Ποιος είναι ο «Βασιλιάς της Ανταρκτικής»;
17:49:51,02/11/2019

Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός ερπετού με μέγεθος ιγκουάνα και το όνομα αυτού «Βασιλιάς της Ανταρκτικής»
Ο «Βασιλιάς της Ανταρκτικής» δείχνει πως η ζωή στο Νότιο Πόλο γύρισε πίσω στο «ρολόι» του χρόνου, αφού προηγουμένως σημειώθηκε μια μαζική εξαφάνιση ζωικών ειδών. Μα, ποιος, είναι ο «Βασιλιάς της Ανταρκτικής»; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η Ανταρκτική δεν ήταν πάντοτε μια παγωμένη έρημος, αλλά πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από δάση και ποτάμια, ενώ σπάνια «βυθιζόταν» η θερμοκρασία κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, η ήπειρος αποτελούσε ένα «φιλόξενο σπίτι» για μια ποικίλη άγρια ζωή, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και οι πρώιμοι συγγενείς των δεινοσαύρων.
Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν το νεότερο μέλος αυτής της οικογένειας που είναι ένα ερπετό με μέγεθος ιγκουάνα και το όνομα αυτού «Βασιλιάς της Ανταρκτικής».
«Αυτό το ανακαλυφθέν ζώο ήταν ένας αρχάσαυρος, δηλαδή ένας πρόωρος συγγενής κροκοδείλων και δεινοσαύρων», εξηγεί ο ερευνητής Brandon Peecook, ο οποίος έγραψε σχετικά με τα νέα είδη στο περιοδικό «Journal of Vertebrate Paleontology» και προσθέτει:
«Το είδος αυτό μοιάζει λίγο σαν μια σαύρα, αλλά εξελικτικά, είναι ένα από τα πρώτα μέλη αυτής της μεγάλης ομάδας. Μας «δείχνει» το πώς οι δεινόσαυροι και οι πλησιέστεροι συγγενείς τους, εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν».
Οι ερευνητές βρήκαν ένα ατελή απολιθωμένο σκελετό, που δίνει πολύ σημαντικά στοιχεία στους παλαιοντολόγους για να έχουν μια καλή αίσθηση για το νέο είδος, που το ονόμασαν «Antarctanax shackletoni».
Ο Brandon Peecook μαζί με τους Roger Smith του Πανεπιστημίου του Witwatersrand και Christian Sidor του Μουσείου Burke και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασαν τις ομοιότητες με τ’ άλλα απολιθωμένα ζώα.
Μάλιστα, θεωρούν πως ο «Βασιλιάς της Ανταρκτικής» ήταν σαρκοφάγος που κυνηγούσε μικρά θηλαστικά κι αμφίβια.
Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για τον Antarctanax είναι ο τόπος και ο χρόνος, που επιβίωνε. «Όσο περισσότερο ανακαλύπτουμε πράγματα για την προϊστορική Ανταρκτική, τόσο πιο περίεργα γίνονται αυτά», εξηγεί ο κ. Peecook και σημειώνει:
«Θεωρήσαμε ότι τα ζώα της Ανταρκτικής θα ήταν παρόμοια, με εκείνα που ζούσαν στη Νότια Αφρική, καθώς αυτές οι χερσαίες εκτάσεις ήταν ενωμένες τότε. Αλλά διαπιστώνουμε ότι η άγρια φύση της Ανταρκτικής ήταν εκπληκτικά μοναδική».
Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια υπέστη η Γη τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνισή της. Οι κλιματικές αλλαγές, που προκλήθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, σκότωσαν το 90% της ζωικού βασιλείου
Τα χρόνια, που ακολούθησαν αμέσως μετά από αυτό το γεγονός της μαζικής εξαφάνισης , έσπευσαν νέες ομάδες ζώων έσπευσαν να γεμίσουν τα κενά.
Οι αρχαιοφάγοι, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων, ήταν μία από αυτές τις ομάδες ζώων που γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη. «Πριν από τη μαζική εξαφάνιση ζούσαν οι αρχαιοφάγοι μόνον στον Ισημερινό, αλλά μετά από τη μαζική καταστροφή εξαπλώθηκαν παντού», λέει ο κ Peecook.«Και η Ανταρκτική περιλάμβανε ένα συνδυασμό αυτών των ολοκαίνουργιων ζώων και των άλλων περιπλανώμενων που είχαν ήδη εξαφανιστεί στις περισσότερες περιοχές. Σε ένα δροσερό μέρος συγκατοικούσαν τα ζώα του μέλλοντος με αυτά του παρελθόντος»!
Το γεγονός ότι οι επιστήμονες βρήκαν τον Antarctanax βοηθά στην ενίσχυση της ιδέας ότι η Ανταρκτική αποτελούσε ένα τόπος ταχείας εξέλιξης και διαφοροποίησης των ζωικών ειδών μετά τη μαζική εξαφάνιση. «Όσο πιο διαφορετικά είδη ζώων βρίσκουμε, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πρότυπο των αρχαιοφάγων, που «αναλαμβάνουν τη πρωτοκαθεδρία» μετά από τη μαζική εξαφάνιση», υπογραμμίζει ο κ. Peecook.
«Η Ανταρκτική αποτελεί έναν από τους τόπους της Γης, όπως είναι ο βυθός της θάλασσας, όπου βρισκόμαστε ακόμα στα πολύ πρώιμα στάδια της εξερεύνησης. Ο Antarctanax («Βασιλιάς της Ανταρκτικής») αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος στην ανακάλυψη της ιστορίας της παγωμένης ηπείρου», καταλήγει.
©Typologos.com 2019