Πιλοτικό δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στο δήμο Θέρμης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

0
60

11:08:04,12/05/2018

Δείκτες  ποιότητας αέρα
Δείκτες ποιότητας αέρα

Πιλοτικό δίκτυο μετρήσεων των αιωρούμενων σωματιδίων δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του δήμου Θέρμης με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα  μέσω ιστοσελίδας παρέχεται πληροφόρηση για τις συνθήκες ρύπανσης και την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο.

Οι πολίτες θα μπορούν  μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις πιθανές  απαιτούμενες ενέργειες προς αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλουν τις κλιματικές συνθήκες. Προέρχονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τη βιομηχανία, τη σκόνη του εδάφους, τις αγροτικές δραστηριότητες και τις οικοδομικές κατασκευές.

 Οι συγκεντρώσεις τους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές,  βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και εξαρτώνται από την περιοχή, την εποχή, καθώς  και την ώρα της ημέρας.

Η αύξηση της χρήσης τζακιών και γενικά του  ξύλου ή της βιομάζας ως μέσου θέρμανσης έχει αλλάξει τη σύσταση, καθώς και τα χαρακτηριστικά της αστικής ή της  περιαστικής ρύπανσης.

Οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι  οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Γι’ αυτό το λόγο  υπέγραψε ο Δήμος Θέρμης έχοντας   μια προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πάτρας  στοχεύοντας στην ανάπτυξη δικτύου μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το σύστημα παρακολούθησης της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων  ξεκίνησε ήδη  και προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Το  δίκτυο θα αποτελείται από 25 σταθμούς,   που θα βρίσκονται διασκορπισμένοι  σε όλο το δήμο, καθώς και έναν κινούμενο σταθμό. Μέχρι  και σήμερα έχουν εγκατασταθεί δοκιμαστικά οι πρώτοι πέντε σταθμοί στο δημαρχείο (Θέρμη), στα δημοτικά καταστήματα των Βασιλικών, Νέας Ραιδεστού, και  της Καρδίας,   και στο κτίριο,  όπου στεγάζονται  το Κ.Α.Π.Η., καθώς και το ιατρείο στον Τρίλοφο.

Μέσα από την ιστοσελίδα http://www.thermiair.gr/ παρουσιάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι μετρήσεις από τους πρώτους σταθμούς παρακολούθησης –  καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων στο Δήμο Θέρμης, με φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος του  συγκεκριμένου προγράμματος  είναι μέσα από τη γνώση για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποιότητα του αέρα  να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση στους πολίτες, η πρόληψη, καθώς  και η προστασία από τις επιπτώσεις.

Οι  καινοτομικές δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν μέσω του συγκεκριμένου  προγράμματος,  είναι οι εξής:

α. Η αξιοποίηση οργάνων τελευταίας γενιάς και μεγάλης ακρίβειας μέσω της δημιουργίας ενός πυκνού δικτύου 25 σταθμών μέτρησης, που θα εγκατασταθούν σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Αναλυτικά , θα τοποθετηθεί ένας σταθμός σε κάθε οικισμό, εκτός της Θέρμης και του Τριλόφου, όπου θα τοποθετηθούν τέσσερις  και δύο, αντίστοιχα. Τέσσερις  σταθμοί θα τοποθετηθούν σε περιοχές ενδιαφέροντος (π.χ. σχολεία, μεγάλες οδικές αρτηρίες, χώροι άθλησης – αναψυχής κ.λπ.). Για τη συλλογή των στοιχείων θα χρησιμοποιηθεί και ένας κινούμενος σταθμός μέτρησης.

β.Η πραγματοποίηση σειράς από πειραματικές εκστρατείες με τη χρήση  ενός κινητού σταθμού μέτρησης (in-motion sampling), σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους σε περιοχές, όπου  οι εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς  και οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές.

γ. Η συσχέτιση της διακύμανσης της συγκέντρωσης των πολύ μικρών σωματιδίων με τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, που θα αξιολογηθούν με μία σειρά από δείκτες ποιότητας αέρα, όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Έτσι, θα υπολογιστούν για πρώτη φορά στο δήμο Θέρμης και με ιδιαίτερα μεγάλη ανάλυση τα επίπεδα των δεικτών ποιότητας αέρα.  Για κάθε περιοχή θα διερευνηθούν  οι ημέρες και ώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγεία.  Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μία βάση αξιόπιστων δεδομένων (ελεύθερα διαθέσιμη), για τις όποιες μελλοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία των πολιτών και τη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια.

δ. Η διερεύνηση δυνατότητας χρήσης των προγνώσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κοπέρνικος»  για τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων:  Πιο  συγκεκριμένα, θα γίνει αναλυτική αξιολόγηση των προγνώσεων μέσα από τη σύγκρισή τους,  με τις μετρήσεις του επίγειου δικτύου με βάση την περιοχή μέτρησης και τις μετεωρολογικές – κλιματικές συνθήκες. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστούν αλγόριθμοι διόρθωσης για τη βελτίωση των προγνώσεων. Τα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις περιπτώσεις,  που προβλέπονται επίπεδα ρύπανσης, τα  οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον γενικό πληθυσμό ή τις ευαίσθητες ομάδες.

ε. Η ενημέρωση του κοινού μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, σχετικά με τις συγκεντρώσεις  των αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις πιθανές απαιτούμενες ενέργειες για  την αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

four × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.