Α. Τζιτζικώστας – «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει πράξη τη δέσμευση για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά»

23:14:14,06/13/2019
Μητροπολιτικό ΠάρκοΠαύλου Μελά. Φωτογραφία από το Δήμο Παύλου Μελά

Κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Φωτογραφία από το Δήμο Παύλου Μελά

«Πράξη κάνει τη δέσμευσή της η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση των έργων μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε υπερτοπικό πάρκο».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος την Πέμπτη 13 Ιουνίου υπέγραψε τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε δεσμευτεί ότι η Περιφέρεια θα ήταν ο πρώτος φορέας που θα διέθετε ένα σημαντικό ποσό για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Η δέσμευσή μας,  αυτή γίνεται πράξη, καθώς διασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αρχίσουν τα πρώτα ουσιαστικά έργα για την ανάπλαση του χώρου.

Με κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, προχωράμε άμεσα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας και ασφαλούς χρήσης από τους πολίτες ενός υπαίθριου χώρου 332 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο»,  δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εξήγησε ότι:

«Ως Περιφέρεια κρίναμε ότι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά είναι ένα εμβληματικό έργο για τη δυτική Θεσσαλονίκη, ένα έργο, που αφορά σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Γι’ αυτό και διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση, ώστε να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών για την περιοχή. Σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά  και τους εμπλεκόμενους φορείς τα επόμενα χρόνια θα παραδώσουμε στους πολίτες ένα χώρο, που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πράσινο πυρήνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Καλώ γι’ ακόμη μια φορά και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, καθώς  και να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες, διασφαλίζοντας και τα υπόλοιπα κονδύλια, που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί στο σύνολό  η μελέτη για το πρώην στρατόπεδο. Το δικαιούται η δυτική Θεσσαλονίκη».

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

Η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου.

Οι κατεδαφίσεις  των κτισμάτων – ερειπίων και η βελτίωση των εδαφών.

Η συντήρηση και η αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου.

Η  ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου.

Η κατασκευή των απαραίτητων παροχών προσβασιμότητας, άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου των πολιτών.

Η  προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η  ασφάλεια και επίβλεψη  του χώρου κατά τη διάρκεια της χρήσης  από το κοινό.

Η σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού.

Οι συγκεκριμένες χρήσεις  θα αποδίδουν στο χώρο μια μοναδική ταυτότητα, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει τελικά ως πόλος υπέρ -τοπικών δραστηριοτήτων και ως εστία δημιουργίας οικονομίας κλίμακας (με βάση τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους) για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η σύνθεση μιας ήπιας παρέμβασης, που θα διατηρεί τη φυσική τοπογραφία και θα αξιοποιεί την ήδη έντονη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα βλάστηση.

Επίσης,  θα ενθαρρύνει την εύκολη οικειοποίηση από τους πολίτες και την ανάπτυξη των παροδικών και εναλλακτικών χρήσεων στη λογική των σύγχρονα εφαρμοζόμενων λύσεων βασισμένων στη φύση (Nature based Solutions).

Οι εργασίες που περιλήφθηκαν στο έργο αναμένεται να υλοποιηθούν σε όλα τα αναγκαία σημεία στο σύνολο της έκτασης.

Σε σημεία θα γίνουν μόνο παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου.

Παράλληλα, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια– παρασκευαστήρια.

Ακόμη, προγραμματίζεται να εξοπλιστεί το πάρκο με καθιστικά, πέργολες, εξέδρες παιχνιδιού και χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων.

Θα κοπούν, δε,  τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, ενώ θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις.

Τέλος,  έχουν προβλεφθεί τα μέτρα ασφάλειας των διατηρητέων κτιρίων και η χάραξη των βασικών διαδρομών.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.