Πολιτιστική αξιοποίηση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου και πρώην κινηματογράφου ΗΛΥΣΙΑ στη Θεσσαλονίκη

17:30:16,02/22/2019
Κόπια ασπρόμαυρηης ταινίας - Pixabay

Υπάρχει η πρόθεση ουσιαστικής προστασίας – πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού σινεμά Ηλύσια ρωτούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α την υπουργό Πολιτισμού

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το αν υπάρχει πρόθεση  πολιτιστικής  αξιοποίησης του ιστορικού διατηρητέου μνημείου και πρώην κινηματογράφου ΗΛΥΣΙΑ στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν συνολικά 38 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:  Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Χρήστος Αντωνίου, Ελένη Αυλωνίτου, Φωτεινή Βάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Ιωάννης Γκιόλας, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Δημήτριος Εμμανουηλίδης, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Ευφροσύνη (Φρόσω) Καρασαρλίδου , Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, Χαρά Καφαντάρη, Αναστάσιος Κουράκης, Νίκος Μανιός, Κωνσταντίνος Μορφίδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γεώργιος Ουρσουζίδης, Γεώργιος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Γεώργιος Παπαφιλίππου, Δημήτριος Ρίζος, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Γεώργιος Τσόγκας, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Νικόλαος Φίλης και Γεώργιος Ψυχογιός .

Σύμφωνα με τους βουλευτές, το  δρόμο για την  εμπορική – επιχειρηματική αξιοποίηση και την μετατροπή σε σούπερ μάρκετ παίρνει ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια του μεσοπολέμου,  που είναι ο πρώην κινηματογράφος Ηλύσια, ο οποίος  βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη στην πλατεία Φαναριωτών, στη Θεσσαλονίκη.

 Το κτίριο είναι ένα από τα πρώτα έργα του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα με επιρροές, στο εξωτερικό  και στο εσωτερικό   από τις πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του 1920 στη Βόρεια Ευρώπη (εξπρεσιονισμός, Art Déco), ενώ αποτελεί κόσμημα για την πόλη.

 Επί μακρόν ταλαιπωρήθηκε από τις  αλλαγές χρήσης που αλλοίωσαν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του. Για παράδειγμα  υποστηρίζεται από ειδικούς πως η μελέτη της τελευταίας μετατροπής  σε κατάστημα ειδών ρουχισμού το 2003 δεν ήταν  σύμφωνη με το κείμενο του χαρακτηρισμού  ως ιστορικού  διατηρητέου  μνημείου.

«Στην πραγματικότητα φαίνεται πως στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχει μεγαλύτερη δομημένη επιφάνεια, απ’ ό,τι προβλεπόταν στα σχέδια της άδειας, η οποία αλλοιώνει ακόμη περισσότερο τη φυσιογνωμία του», παρατηρούν οι βουλευτές.

Το κείμενο του χαρακτηρισμού και στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού  με αριθμό  ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2256/42908 δημοσιευμένη στο Φύλλο της Κυβερνήσεως ( Φ.Ε.Κ. 695/Β/14-9-1994) αναφέρεται  ότι το κτίριο χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι:

 «Πρόκειται για ενδιαφέρον κτίριο με αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του μεσοπολέμου, αποτέλεσε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, συνεχίζεται η αναστολή των εργασιών, προκειμένου να προσκομιστούν προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων τα σχέδια της μελέτης διασκευής του εσωτερικού χώρου του κινηματογράφου στην οποία θα διατηρούνται όλα τα μόνιμα στοιχεία του εσωτερικού χώρου, όπως τοίχοι, κλίμακες, εξώστες, γύψινες διακοσμήσεις κλπ., όπως φαίνονται στα Αρχικά Αρχιτεκτονικά Σχέδια».

Μετά από  το κλείσιμο του κινηματογράφου που έγινε  το 1994 φαίνεται πως  το κτίριο υποβαθμίστηκε αισθητικά κατά τις αλλαγές χρήσης. Ειδικά κατά την τελευταία  χρήση ως κατάστημα ρούχων, δεν εκλαμβανόταν ο χώρος πλέον ως πρώην «χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης», Πολλά από τα «αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του Μεσοπολέμου» δεν διατηρήθηκαν.

Το κτίριο παραμένει κενό από το Μάρτιο του 2018, ενώ φέρεται  μια  μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ενδιαφέρεται για την εμπορική χρήση του εν λόγω ιστορικού μνημείου, που βρίσκεται σε μία πολεοδομικά ευαίσθητη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το οίκημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως, Παύλου Μελά και  του πεζόδρoμου της Δημητρίου Γούναρη (ιστορικού άξονα του Hébrard που συνδέει τη θάλασσα με τη Ροτόντα) στην υπό αστική ανάπλαση Πλατεία Φαναριωτών από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Μόνο αρνητική έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας στις 30 Αυγούστου 2018 – μετά και  από την αντίστοιχη εισήγηση της Υπηρεσίας Νεότερων  Μνημείων και Τεχνικών Έργων –  σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η μελέτη μετατροπής από το  κατάστημα ρούχων σε κατάστημα τροφίμων και ποτών (σούπερ μάρκετ) του διατηρητέου αυτού μνημείου.

Μάλιστα, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιοποίησε ότι  ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ελέγχων, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.

 Βασικές προϋποθέσεις είναι να μην αλλοιωθούν η εσωτερική και εξωτερική μορφή του κτιρίου και να αποκατασταθούν, όσο το δυνατόν, οι επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως η προοριζόμενη νέα εμπορική χρήση διαιωνίζει την απαξίωση και υποβάθμιση του μνημείου, ενώ δημιουργούνται προβλήματα και στον περιβάλλοντα χώρο του.

Ο εγγονός του αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον κινηματογράφο το 1930 ζήτησε τα σχέδια της μελέτης της μετατροπής του κτηρίου σε σούπερ μάρκε ,από την Υπηρεσία Νεότερων  Μνημείων..

«Ωστόσο, η υπηρεσία δεν του τα έδωσε επικαλούμενη πως δεν έχει έννομο συμφέρον. Μετά από επαφή που είχε με ιδιοκτήτες του ακινήτου και τους μηχανικούς της μελέτης συμπέρανε πως δεν υπάρχει πρόθεση αποκατάστασης της αυθεντικής αίσθησης του χώρου, καθώς και σημαντικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών του κτιρίου», αναφέρουν οι βουλευτές και ερωτούν την υπουργό Πολιτισμού:

Υπάρχει η πρόθεση ουσιαστικής προστασίας – πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού αυτού μνημείου;

Σε καταφατική περίπτωση, ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών με σκοπό την αποκατάσταση – ανάδειξη και τη  δημόσια αξιοποίηση του ιστορικού μνημείου – πρώην κινηματογράφου ΗΛΥΣΙΑ.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.