«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2019 στην Ε.Μ.Σ.
01:23:48,08/21/2019

Πρόκειται γι’ ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, αφού είναι μια «τραγικωμωδία σε δυο πράξεις», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Μπέκετ. Φωτογραφία:Γιώργος Καπλανίδης
Το εμβληματικό έργο του Ιρλανδού Νομπελίστα Σάμιουελ Μπέκετ με τίτλο «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου «φιλοξενείται» από το Κ.Θ.Β.Ε. στις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 και Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2019 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Η εκδοχή αυτή του έργου Σάμιουελ Μπέκετ «ανεβαίνει» λίγο πριν ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος παραστάσεων στο θέατρο «Χώρος» με ανανεωμένη διανομή μετά από δυο χρονιές στην Αθήνα. Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής:
Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν ονειρεύονται περιμένοντας κάποιον κύριο Γκοντό. Λίγο παραπέρα, κι άλλοι Βλαδίμηροι και Εστραγκόν, παραλλαγές του εαυτού τους. Όλοι κινούνται μέσα σ’ ένα τετράγωνο προκαλώντας την αίσθηση ότι στη θέση τους, θα μπορούσαν να είναι κάποιοι άλλοι, οποιοιδήποτε άλλοι, όλοι όσοι έγιναν κατά καιρούς στη ζωή τους, όλοι όσοι θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ.
Όλα είναι τα πρόσωπα και προσωπεία του εαυτού τους. Το δέντρο, όμως, το σημείο συνάντησης του πιο διάσημου θεατρικού ραντεβού, δεν υπάρχει πια. Στη θέση του δέντρου έχει μείνει μόνο μια δεσμίδα φωτός. Μα πότε θα έρθει, επιτέλους, ο Γκοντό να τους σώσει;
Πρόκειται γι’ ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, αφού είναι μια «τραγικωμωδία σε δυο πράξεις», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Μπέκετ.
Το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό (En attendant Godot, 1948)» αποτελεί ένα αριστούργημα της σύγχρονης δραματουργίας. Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες που το συνέδεσαν με τις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόυντ και του Γιουνγκ, τον Ψυχρό Πόλεμο, τον Υπαρξισμό, ακόμη και με το Χριστιανισμό, παραμένει το έργο μια διαχρονική παραβολή για την τάση του ανθρώπου να περιμένει πάντοτε την έξωθεν σωτηρία.
Όπως, άλλωστε, υποστήριζε κι ο ίδιος ο Μπέκετ, το νόημα του έργου βρίσκεται στο «Περιμένοντας και όχι στον ίδιο τον Γκοντό», την ταυτότητα του οποίου δε γνώριζε ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Σ’ αυτόν το μη τόπο και μη χρόνο, ο Μπέκετ έρχεται να φωτίσει ακόμη μια φορά τα αδιέξοδα της πιο κωμικής, ποιητικής και θλιβερής ύπαρξης. Της δικής μας.
Συντελεστές
Τη σκηνοθεσία – δραματουργία- ιδέα του σκηνικού χώρου υλοποίησε η Έλενα Μαυρίδου.
Τη μετάφραση έκανε η Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου.
Τα κοστούμια και τις μάσκες εμπνεύστηκε η Ιωάννα Πλέσσα.
Τη μουσική συνέθεσε και τον ήχο σχεδίασε ο Γιώργος Μαυρίδης.
Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Περικλής Μαθιέλλης.
Το training workshop υλοποίησε η Δήμητρα Κούζα.
Βοηθοί σκηνοθέτριας ήταν οι Γιάννα Αλ Νακά και Φωτεινή Μποστανίτη.
Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι Νατάσα Εξηνταβελώνη και Μαρία Μοσχούρη, οι οποίες συνεργάστηκαν στη δραματουργία.
Τις μεταφράσεις του υλικού έκανε η Αγγελική Πασπαλιάρη.
Την παραγωγή οργάνωσαν οι Κρίστελ Καπερώνη και Γιάννα Αλ Νακά.
Τις σκηνές φωτογράφισε ο Γιώργος Καπλανίδης.
Το trailer «γύρισε» ο Περικλής Μαθιέλλης.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κατσιμίχας, Δήμητρα Κούζα, Γιάννης Λεάκος, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Μιχαλακίδης και Φωτεινή Μποστανίτη.
Πληροφορίες της παράστασης
Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9 το βράδυ.
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα 15 ευρώ η γενική είσοδος και στα 12 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία).
Η τιμή προπώλησης διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ (Ισχύει έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2019)
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του Κ.Θ.Β.Ε (Τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2315- 200.200) και από το www.viva.gr.
Ώρες λειτουργίας ταμείων του Κ.Θ.Β.Ε
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις ώρες 8:30-21:30.
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις ώρες 13:30 – 21:30.
Εκδοτήριο Κ.Θ.Β.Ε. Πλατείας Αριστοτέλους: Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις ώρες 11:00 – 19:00.
©Typologos.com 2019