Τα ευρήματα έδωσαν μία μεγαλύτερη εικόνα για τον τύπο του περιβάλλοντος χώρου που κατοικείται τότε από τον Thecodontosaurus, ο οποίος ήταν ένας μικρός δεινόσαυρος ίσαμε με το ύψος ενός μεσαίου μεγέθους σκύλου με μια μακριά ουρά! Ο Thecodontosaurus είναι γνωστός στους επιστήμονες κι ως δεινόσαυρος του Μπρίστολ.
«Ήμουν πρόθυμος να κάνουμε αυτό το έργο για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ακριβώς το πώς ήταν το αρχαίο τοπίο στην Ύστερη Τριαδική. Ο Thecodontosaurus έζησε σε πολλά από αυτά νησιά, συμπεριλαμβανομένου του νησιού που διασχίζει το Clifton Downs. Έτσι, θέλαμε να κατανοήσουμε τον κόσμο που κατείχε και το γιατί οι δεινόσαυροι σε διαφορετικά νησιά δείχνουν κάποιες διαφορές. Ίσως δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν πολύ καλά», δήλωσε ο καθηγητής της Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και συν-συγγραφέας του άρθρου της έρευνας Michael Benton.
Τα τρισδιάστατα μοντέλα του φλοιού της Γης
«Θέλαμε, επίσης, να δούμε αν αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έδειχναν κάποια από τα αποτελέσματα της νησιωτικής ζωής», δήλωσε ο έτερος συγγραφέας κι ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ Dr. David Whiteside,ο οποίος εξήγησε ότι: «Σήμερα στα νησιά, τα ζώα μεσαίου μεγέθους είναι συχνά νάνοι, επειδή υπάρχουν λιγότεροι πόροι και το βρήκαμε αυτό στην περίπτωση του αρχιπελάγους του Μπρίστολ. Επίσης, βρήκαμε στοιχεία ότι τα μικρά νησιά καταλήφθηκαν από μικρούς αριθμούς ειδών, ενώ μεγαλύτερα νησιά, όπως είναι το νησί Mendip, θα μπορούσε να υποστηρίξει πολλά περισσότερα».
Η μελέτη και η τεχνολογική απεικόνιση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Γεωλογική Έρευνα και καταδεικνύει το επίπεδο λεπτομέρειας που μπορεί να αντληθεί από τις γεωλογικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία. Ο νέος χάρτης δείχνει ακόμη και πώς το Νησί Mendip πλημμύρισε βήμα προς βήμα, με τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται λίγα μέτρα κάθε εκατομμύριο χρόνια, μέχρι και να πλημμυρίσει σχεδόν εντελώς 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, στην Κρητιδική περίοδο.
«Ήταν υπέροχο, που δουλέψαμε σε αυτό το έργο, επειδή τα τρισδιάστατα μοντέλα του φλοιού της Γης μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τόσο πολύ για την ιστορία του τοπίου, όσο και το πού να βρούμε υδάτινους πόρους Στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουμε αυτόν τον πλούσιο πόρο ιστορικών δεδομένων από την εξόρυξη και την άλλη ανάπτυξη. Τώρα έχουμε τα υπολογιστικά εργαλεία για να φτιάχνουμε σύνθετα, αλλά ακριβή μοντέλα», τόνισε το στέλεχος της Βρετανικής Γεωλογικής Έρευνας και συν-συγγραφέας του άρθρου Dr. Andy Newell.
©Typologos.com 2021