Περιοδεία παράστασης «Η τραγωδία μέσα μας»

19:10:28,07/13/2019
Η τραγωδία μέσα μας- Φωτογραφία: Γιάννης Κωνσταντινίδης

Οι παρουσιαζόμενοι μύθοι αφορούν στο μύθο της Μήδειας (και Ιάσωνα), του Ιππολύτου (και Φαίδρας), των Βακχών (Κάδμου, Πενθέα, Αγαύης), του Φιλοκτήτη, του Αίαντα (και της Τέκμησσας), καθώς και του Ακταίωνα.Φωτογραφία: Γιάννης Κωνσταντινίδης

Με την παράσταση «Η τραγωδία μέσα μας» περιοδεύει η Πειραματική Ομάδα Θεάτρου «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» το καλοκαίρι του 2019 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μετά από «ανέβασμα» στο  «SKG Bridges Festival» το Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση εστιάζει στα πάθη των ηρώων – αντιηρώων από αρχαίες  ελληνικές τραγωδίες και στην αναζήτηση της ταυτότητας. Τα πρόσωπα  παρουσιάζονται  χωρίς   το δυικό φίλτρο του καλού – κακού ή του ηρώα – πρότυπου  ή του ήρωα – προβλήματος. Παρουσιάζονται ως πρόσωπα, τα οποία  πάσχουν. Πρόσωπα , τα οποία έχουν ως  σημείο τομής  τα πάθη και τη  μοναξιά τους. Μίας  μοναξιάς, που  δεν αποτελεί προϊόν κοινωνικού ή συναισθηματικού αποκλεισμού, αλλά  η  οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση του ανθρώπου.  Είναι συνδεδεμένη με τη φύση μας: «Είμαι μόνος, γιατί σκέφτομαι μόνος».

Οι παρουσιαζόμενοι  μύθοι  αφορούν στο μύθο της Μήδειας (και Ιάσωνα), του Ιππολύτου (και Φαίδρας), των Βακχών (Κάδμου, Πενθέα, Αγαύης), του Φιλοκτήτη, του Αίαντα (και της Τέκμησσας), καθώς και του Ακταίωνα.

 Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις εξής αρχαίες  Ελληνικές τραγωδίες:

 «Αίας» του Σοφοκλή, «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Φιλοκτήτης»  του Σοφοκλή,  «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη κα  «Μήδεια»  του Ευριπίδη.

 Επιπλέον,  χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από μη σωζόμενες τραγωδίες, από βιβλία που περιγράφουν κάποιους από τους  συγκεκριμένους μύθους ή μεταγενέστερα θεατρικά έργα,  τα οποία  βασίστηκαν πάνω στους αρχαίους συγγραφείς.

 Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται τα εξής κείμενα: «Σαλαμίνιαι» του Αισχύλου (απόσπασμα για Αίαντα) , «Τοξοτίδες» του Αισχύλου (απόσπασμα για Ακταίωνα), «Φιλοκτήτης»  του Αισχύλου (απόσπασμα για Φιλοκτήτη), «Αργοναυτικά»  του Απολλώνιου του Ρόδιου (απόσπασμα για Μήδεια – Ιάσωνα),  «Διονυσιακά»  του Νόννου (αποσπάσματα για Πενθέα και Ακταίωνα), «Μεταμορφώσεις»  του Οβίδιου (απόσπασμα για Ακταίωνα), «Φαίδρα»  του Σενέκα, «Φαίδρα»  του Ρακίνα, καθώς και  «Μήδεια» του Ανουίγ.

Συντελεστές της παράστασης

Την παράσταση σκηνοθέτησε ο  Γιάννης Διδασκάλου, ο οποίος επιμελήθηκε την κίνηση μαζί με τον  Αλέξανδρο Γκουντινάκη.

Το σκηνοθέτη βοήθησε  η Μαριάννα Ράντου.

Ενδυματολόγος είναι η  Ναταλία Παλάντζα.

Τη δραματουργία δίδαξαν οι  Σταύρος Μόσχης και Γιάννης Διδασκάλου.

Την μουσική επιμελήθηκε ο  Γιώργος Χρυσικός.

Τα σκηνικά φιλοτέχνησε όλη η  ομάδα.

Τη φωτογραφία και το Βίντεο φρόντισε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Την παραγωγή οργάνωσε η Μαρίνα Κολοκούρη.

Την εκτέλεση της παραγωγής  και την  επικοινωνία υλοποίησε η  Μαριάννα Ράντου.

Υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Δάφνη Μουστακλίδου.

 Τους ρόλους ενσαρκώνου οι ηθοποιοί:

Χαρά Γιώτα, Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Κωστής Καπελλίδης, Μαρίνα Κολοκούρη, Μαριάννα Ράντου, Νίκη Ρουσομάνη, Γεωργία Σκορδά, Ντορίνα Ταχιράι, Γιώργος Χριστοφορίδης και  Αννέτα Χρυσίδου

 Facebook page της ομάδας

https://www.facebook.com/faltsoi/

Instagram της ομάδας

https://www.instagram.com/faltsoi_theatre_group/?hl=en

 Περιοδεία Παράστασης καλοκαίρι 2019

26 Ιουλίου: Φεστιβάλ Ολύμπου: Λείβηθρα – Αρχαιολογικό Πάρκο –  Κατερίνη

28 Ιουλίου: Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. – Φρόντζου – Ιωάννινα

30 Ιουλίου: Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης – Πρέβεζα

31 Ιουλίου: Ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

3 Αυγούστου: Θέατρο παλαιών κατασκηνώσεων Παραμυθιάς

7 Αυγούστου: Ανοιχτό Θέατρο Λιμένα – Μεσολόγγι

8 Αυγούστου: Θέατρο Βουνού – Καστοριά

Άλλες πόλεις αναμένεται ν’  ανακοινωθούν σύντομα.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.