«Πολύ χαμηλός» κίνδυνος για την υγεία από την έκθεση σε ασύρματα δίκτυα 5G
Δήλωση ειδικού στο περιοδικό «Health Physics Journal»
για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
19:35:57,06/27/2020

Η εισαγωγή του ασύρματου δικτύου τύπου 5G είναι απίθανο να αλλάξει τα συνολικά επίπεδα έκθεσης σε RF. Όπως συμβαίνει σήμερα, η περισσότερη έκθεση θα οφείλεται κυρίως σε «ανερχόμενη ζεύξη» από το κινητό τηλέφωνό σας ή από άλλες συσκευές κι όχι από τη μετάδοση εκ των σταθμών βάσης.Φωτογραφία από Syaibatul Hamdi από το Pixabay
Εντός των τρεχόντων ορίων έκθεσης, φαίνεται να υπάρχει μικρός ή καθόλου κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία που συσχετίζονται με την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες (RF) από τα ασύρματα συστήματα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς τύπου 5G.
Πρόκειται για το συμπέρασμα μιας τεκμηριωμένης ανασκόπησης εμπειρογνωμόνων, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του Health Physics , που είναι το επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Φυσικής Υγείας Health Physics Society . Το περιοδικό δημοσιεύεται στο χαρτοφυλάκιο Lippincott από την ιστοσελίδα του Wolters Kluwer .
Οι ειδικοί εξέτασαν διεξοδικά πρόσφατες διαδικτυακές αναφορές που προειδοποιούν για τρομακτικές συνέπειες στην υγεία από τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).
«Ενώ αναγνωρίζουμε τα κενά στην επιστημονική βιβλιογραφία, ιδίως για τις εκθέσεις σε συχνότητες κύματος χιλιοστών, [κρίνουμε] ότι η πιθανότητα ακόμη άγνωστων κινδύνων για την υγεία σε επίπεδα έκθεσης εντός των τρεχόντων ορίων είναι πολύ χαμηλή, εάν υπάρχουν καθόλου», αναφέρεται στη δήλωση της Επιτροπής Ανθρώπου και Ακτινοβολίας (COMAR) του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE).
Ο πρόεδρος του COMAR Richard A. Tell εξηγεί πως η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από γιατρούς, βιολόγους, επιδημιολόγους, μηχανικούς και φυσικούς επιστήμονες που είναι ειδικοί σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Αμφότεροι συσχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, για τα οποία εργάζονται εθελοντικά και συνεργατικά σε συναίνεση.
Τα 5G Δίκτυα είναι απίθανο να προκαλέσουν έκθεση πάνω από τα τρέχοντα όρια ασφαλείας
Η δήλωση συναίνεσης επιδιώκει να αντισταθμίσει την αύξηση των ανησυχητικών μηνυμάτων σχετικά με τις μυστηριώδεις επιπτώσεις της τεχνολογίας των ασυρμάτων δικτύων τύπου 5G στην υγεία. «Αυτή η παραπληροφόρηση μαζί με ιστοσελίδες ακτιβιστών, οι οποίοι εκφράζουν ακόμη πιο δυσοίωνες συνέπειες του 5G – από την επαγωγή του καρκίνου έως και την ευθύνη για την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού – δημιούργησε σημαντικό, καθώς και περιττό άγχος στο κοινού», σχολιάζει ο καθηγητής Ραδιολογίας και Ακτινοβολίας στον τομέα της Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κι αντιπρόεδρος του COMAR Jerrold T. Bushberg.
Τα ασύρματα συστήματα πέμπτης γενιάς επεκτείνονται παγκοσμίως για να καλύψουν τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για ασύρματη συνδεσιμότητα. Η νέα τεχνολογία μπορεί να μεταδώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες, σε σύγκριση με προηγούμενα συστήματα τύπου 2G έως και 4G. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή το ασύρματο δίκτυο τύπου 5G χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο εύρος ζώνης που διατίθεται σε υψηλότερες συχνότητες, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης ζώνης χιλιοστόμετρου (MMW).
Η επέκταση του 5G «θα παράγει μια πιο πανταχού παρούσα παρουσία της ζώνης χιλιοστόμετρου MMW στο περιβάλλον», όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Η ζώνη χιλιοστόμετρου MMW δεν διεισδύει στο φύλλωμα και στα οικοδομικά υλικά, καθώς και σε σήματα χαμηλότερης συχνότητας. Έτσι, θα χρειαστούν πολλοί πομποί «μικρών κυψελών» χαμηλότερης ισχύος για να παρέχουν αποτελεσματική εσωτερική κάλυψη. Μερικά συστήματα 5G θα έχουν κεραίες «beamforming» που μεταδίδουν σήματα σε μεμονωμένους χρήστες καθώς μετακινούνται, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη χρήστες θα έχουν λιγότερη έκθεση.
Η θέρμανση ιστών είναι η κύρια πιθανή επιβλαβής επίδραση της έκθεσης σε πεδία τύπου RF. Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έχουν υιοθετήσει όρια έκθεσης παρόμοια με εκείνα που συνιστώνται από τα πρόσφατα πρότυπα (2019) που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Ηλεκτρομαγνητικής Ασφάλειας IEEE ( ICES ) ή τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία της Μη Ιονίζουσας Ακτινοβολίας (ICNIPR).
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην αποφυγή επιβλαβών επιπτώσεων θέτοντας όρια έκθεσης πολύ κάτω από το όριο στο οποίο αναμένεται να προκύψουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα πρότυπα επιτρέπουν μόνο χαμηλά επίπεδα δημόσιων εκθέσεων τύπου RF για τα οποία η ενέργεια εναποτίθεται με τη μορφή θερμικής θέρμανσης.
Η δήλωση της επιτροπής COMAR παρέχει προοπτικές για την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της έκθεσης των ασυρμάτων δικτύων τύπου 5G στην υγεία:
♦Σε αντίθεση με τα πεδία χαμηλότερης συχνότητας, η ζώνη χιλιοστόμετρου MMW δεν διεισδύει πέρα από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος – κι έτσι δεν παράγει θέρμανση βαθύτερων ιστών.
♦Η εισαγωγή του ασύρματου δικτύου τύπου 5G είναι απίθανο να αλλάξει τα συνολικά επίπεδα έκθεσης σε RF. Όπως συμβαίνει σήμερα, η περισσότερη έκθεση θα οφείλεται κυρίως σε «ανερχόμενη ζεύξη» από το κινητό τηλέφωνό σας ή από άλλες συσκευές κι όχι από τη μετάδοση εκ των σταθμών βάσης.
♦Σε όλες σχεδόν τις προσβάσιμες στο κοινό τοποθεσίες, οι εκθέσεις RF από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών 5G, θα παραμείνουν μικρές, ένα κλάσμα των τρεχόντων ορίων έκθεσης των IEEE ή ICNIRP.
«Όσο τα ανοίγματα παραμένουν κάτω από τις καθιερωμένες οδηγίες, τα αποτελέσματα της έρευνας μέχρι και σήμερα δεν υποστηρίζουν τον προσδιορισμό ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία συσχετίζονται με εκθέσεις RF, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από συστήματα 5G», καταλήγει η δήλωση της επιτροπής COMAR.
Η επιτροπή αναγνωρίζει τους περιορισμούς των τρεχόντων στοιχείων σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια της έκθεσης σε 5G και προσδιορίζει βασικούς τομείς για περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των μελετών υψηλής ποιότητας για τις βιολογικές επιπτώσεις της ζώνης χιλιοστόμετρου MMW.
©Typologos.com 2020