Η Ποίηση κατά την Προϊστορική και Αρχαϊκή Περίοδο


16:00:31,01/10/2019
Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου

Η εκπαιδευτικός – ποιήτρια – λογοτέχνιδα Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου

«Η Ποίηση κατά την Προϊστορική και Αρχαϊκή Περίοδο» (Θάμυρις, Μαρσύας, Αμφίων, Λίνος, Ορφεύς, Μουσαίος ο Αθηναίος, Ωλήν, Πάμφος ή Πάμφως ο Αθηναίος), είναι το θέμα της ομιλίας της λογοτέχνιδας και  προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Γεωργίας –Γοργούς Αλεξίου, που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της  Παρασκευής 18 Ιανουαρίου 2019 στον πολυχώρο Μαλλιάρης – Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310 –  277.113), στη Θεσσαλονίκη.

Η ομιλία θα διανθιστεί με  τις μελωδίες αρχαίων μουσικών οργάνων (λύρας, αυλού, κιθάρας), που θα παίξει ο Δημήτρης Δελφινόπουλος, ο οποίος είναι  μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνόλου αρχαίας ελληνικής μουσικής «Ορφεία Αρμονία».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.Είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό της ομιλήτριας

Η εκπαιδευτικός – ποιήτρια – λογοτέχνιδα Γεωργία  – Γοργώ Αλεξίου  γεννήθηκε στην Μερκάδα Φθιώτιδας, από πατέρα ιερέα.

Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Λαμία και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Θεσσαλονίκη.

Είναι μητέρα πέντε παιδιών. Από το 1973 έως και το 2007 εργάσθηκε ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε σχολεία του Nομού Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος αρκετών πολιτιστικών και λογοτεχνικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων, της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος, στην οποία υπηρετεί ως έφορος εκδηλώσεων και δημοσίων Σχέσεων.

Υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση Φθιωτών Επιστημόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Αμφικτυονία Ελληνισμού. Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού (Η.Π.Α.).

Είναι από τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, την οποία υπηρετεί από διάφορες θέσεις του  διοικητικού συμβουλίου. Μετά από  τις εκλογές της 18ης Μαρτίου 2018 είναι η νέα Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. για τη διετία 2018-2020.

Το βιογραφικό της δημιουργού έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λεξικά στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. Ήτοι:

στο λεξικό της Ελληνικής Διανόησης στον Α΄ και Β΄ τόμο, εκδόσεις Αμφικτυονίας Ελληνισμού.

 Στην Λογοτεχνική Δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875 – 2007, εκδόσεις Μικρή Φιλολογική Μπίμπης.

 Στον 24ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας Ελλήνων Λογοτεχνών του Χάρη Πάτση και στον 32ο τόμο του DIC­TIONARY OF INTERNATIONAL BIOGRAPHY.

Ποιήματα, διηγήματα και δοκίμια της ίδιας  έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες.

Το βιβλίο της ίδιας με τίτλο  «Ηλιοτρόπια», βραβεύτηκε με το ασημένιο μετάλλιο του λευκού περιστεριού (της Ειρήνης) για την χιλιετηρίδα, από την ποιητική κοινωνία της Αυστραλίας (Μελβούρνη).

Στα «Σικελιανά 2010» απέσπασε τέσσερα πρώτα Βραβεία από το Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών»: Α΄ Βραβείο Δοκιμίου, ελεγειακού πεζοτράγουδου, αντιπολεμικής ποίησης και ελληνοεμφορούμενης ποίησης, για ποιητική συλλογή της

Έξι βραβεία απέσπασε από ποιητικούς διαγωνισμούς που προκήρυξε η Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Απέσπασε και το Γ΄ Βραβείο για το ποίημα «Ελαία Δένδρο Ιερό, Σύμβολο αγώνων και Ειρήνης» από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και το Διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Αργοναύτες». Το ποίημα αυτό, με  μια μικρή αλλαγή, μελοποιήθηκε με τίτλο: «Ελαία – Αθηνά». Επίσης μελοποιήθηκε και το ποίημά της «Ο Νικητής».

Της έχουν απονεμηθεί δύο τιμητικές διακρίσεις από το Δήμο Χορτιάτη και το «Πανεπιστήμιο Ελεύθερης Επιμόρφωσης». Βραβεία απέσπασε από πολλούς άλλους συλλόγους και οργανισμούς.

Για την εν γένει προσφορά της,  στα ελληνικά γράμματα, στον πολιτισμό και στην ανάδειξη των ελληνικών αξιών έχει τιμηθεί:

Από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Βούπερταλ της Γερμανίας).

 Από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

 Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προμηθεύς Πυρφόρος».

 Από την Αμφικτυονία Ελληνισμού

Και τρεις φορές από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

 Πλακέτα της απένειμε ο Δήμος Πυλαίας, για την συμμετοχή της, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Επίσης,  πλακέτα της απένειμε και ο Σύλλογος γονέων του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής για τις επιτυχίες των μαθητών στους αγώνες Σχολείων του 1995.

Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, (εκ των οποίων οι δύο επανεκδόθηκαν δίγλωσσες), ένα μυθιστόρημα, τρία δοκίμια και ένα τρίτομο επιστημονικό σύγγραμμα.

Τα  έργα της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου είναι τα εξής:    

 «Λογική της Έκτης Αίσθησης»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1996.

«Δροσοσταλίδες»· ποίηση, Α΄ έκδοση Θεσσαλονίκη 1996

«Το Τελευταίο Μειδίαμα»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1997,

«Ηλιοτρόπια»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1997.

«Μεγαλυνάρια»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1998.

«Ματωμένος Δρόμος»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1998.

«Φύλλα του Φθινοπώρου»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1999.

«Χορεύοντας με τις φλόγες»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1999.

«Η Χλωμή Βασίλισσα», παράλληλος τίτλος «Το Μοιρολόι της Χλώριδος»· ιστορικό λυρικό μυθιστόρημα, Θεσσαλονίκη 2006.

«Δαφνοστέφανοι»· Ύμνοι – Ποιήματα – Επιγράμματα, Θεσσαλονίκη 2008.

«Το Οικουμενικό όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»· δοκίμιο,  2010.

«Δελφική Ιδεολογία»· δοκίμιο, εκδόσεις «Ερωδιός», Θεσσαλονίκη 2010.

«Το Αθλητικό Πνεύμα δια μέσου των αιώνων στον Ελληνικό Ποιητικό Λόγο»· τόμος Β΄ και Γ΄ το 2013 και τον Α΄ τόμο το 2017.

Υπό έκδοση είναι τα έργα της: «Αγώνες κι Αγωνίσματα στην Αρχαία Ελλάδα – Φημισμένοι Αθλητές – Γυναικείος Αθλητισμός – Γνωστές Αρχαίες Αθλήτριες», «Παιάν» και «Ορφεύς».

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.