Ποιος προσβάλλει , τελικά, το θεσμό της οικογένειας;

Tης Μαρίας Σκαμπαρδώνη

 Δημοσιογράφου

Μονογονέας με παιδί

H Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για την αληθινή οικογένεια

Από την ημέρα της ψήφισης του περίφημου σύμφωνου συμβίωσης, την επέκτασή του,  και στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και τις συζητήσεις για παιδοθεσία, φωνές οργής ακούγονται συχνά -πυκνά από εκπροσώπους της Εκκλησίας για τα «αφύσικα» ζευγάρια, ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζει η ίδια ανθρώπους, που τυγχάνει απλώς να έχουν έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, χαρακτηρίζοντας προσβολή για το θεσμό της οικογένειας τα συγκεκριμένα ψηφίσματα. Ομοφοβικές απόψεις ακούγονται , δυστυχώς, και από συμπολίτες μας,  οι οποίοι διατείνονται – χωρίς κανένα επιστημονικό επιχείρημα – ότι η προσωπικότητα ενός παιδιού θα βγει διαταραγμένη,  αν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με γονείς του  ίδιου φίλου.

Και , πραγματικά, αναρωτιέμαι: Δεν προσβάλλει το θεσμό της οικογένειας ο μεθυσμένος πατέρας που επιστρέφει σπίτι και ξυλοφορτώνει τη γυναίκα και τα παιδιά του; Δεν προσβάλλει το θεσμό και την αξία της,  το πρότυπο της ετερόφυλης οικογένειας η οποία για αιώνες ολόκληρους υποτιμούσε και μείωνε τη γυναίκα ως ανθρώπινη ύπαρξη, θεωρώντας τη υποδεέστερη του ανδρός;  Δεν αποτελεί προσβολή  κατά του θεσμού της οικογένειας  η μητέρα που εγκατέλειψε στα σκουπίδια το νεογέννητο βρέφος της; Προσβάλλει την οικογένεια ένας άνθρωπος,   ο  οποίος αποδέχτηκε την αλήθεια του και χάρισε την αγάπη του σε ένα παιδί και όχι κάποιος,  που κάτω από τα ράσα του,  ασελγεί σε μικρά παιδιά;

Ποιος μπορεί, άραγε, να κρίνει το σωστό και το μη για την ψυχή ενός παιδιού; Η κοινωνία που άφησε ελεύθερο τον κάθε παιδόφιλο , που έκανε τα πάντα για να καταστρέψει την παιδεία και τα όνειρα των παιδιών , αφήνοντάς τα,  να λιποθυμούν σε σχολεία από ασιτία; Πόσο ειρωνικό, έτσι;

Αναρωτιέμαι και πάλι, ποιος τελικά προσβάλλει το θεσμό της οικογένειας: Οι άνθρωποι που απατούν το σύντροφό τους,  μέσα στο γάμο ή ένας ομόφυλος άνθρωπος , ο οποίος  μπορεί να αγαπάει για χρόνια τον σύντροφό του και να του είναι αφοσιωμένος; Ο γάμος δε θίγεται από ανθρώπους που παντρεύτηκαν στοχεύοντας σε περιουσίες και κληρονομιές, χωρίς ουσιαστικά ίχνος αγάπης για τον άνδρα/ γυναίκα τους; Δε μειώνεται από σχέσεις χωμένες από πάνω μέχρι και κάτω στη δυστυχία, καθώς και τη βαρεμάρα; Αλλά, βέβαια, ο ετερόφυλος μπορεί να κάνει στο σεξ τα πάντα.  Και όσο περισσότερα κάνει, τόσο περισσότερο ήρωας θεωρείται.

Γιατί , φυσικά, όλα τα παιδιά, τα   οποία  δε γνώρισαν γονείς ή μεγάλωσαν με μόνο το πρότυπο του ενός γονιού βγήκαν διαταραγμένα. Γιατί, φυσικά, παιδιά που μεγάλωσαν με μαμά και γιαγιά και είχαν πρότυπα δύο γυναικών (όπως εγώ), δεν απέκτησαν ηθικές αρχές, εξυπνάδα, καλοσύνη ή άλλα χαρίσματα.

Η αγάπη είναι εκείνη που δημιουργεί οικογένειες και η οποία μεγαλώνει ευτυχισμένα, καθώς  και υγιή παιδιά. Και αυτή την αγάπη μπορεί να τη δώσει ένα ετερόφυλο ζευγάρι, ένα ομόφυλο ζευγάρι, ένας παππούς και μία γιαγιά, ένας πατέρας ή μία μητέρα που οι συνθήκες της ζωής τους,  ανάγκασαν να μεγαλώσουν μόνοι τα παιδιά τους, η κυρία ενός ιδρύματος, η οποία  φροντίζει ένα εγκαταλελειμμένο βρέφος. Γιατί ο γονιός είναι εκείνος , ο οποίος  δίνει άνευ όρων αγάπη, προστασία, ζεστασιά , αποδοχή. Γιατί κρίνεται από αυτά και όχι από το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.