Πώς γελούν τα μωρά;

0
78
19:01:38,11/08/2018
Μωρό που  γελάει
Τα μωρά γελούν αρχικά όπως οι χιμπατζήδες και τώρα οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τα “μυστικά’ των σταδίων της λεκτικής επικοινωνίας

Τα  ανθρώπινα μωρά γελούν, όπως εκπνέουν ή εισπνέουν  τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα! Αυτή την έκπληξη επιφύλαξε στους επιστήμονες μια νέα έρευνα, που προσέφερε  το πως αλλάζει η παραγωγή του γέλιου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης!

Άλλωστε, λίγα πράγματα μπορούν να ευχαριστήσουν έναν ενήλικα πιο εύκολα από το αθώο  γέλιο ενός μωρού. Ωστόσο, το γέλιο του μωρού  φαίνεται πως διαφέρει από εκείνο των ενηλίκων, όπως κατέδειξε η νέα έρευνα. Η διαφορά είναι πως τα μωρά γελάνε, εκπνέουν και εισπνέουν με τρόπο παρόμοιο με τα  μη ανθρώπινα πρωτεύοντα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας περιέγραψε η ψυχολόγος  και αναπληρώτρια  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ  της Ολλανδίας Disa Sauter μιλώντας την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 στην 176η Συνάντηση της  Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Victoria στη Βικτώρια του Καναδά.   Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  της εβδομάδας Ακουστικής 2018,  που διοργάνωσε η Καναδική Ένωση Ακουστικής.

Η κ. Sauter μαζί με τη ψυχολόγο Mariska Kre και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Dianne Venneker του Πανεπιστημίου Leiden στις Κάτω Χώρες και  τον  Bronwen Evans, τηλεφωνητή  του  University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα.

 Αμφότεροι μελέτησαν κλιπ γέλιου, τα οποία  λήφθηκαν από 44 βρέφη ή  παιδιά ηλικίας 3 έως  και 18 μηνών. Οι ηχογραφήσεις λήφθηκαν από online (διαδικτυακά)  βίντεο,  στα οποία ασχολήθηκαν τα μωρά με παιχνιδιάρικες αλληλεπιδράσεις. Οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν από 102 ακροατές, οι οποίοι ήταν φοιτητές  ψυχολογίας, που  αξιολόγησαν την έκταση  της παραγωγής των  γέλιων  σε κάθε κλιπ  κατά τη διάρκεια της  εκπνοής  έναντι της εισπνοής.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας διαπίστωσαν έκπληκτα ότι τα νεαρότερα μωρά γελούσαν συχνά  στην εισπνοή και στην εκπνοή, όπως γίνεται  στα  μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, δηλαδή στους  χιμπατζήδες!  Στα μεγαλύτερα βρέφη, που μελέτησαν, βρήκαν πως το γέλιο δημιουργήθηκε κυρίως μόνο κατά τη διάρκεια της  εκπνοής, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά και  με τους ενήλικες.

«Οι ενήλικες μερικές φορές γελούν στην εισπνοή, αλλά το ποσοστό είναι αισθητά διαφορετικό από αυτό των βρεφών και των χιμπατζήδων.  Τα αποτελέσματά μας,  μέχρι  και τώρα δείχνουν ότι πρόκειται για μια σταδιακή και όχι για μια ξαφνική αλλαγή», δήλωσε η κ. Sauter, η  οποία  επισημαίνει ότι η μετάβαση δε φαίνεται να συνδέεται με κάποια συγκεκριμένα αναπτυξιακά ορόσημα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν στις κρίσεις των ακροατών ακρόασης.  «Επί του παρόντος, ελέγχουμε αυτά τα αποτελέσματα ενάντια στις αποφάσεις των τηλεφωνητών, οι οποίοι κάνουν λεπτομερείς σχολιασμούς των γέλιων.

Ο  κ. Sauter είπε ότι δεν υπάρχει κανένας αποδεκτός λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος, είναι ο μόνος μεταξύ των πρωτευόντων, που  γελάει μόνο με την εκπνοή. «Μια πιθανότητα  είναι ότι αποτελεί το  αποτέλεσμα του φωνητικού ελέγχου που αναπτύσσουν οι άνθρωποι, καθώς μαθαίνουν να μιλούν», είπε η ίδια.

Οι ερευνητές εξετάζουν επί του παρόντος,  εάν υφίσταται σχέση μεταξύ της  ποσότητας του γέλιου που παράγεται κατά τη διάρκεια της  εισπνοής  και της  εκπνοής  και των λόγων   για τους οποίους γελούν οι άνθρωποι. Άλλωστε, και τα δύο φαίνεται πως  αλλάζουν με την ηλικία.

Στα βρέφη και τα νεαρά μωρά, όπως γίνεται  και στα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, εμφανίζεται το γέλιο ως αποτέλεσμα φυσικού παιχνιδιού όπως είναι το γαργάλισμα. Στα μεγάλα άτομα,  μπορεί το γέλιο να προκύψει από το φυσικό παιχνίδι, αλλά και από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

«Πέρα από αυτό, θα ήθελα να δούμε,  αν τα ευρήματά μας,  ισχύουν και για άλλες φωνητικές ενέργειες παρά για γέλιο», ανέφερε  η κ.  Sauter.

Τελικά, θα μπορούσε η έρευνα να προσφέρει πληροφορίες για τη φωνητική παραγωγή παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές.

«Αν ξέρουμε το  τι ακούγεται κανονικά   κατά τη διάρκεια της   ανάπτυξης των  μωρών,  θα ήταν ενδιαφέρον να μελετήσουμε  τα βρέφη  για να δούμε αν υπάρχουν πολύ πρόωρα σημάδια της άτυπης ανάπτυξης στο συναίσθημα των μη  λεκτικών  φωνών τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η ίδια.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

one × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.