Συνθέσεις του Περικλή Κούκου για πνευστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

0
66

Συνθέσεις του Περικλή Κούκου για πνευστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

13:52:28,2018-01-12
Έργα για πνευστά του συνθέτη Περικλή Κούκου θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Εμ-πνεύσεις». Δημιουργίες του συνθέτη και μαέστρου Περικλή Κούκου, σταθμοί μιας πλούσιας μουσικής διαδρομής από το 1986  έως και σήμερα: έργα για κουιντέτο πνευστών, σόλο φλάουτο, όμποε, φαγκότο και πιάνο, πιάνο και κουιντέτο πνευστών «δίνουν ραντεβού»  στις 8:30 το βράδυ της Πέμπτης  1 Φεβρουαρίου 2018 στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Επί της σκηνής θα βρίσκονται ο  Δημήτρης Κούκος (πιάνο) και το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» που απαρτίζεται από τον Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο) και Σπύρο Κάκο (κόρνο).

Ο Περικλής Κούκος είναι από  τους πιο δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Έχει γράψει πέντε όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, μουσική δωματίου έργα για ορχήστρα, για φωνή ή σόλο όργανα και σκηνική μουσική.

Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και με ελληνικά και ξένα ορχηστρικά σύνολα (Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα της Ε.Λ.Σ., Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική του Λονδίνου, Βιρτουόζοι της Πράγας, της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, της Ραδιοφωνίας της Βορειοδυτικής Γερμανίας, Alea III της Βοστώνης, Φιλαρμονική της Μόσχας, του Ισραήλ, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου κ.ά.).

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Κονσέρτχεμπαου, Ρόαγιαλ Φέστιβαλ Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Μουζίκφεραϊν κ.ά.) και από ραδιοφωνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατείχε θέσεις ευθύνης σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς (Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ε.Λ.Σ., Ελληνικό Φεστιβάλ κ.ά.). Έχει ανακηρυχθεί Artist in Residence του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο Ξένιος Δίας για την προσφορά του στη διεθνή προβολή της χώρας μας (2003).

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το εξωτερικό

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε  το 2009 στην Αθήνα από καταξιωμένους σολίστ, μέλη ελληνικών συμφωνικών συνόλων. Στόχος του είναι η προβολή του ρεπερτορίου για πνευστά και ο εμπλουτισμός, αλλά και η ανάδειξη της σχετικής ελληνικής εργογραφίας.

Με επάνω από 150 έργα στις καλλιτεχνικές του αποσκευές, το σχήμα καλύπτει το εύρος της φιλολογίας για κουιντέτο πνευστών, αλλά και μεγαλύτερα σύνολα. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει συμπράξει με σύνολα εγχόρδων, χορωδίες και μονωδούς στην ερμηνεία αυθεντικών συνθέσεων ή μεταγραφών,  που επιμελούνται τα ίδια τα μέλη του Κουιντέτου.

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα

Hommage στον Γιώργο Σεφέρη

Για κουιντέτο πνευστών (2017)

1) Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές Allegro molto

2) Ανάμεσα σε δυο πικρές στιγμές Quasi una marcia funebre

3) Ήτανε μια κοπέλα Allegretto pomposo

4) Πάψε πια Andante – Allegro molto

Movements of darkness

Τρία κομμάτια για φλάουτο σόλο (1986)

Eμπνευσμένα από το «Δεύτερο Κουαρτέτο» του T. S. Eliot

1) Prologue Adagio con espressione

2) Interlude Feroce e agitato

3) Épilogue Lento quasi recitativo

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

Για πιάνο και κουιντέτο πνευστών (1994)

1) Εισαγωγή   Αllegro cantabile – Poco più mosso e marcato – Tempo I

2) Ξωτικά – Πουκ Adagio misterioso – Vivace

3) Η σύγκρουση Allegro molto

4) Ο εξαγνισμός Αndante con grande espressione

5) Το τραγούδι του γαϊδάρου Allegretto ironico

6) Ξόρκια – Νανούρισμα  Allegro molto – Adagio

7) Περιπλανώμενος θνητός Presto

 Διάλειμμα

Τραγούδια δίχως λόγια

Τρίο για όμποε, φαγκότο και πιάνο (2017)

1) Φεγγαράκι Allegro moderato

2) Σαν την ψυχή μου η θάλασσα Allegretto

3) Μες του ύπνου τα όνειρα Allegretto – Tempo rubato

Suite in Blue

Για πιάνο και κουιντέτο πνευστών (2017)

1) Εισαγωγή Largetto – Allegro risoluto

2) Αναγεννιέμαι με το φώς Tempo di tango

3) Το σαξόφωνο Allegro molto

4) Το επικίνδυνο φρούτο Adagio

5) Το μυρμήγκι Andantino – Allegro giocoso

6) Ασπρόμαυρες ταινίες Andante con espressione – Moderato ritmico

7) Κοιτάζω Adagio

8) Οι εραστές των καραβιών Presto

Οι τιμές εισιτηρίων  διαμορφώθηκαν ως εξής: 7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 10  και 15 €.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

two × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.