«Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη Τελευταίες παραστάσεις 28, 29, 30 και 31 Μαρτίου 2019

18:59:38,03/27/2019
Πεθαίνω σα χώρα- Αφίσα

Η αφίσα της παράστασης με το συγκλονιστικό μονόλογο

Για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις  στις 28, 29, 30 και 31 Μαρτίου 2019 «ανεβαίνει» το εμβληματικό κείμενο  «Πεθαίνω σα χώρα»  του Δημήτρη Δημητριάδη (σε διασκευή – ερμηνεία Τάσου Μπλάτζιου και σκηνοθεσία του ίδιου, καθώς και της  Τάνιας Κίτσου)  στο  BIOS (Πειραιώς 84- ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ).

Ο Τάσος Μπλάτζιος  κατάφερε να  μεταφέρει ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας στη σκηνή του BIOS. Όλα εξελίσσονται  υπό τη μορφή μονολόγου, έχοντας ως αφετηρία το ποίημα «Σώπα μη μιλάς» του μεγάλου ποιητή Αζίζ Νεσίν.

Το «Πεθαίνω σα χώρα» δημοσιεύτηκε το 1978, ενώ  είναι το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Δημήτρη Δημητριάδη. Το κείμενο αφηγείται τον τρόπο κατάλυσης της ύπαρξης μιας χώρας. Σήμερα φαντάζει άκρως επίκαιρο και ταυτόχρονα προφητικό το κείμενο , το οποίο αποτελεί μία κραυγή αγωνίας για τους κατοίκους μίας χώρας που αρχίζει να «σβήνεται» από το χάρτη.

Ο Τάσος Μπλάτζιος, ορμώμενος από τη Θεσσαλονίκη, με «όπλα»  τη γλαφυρή γλώσσα του συγγραφέα  την πολυετή θεατρική εμπειρία  «ένωσε» επί  της σκηνής την ιστορία του χθες με το σήμερα και το αύριο.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 3ο Φεστιβάλ Μονολόγων «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», ARTiki, 2016. Έκτοτε το καλοκαίρι του 2018 ακολούθησαν παραστάσεις στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο  στο Θέατρο «Πύλη Βηθλεέμ» και στο 8ο Φεστιβάλ Αίγινας στο «Καποδιστριακό».

«Η παράσταση στήθηκε γύρω από δύο δομικά στοιχεία :

-Ο λόγος σαν μαγική επίκληση, ο λόγος σαν ιερό ανάθημα, ο λόγος σαν επικύρωση της ύπαρξης ημών και του κόσμου, όπου λόγος ίσον η ψυχή, μια ψυχή με ήχους που δονεί το σύμπαν.

-Ο κόσμος υπάρχει και ορίζεται μέσα από το είναι της ύπαρξης του ενός και μόνου ατόμου, ο κόσμος δεν θα υπήρχε αν το άτομο διαλυόταν, ο κόσμος νοσε,  γιατί νοσεί το άτομο, το άτομο πεθαίνει, γιατί πεθαίνει ο κόσμος.

Αν καταργήσουμε το άτομο, ο κόσμος θα καταργηθεί. Αν το σώμα του ατόμου χάσει την σημασία του, ο κόσμος θα χάσει το περίγραμμά του, αν η ψυχή του ατόμου κυλήσει στην ανυπαρξία ,o κόσμος θα χάσει το νόημά του.

Το άτομο ενταγμένο απόλυτα στον κόσμο, ο κόσμος άρρηκτα δεμένος με την μοίρα του ατόμου. Κι η χώρα, η κάθε χώρα τίποτ’ άλλο δεν είναι από κομμάτι ενός κόσμου. Η γεωγραφία μιας χώρας είναι οι ιστοί του σώματος ενός μόνου ατόμου, ο εγκέφαλος, το συκώτι, η καρδιά, οι ποταμοί της οι φλέβες του, τα σύνορά της το δέρμα του, η ιστορία της,  η μνήμη του, τα κύτταρά του, το DNA του.

«Πεθαίνω σα Χώρα», γιατί είμαστε η χώρα, είμαστε αυτό που την κάνει να υπάρχει την κάθε χώρα, σήμερα, αύριο, χθες – εδώ , εκεί, παντού. Κι όταν εμείς οι ίδιοι το βιώσουμε στα κύτταρά μας, τα ίδια, όταν γίνει μνήμη περασμένη συνειδητά σαν πληροφορία στα γονίδια του καθενός μας, τότε μπορεί η μοίρα της χώρας ν΄ αλλάξει, και μαζί της, η μοίρα του κόσμου ολάκερου», σημειώνει η συν-σκηνοθέτρια, Τάνια Κίτσου.

Η παράσταση έχει «κεντρίσει» ήδη το ενδιαφέρον των κριτικών, οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Έχοντας μελετήσει και «αποκωδικοποιήσει» το κείμενο, σκηνοθέτιδα κι ερμηνευτής κατάφεραν να «ζωντανέψουν» ατόφιες εικόνες της νεότερης ιστορίας μας, με αναφορές στον Εμφύλιο και όσων προηγήθηκαν κι ακολούθησαν αυτόν, στην πατρίδα μας, όπου: δυστυχία,  παραφροσύνη, σφαγές, χαμένη αξιοπρέπεια, προδοσίες… και όσα ακόμη φρικτά κι ανομολόγητα χαρακτήρισαν τις μελανές αυτές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας,  (παρόμοια σε όλες τις χώρες που βίωσαν ανάλογους πολέμους) συνυπάρχουν με την προσευχή, στην απελπισία τού ήρωα, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει ότι οδηγούμαστε, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση, στον αφανισμό, κι αυτό δίχως ελπίδα επιστροφής.

Οι θεατές γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού χρονικού αφηγήματος και μιας πρωτότυπης παράστασης, με αξιοσημείωτη ερμηνεία (Μονόλογος), γι’ αυτό και τα θερμά χειροκροτήματα στο τέλος», έγραψε ο κριτικός θεάτρου, Νίκος Μπατσικανής στο  palmografos.com.

«… ο ηθοποιός ξετύλιξε τα νήματα του «παντοειδούς» πολέμου και εκείνο του πάσχοντος ανθρώπου, στα χείλη του οποίου «οι σημαδεμένες λέξεις προφέρονται, διαστέλλονται και εξομολογούνται».

Σε αυτό το τελευταίο μέρος του έργου, μια σπαρακτική κατακλείδα, ο ηθοποιός σέρνεται επί σκηνής αφήνοντας το σώμα να συμπληρώσει εκπληκτικά τον πυρακτωμένο λόγο, εξελίσσοντας την κίνηση σε μια κραυγή, ενοποιώντας σώμα και λόγο στην εκρηκτική «έξοδο» του τέλους…»,  σημείωσε η Δρ. Φιλολογίας και επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη.

Η Ταυτότητα της Παράστασης

Τάσος Μπλάτζιος -Photo credits Rania Papadopoulou

Ένας άνθρωπος δεν είναι σα μια χώρα που αξιοποιεί τα ερείπια της, τους τάφους της. Που τα ξεπουλάει όλα για εθνικό συνάλλαγμα ζώντας απ’ αυτά» όπως επίσης και «Η προσήλωση της, στα φαντάσματα της, οι υπεκφυγές της, οι αντιγραφές της, τα φρακαρισμένα της μυαλά, τα πτώματα της, τα κιβούρια της, τα εγκλήματα της. Αυτή η χώρα είναι το χτικιό μας».Photo credits Rania Papadopoulou

«Πεθαίνω σα χώρα»  – Μονόλογος 

Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης

Διασκευή – Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος

Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου – Τάσος Μπλάτζιος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Προβολές : Τάνια Κίτσου

Μουσική Σύνθεση – Επιμέλεια Μουσικής: Τάκης Μανιάτης

Φώτα: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Κοστούμι: Λάζαρος Μήλιος

Μακιγιάζ: Διονυσία Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα και Ράνια Παπαδοπούλου.

Trailer: Σωτήρης Γεωργιάδης

Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου.

Παραγωγή: Chorus &Bios

Πληροφορίες

Το έργο «ανεβαίνει ήδη» στο BIOS (Πειραιώς 84 Basement), όπου οι παραστάσεις θα διαρκέσουν και την  Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.

Οι παραστάσεις  πραγματοποιούνται από την Πέμπτη έως και την  Κυριακή, με  ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Η τιμή του  εισιτηρίου διαμορφώθηκε στα 10 (κανονικό) και 7 ευρώ (μειωμένο). 

Προπώληση εισιτηρίων (έως 28/2): 8 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (μειωμένο).

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από την εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

  https://www.viva.gr/tickets/theater/bios/pethaino-sa-xora/

Το τηλέφωνο κρατήσεων είναι: 210 – 34.25.335.

Ο «Tυπολόγος» (www.typologos.com) είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της παράστασης.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.