Περί σάτιρας
Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφου
16:45:26,12/19/2018

H Mαρία Σκαμπαρδώνη ότι η σάτιρα δεν θα πρέπει να ισοπεδώνει κοινωνικές ομάδες ή τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων
Ο Μάρκος Σεφερλής ανήκει στους ηθοποιούς εκείνους, που έχω παρακολουθήσει στο θέατρο. Η σάτιρά του δεν μου άρεσε ποτέ ιδιαίτερα, αλλά σέβομαι τον κάθε άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί για αυτό που αγαπάει, ακόμα και όταν πέφτει σε αστοχίες ή έχει κακές στιγμές.
Το όνομά του, βρέθηκε πρόσφατα στην έντονη δημοσιότητα, εξαιτίας της κόντρας του, με την Έλενα Ακρίτα, τη γνωστή δημοσιογράφο και σεναριογράφο, η οποία τον κατηγόρησε για ρατσισμό ενάντια σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Προσωπικά, δε συμφωνώ σε όλα με την κριτική της κυρίας Ακρίτα, αλλά ούτε και με τον τρόπο που τοποθετήθηκε.
Όμως, δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός πως όλη η θεατρική καριέρα του Σεφερλή στηρίχθηκε στη διακωμώδηση και την προσβολή ανθρώπων για διάφορα σωματικά χαρακτηριστικά τους – το ύψος, το βάρος- ή για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό – η λέξη «πισωγλέντης» νομιμοποιήθηκε από τις κωμωδίες του.
Η γυναίκα πάντοτε στις παραστάσεις του, εμφανίζεται γυμνή και αντιμετωπίζεται μόνο ως ένα σκεύος από το οποίο κάποιος μπορεί να αντλήσει σεξουαλική ηδονή, ενώ ο Έλληνας προβάλλεται ως το «τέλειο» πρόσωπο που όλοι βλάπτουν. Δίχως, όμως, εκείνος να φέρει ευθύνη σε κάτι.
Δε διαφωνώ πως η σάτιρα υπάρχει για να προκαλεί το γέλιο με κάθε ανθρώπινη κατάσταση. Γιατί, όμως, να προσκολλάται εμμονικά μόνο με ορισμένες καταπιεσμένες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες μέχρι και σήμερα κάνουν αγώνες για να αποκτήσουν ισότητα και αποδοχή μέσα στην κοινωνία;
Γιατί δε στρέφεται και εναντίον πολιτικών, ακροδεξιών και εγκληματικών μορφωμάτων, κακοποιών και άλλων ανθρώπων που έχουν εξουσία;
Μήπως, επειδή φοβάται τη δική τους, αντίδραση, η οποία θα είναι πιο άγρια και έντονη από την αβουλία των ανθρώπων που σατιρίζει τόσα χρόνια;
Ο Σεφερλής όντως έχει χάρισμα, όντως γεμίζει θέατρα και για αυτό μπορεί να βιώνει και το φθόνο μερικών συναδέλφων του. Όμως, καλό θα ήταν να επιστρέψει στην πρωτοτυπία και τη δημιουργία νέου περιεχομένου, όχι στην ανακύκλωση στερεοτύπων και αντιλήψεων που δέχονται άνθρωποι και ομάδες.
©Typologos.com 2018