«Πεθαίνω σα χώρα» στο BIOS

21:19:45,02/13/2019
Πεθαίνω σα χώρα- Φωτογραφία:Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη και Κατερίνα Ντόνα

«Πεθαίνω σα Χώρα», γιατί είμαστε η χώρα, είμαστε αυτό που την κάνει να υπάρχει την κάθε χώρα, σήμερα, αύριο, χθες – εδώ, εκεί, παντού. Φωτογραφία: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη και Κατερίνα Ντόνα

Την κραυγή αγωνίας των  κατοίκων μίας χώρας που αρχίζει να «σβήνεται» από το χάρτη βροντοφωνάζει το εμβληματικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη με τίτλο «Πεθαίνω σα χώρα» που «ανεβαίνει» σε διασκευή – ερμηνεία του Τάσου Μπλάτζιου και σκηνοθεσία των Τάνιας Κίτσου – Τάσου Μπλάτζιου στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2019 στο θέατρο BIOS, στην οδό Πειραιώς 84, στην Αθήνα.

Ο Τάσος Μπλάτζιος «μεταφέρει» υπό τη μορφή μονολόγου ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, διαλεγόμενος με το ποίημα «Σώπα μη μιλάς» του Αζίζ Νεσίν.

Το «Πεθαίνω σα χώρα» δημοσιεύτηκε το 1978, ενώ  είναι το πρώτο και  από τους κριτικούς θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Δημήτρη Δημητριάδη. Το έργο αφηγείται τον τρόπο κατάλυσης της ύπαρξης μιας χώρας.

Στις ημέρες μας, φαντάζει το κείμενο άκρως επίκαιρο και ταυτόχρονα προφητικό, αφού αποτελεί μία κραυγή αγωνίας για τους κατοίκους μίας χώρας που αρχίζει να «σβήνεται» από το χάρτη.

Ο Τάσος Μπλάτζιος, ορμώμενος από τη Θεσσαλονίκη, διατηρεί τη γλαφυρή γλώσσα του συγγραφέα, την οποία  αποδίδει  με  πολυετή θεατρική εμπειρία του. Ταυτόχρονα, κατορθώνει να  ενώσει την ιστορία του χθες με το σήμερα, καθώς και με το αύριο.

Το έργο παρουσιάστηκε το 2016 για πρώτη φορά στο 3ο Φεστιβάλ Μονολόγων «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», ARTiki. Έκτοτε, το καλοκαίρι του 2018 ακολούθησαν παραστάσεις στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο  στο Θέατρο «Πύλη Βηθλεέμ» και στο 8ο Φεστιβάλ Αίγινας στο «Καποδιστριακό».

Ο Τάσος Μπλάτζιος στο "Πεθαίνω σα χώρα"

Το άτομο ενταγμένο απόλυτα στον κόσμο, ο κόσμος άρρηκτα δεμένος με την μοίρα του ατόμου. Κι η χώρα, η κάθε χώρα τίποτα άλλο δεν είναι από κομμάτι ενός κόσμου. Φωτογραφία:Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη και Κατερίνα Ντόνα

«Η παράσταση στήθηκε γύρω από δύο δομικά στοιχεία:

-Ο λόγος σαν μαγική επίκληση, ο λόγος σαν ιερό ανάθημα, ο λόγος σαν επικύρωση της ύπαρξης ημών και του κόσμου, όπου λόγος ίσον η ψυχή, μια ψυχή με ήχους  που δονεί το σύμπαν.

-Ο κόσμος υπάρχει και ορίζεται μέσα από το είναι της ύπαρξης του ενός και μόνου ατόμου, ο κόσμος δεν θα υπήρχε αν το άτομο διαλυόταν, ο κόσμος νοσεί, γιατί νοσεί το άτομο, το άτομο πεθαίνει, γιατί πεθαίνει ο κόσμος.

Αν καταργήσουμε το άτομο, ο κόσμος θα καταργηθεί. Αν το σώμα του ατόμου χάσει τη σημασία του, ο κόσμος θα χάσει το περίγραμμά του, αν η ψυχή του ατόμου κυλήσει στην ανυπαρξία ,o κόσμος θα χάσει το νόημά του.

Το άτομο ενταγμένο απόλυτα στον κόσμο, ο κόσμος άρρηκτα δεμένος με την μοίρα του ατόμου. Κι η χώρα, η κάθε χώρα τίποτα άλλο δεν είναι από κομμάτι ενός κόσμου. Η γεωγραφία μιας χώρας είναι οι ιστοί του σώματος ενός μόνου ατόμου, ο εγκέφαλος, το συκώτι, η καρδιά, οι ποταμοί της –  οι φλέβες του, τα σύνορά της –  το δέρμα του, η ιστορία της –  η μνήμη του, τα κύτταρά του, το DNA του.

«Πεθαίνω σαν Χώρα», γιατί είμαστε η χώρα, είμαστε αυτό που την κάνει να υπάρχει την κάθε χώρα, σήμερα, αύριο, χθες – εδώ, εκεί, παντού. Κι όταν εμείς οι ίδιοι το βιώσουμε στα κύτταρά μας τα ίδια, όταν γίνει μνήμη περασμένη συνειδητά σαν πληροφορία στα γονίδια του καθενός μας, τότε μπορεί η μοίρα της χώρας ν΄ αλλάξει, και μαζί της, η μοίρα του κόσμου ολάκερου», εξηγεί η παράστασης Τάνια Κίτσου,  η οποία σκηνοθέτησε την παράσταση μαζί με τον Τάσο Μπλάτζιο.

«Στα πλαίσια του καθιερωμένου φεστιβάλ μονολόγων «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», τον Αύγουστο του 2016 παρουσιάστηκε το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σα χώρα».

Το πυρακτωμένο αυτό κείμενο του Δημητριάδη, επίκαιρο όσο ποτέ στις ημέρες μας – λόγος προφητικός και εκρηκτικός –  απέδωσε με μια αλησμόνητη ερμηνεία ο ηθοποιός Τάσος Μπλάτζιος.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία του ίδιου, σε συνεργασία με την Τάνια Κίτσου, η οποία επιμελήθηκε και τα εξαιρετικά slides της παράστασης. Με φόντο τα περιεχόμενά τους, καθώς προβάλλονταν αρχίζοντας από την υδρόγειο, εντοπίζοντας την Ελλάδα και στη συνέχεια τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, που σταδιακά εκφυλίζονται – διαλύονται, όπως ο άνθρωπος – χώρα στο τέλος του έργου, ο Μπλάτζιος κινήθηκε σε δύο επίπεδα:

 Εκείνο του αφηγητή, κατά τη διάρκεια του οποίου, όρθιος πίσω από ένα αναλόγιο ομιλητή, ο ηθοποιός ξετύλιξε τα νήματα του «παντοειδούς» πολέμου και εκείνο του πάσχοντος ανθρώπου, στα χείλη του οποίου, «οι σημαδεμένες λέξεις προφέρονται, διαστέλλονται και εξομολογούνται». Σε αυτό το τελευταίο μέρος του έργου, μια σπαρακτική κατακλείδα, ο ηθοποιός σέρνεται επί σκηνής αφήνοντας το σώμα να συμπληρώσει εκπληκτικά τον πυρακτωμένο λόγο, εξελίσσοντας την κίνηση σε μια κραυγή, ενοποιώντας σώμα και λόγο στην εκρηκτική «έξοδο» του τέλους.

Σημαντικό ρόλο στην παράσταση έπαιξαν, επίσης, η μουσική του Τάκη Μανιάτη και οι φωτισμοί του ‘Ιωνα Ξυπολιά», γράφει η Δρ Φιλολογίας και επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη.

Το κείμενο έγραψε ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Τη διασκευή έκανε ο Τάσος Μπλάτζιος, ο οποίος ενσαρκώνει το ρόλο και σκηνοθέτησε την παράσταση μαζί με την Τάνια Κίτσου, που πραγματοποίησε την καλλιτεχνική επιμέλεια και υλοποίησε τις προβολές.

Τη μουσική συνέθεσε και επιμελήθηκε ο Τάκης Μανιάτης. Τα φώτα φρόντισε ο Αλέξανδρος Πολιτάκης. Το κοστούμι σχεδίασε ο Λάζαρος Μήλιος, ο οποίος επιμελήθηκε το μακιγιάζ. Στιγμές της παράστασης φωτογράφισαν οι Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη και Κατερίνα Ντόνα. Το trailer δημιούργησε ο Σωτήρης Γεωργιάδης. Τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία πραγματοποιεί η Ράνια Παπαδοπούλου. Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της Chorus & Bios.

Το έργο θα «ανέβει» από την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 έως και την  Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στο ΒΙΟS (Πειραιώς 84 Basement). Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται στις 9 το βράδυ κατά τις ημέρες Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν το κανονικό στα 10 ευρώ και το μειωμένο στα 7 ευρώ.

Ήδη πραγματοποιείται προπώληση εισιτηρίων με τιμές στα  8 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (μειωμένο).

Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στον εξής σύνδεσμο:

https://www.viva.gr/tickets/theater/bios/pethaino-sa-xora/.

Κρατήσεις θέσεων πραγματοποιείται στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 – 34.25.335.

©Τypologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.