Πιλοτική μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο «δείχνει» το δρόμο για την απώλεια βάρους

Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

18:40:43,12/08/2019
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιατρικής σχολής στο UC San Diego School of Medicine και καρδιολόγος στο καρδιαγγειακό ινστιτούτο της UC San Diego Health. Φωτογραφία- Credit:UC San Diego Health Sciences

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιατρικής σχολής στο UC San Diego School of Medicine και καρδιολόγος στο καρδιαγγειακό ινστιτούτο της UC San Diego Health. Φωτογραφία- Credit:UC San Diego Health Sciences

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι το όνομα μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης,που αυξάνουν τον κίνδυνο για δυσμενή προβλήματα υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις,ο διαβήτης έως και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατανάλωση υγιεινής, η άσκηση περισσότερης άσκησης και η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όταν χρειάζεται είναι τα κοινά μέσα θεραπείας,αλλά συχνά μπορεί να  αποδειχθούν ανεπαρκή για την πλήρη διαχείριση των κινδύνων.Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια συνεργατική ερευνητική προσπάθεια από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της  California  στο  San Diego  και  του  Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών Salk για τη μορφή μιας διαλείπουσας νηστείας που ονομάζεται «χρονικά περιορισμένη διατροφή».

Η συγκεκριμένη νηστεία φαίνεται πως βελτιώνει την  υγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη και οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο.

Η πιλοτική  αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019 στο περιοδικό «Cell Metabolism».

Στα συμπεράσματα αναφέρεται  ότι όταν οι συμμετέχοντες περιόρισαν την κατανάλωση διατροφής  σε 10 ώρες ή και σε λιγότερο χρόνο εντός διαστήματος 12 εβδομάδων, τότε απώλεσαν βάρος, μείωσαν τα κοιλιακά λίπη. την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.Επίσης, «απολάμβαναν» πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ινσουλίνη.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και καρδιολόγος του Καρδιαγγειακού  Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της  California  στο San Diego Pam Taub, MD ως συν- συγγραφέας του πορίσματος της μελέτης θεωρεί πως «υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο για παρέμβαση με το μεταβολικό σύνδρομο. Μόλις οι άνθρωποι γίνουν διαβητικοί ή βρίσκονται σε πολλαπλά φάρμακα, όπως  είναι η ινσουλίνη,  τότε είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η διαδικασία της νόσου», ενώ εξηγεί ότι:«Ο μεταβολισμός συνδέεται στενά με τους κιρκαδικούς ρυθμούς.Γνωρίζοντας αυτό, καταφέραμε να αναπτύξουμε μια παρέμβαση για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο χωρίς τη  μείωση των θερμίδων ή  την αύξηση της σωματικής άσκησης».

Η περιορισμένη από το χρόνο κατανάλωση τροφής (κατανάλωση όλων των θερμίδων μέσα σε ένα σταθερό χρονικό παράθυρο 10 ωρών) φαίνεται ότι επιτρέπει στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο να τρώνε με τρόπο που να υποστηρίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και την υγεία τους.Άλλωστε, οι ατελέσφορες διατροφικές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένων  του αυξημένου λίπους της κοιλιάς και της ανώμαλης χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων.«Ο  χρονικός  περιορισμός  της κατανάλωσης είναι μια απλή διαιτητική παρέμβαση  και διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να διατηρήσουν το πρόγραμμα κατανάλωσης τροφίμων», δηλώνει  ο  καθηγητής  του  Εργαστηρίου  Ρυθμιστικής Βιολογίας του Ινστιτούτου  Βιολογικών Μελετών Salk, Satchin Panda, PhD, ο οποίος είναι ο έτερος συγγραφέας του πορίσματος της μελέτης.

«Το σώμα σας, μπορεί να προβλέψει πότε θα φάτε, έτσι ώστε μπορεί να το προετοιμάσει, για να βελτιστοποιήσει το μεταβολισμό»,σημειώνει με νόημα.

Στην πιλοτική έρευνα συμμετείχαν 19 άτομα  με μεταβολικό σύνδρομο εκ των οποίων τα 16  έπαιρναν  τουλάχιστον ένα φάρμακο, όπωςείναι η στατίνη.Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν  την εφαρμογή myCircadianClock που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή  Satchin Panda.Με την εφαρμογή αυτή καταγράφηκαν το πότε και τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας αρχικής βασικής περιόδου δύο εβδομάδων ακολουθούμενης από τρεις μήνες ( εντός διαστήματος  10 ωρών  ως περιοριζόμενου χρόνου ημερήσιας  κατανάλωσης).Στο τέλος των 12 εβδομάδων, επέτυχαν οι συμμετέχοντες τη  μείωση του βάρους 3% κατά μέσο όρο και του δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ). Κατάφεραν, δε, να μειώσουν κατά 4% το κοιλιακό – σπλαχνικό λίπος. Πολλοί συμμετέχοντες εμφάνισαν μειώσεις της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ βελτίωσαν τη γλυκόζη νηστείας.

Το 70% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι επέτυχαν αύξηση της ικανοποίησης του ύπνου ή της ποσότητας,  που κοιμόταν. «Οι ασθενείς ανέφεραν, επίσης,  ότι είχαν γενικά περισσότερη ενέργεια και ότι κάποιοι  ανέφεραν πως είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν ή να σταματήσουν τα φάρμακά τους,  μετά την ολοκλήρωση της μελέτης»,  δηλώνει  η κ. Taub.

Περισσότερα  από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων συνέχισαν με περιορισμένη χρονική διατροφή για ένα χρόνο μετά από  την ολοκλήρωση της πιλοτικής  μελέτης.

«Η προσαρμογή αυτής της διατροφής περιορισμένης χρονικής διάρκειας 10 ωρών  αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική μέθοδο  για τη μείωση των συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου και τη βελτίωση της υγείας»,εξηγεί ο κ. Panda και προσθέτει:«Με την καθυστέρηση της έναρξης του διαβήτη ακόμη και ένα χρόνο σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους με προδιάθεση θα μπορούσε η παρέμβαση  αυτή να εξοικονομήσει 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο  κόστος υγειονομικής περίθαλψης».

Οι ερευνητές διεξάγουν τώρα μια άλλη κλινική δοκιμή για να εξετάσουν τα οφέλη της χρονικής διατροφής σε μια μεγαλύτερη ομάδα περισσότερων από 100 συμμετεχόντων με μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη εξετάζει πρόσθετα μέτρα που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να διερευνήσουν τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και στη λειτουργία των μυών.

«Η γνώση του τρόπου βελτιστοποίησης των κιρκαδικών ρυθμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα επιλογή θεραπείας για ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο κι ασθένειες που αλλάζουν τη ζωή τους», καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και καρδιολόγος του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της California στο San Diego Pam Taub.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.