Πέντε «κλειδιά» για το βιογραφικό μας
Οι σκέψεις της Μαρίας
Με τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
17:05:08,01/12/2021

Τα πέντε σημαντικά «κλειδιά» ενός βιογραφικού περιγράφει η δημοσιογράφος-συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη. Φωτογραφία από 🎄Merry Christmas 🎄 από το Pixabay
Το βιογραφικό μας είναι στην ουσία, ο τρόπος με τον οποίο συστήνουμε τον εαυτό μας, στην εργασία μας. Είναι μία συμπύκνωση όλων των δεξιοτήτων μας, των γνώσεων μας, είναι η συγκέντρωση της επαγγελματικής πορείας μας, σε ένα επίσημο έγγραφο.
Σε μία επαγγελματική πραγματικότητα σκληρή και αδυσώπητη, ένα ορθά δημιουργημένο βιογραφικό, ενδέχεται να ανοίξει μία επαγγελματική πόρτα,καθώς κι αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια εκείνου που γνωρίζει να το αξιοποιήσει κατάλληλα.
Οι περισσότερες εργασίες σήμερα μαζί με την προσωπική συνέντευξη, ζητούν να προσκομιστεί και ένα βιογραφικό, στο οποίο θα γίνεται αναφορά σε όλα τα παραπάνω.
Ας δούμε πέντε σημαντικά «κλειδιά» που πρέπει να προσέξουμε, όταν φτιάχνουμε το δικό μας βιογραφικό:
♦Να προσθέσουμε μία δική μας φωτογραφία και να το έχουμε περιποιηθεί στον υπολογιστή. Το βιογραφικό δεν είναι κάτι που το γράφουμε με τα χέρια μας ή το αναλαμβάνουμε, όταν έχουμε τη γνώση για το πώς θα το γράψουμε. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερο να ζητάμε τη γνώμη ενός ανθρώπου πιο ειδικού σε αυτό το θέμα (σ.σ. ενός καθηγητή μας από το Λύκειο για παράδειγμα).
♦Να αναφερόμαστε στην εργασιακή εμπειρία μας. Καλό είναι να αναφέρουμε τα μέρη που έχουμε εργαστεί. Αν δεν έχεις εργαστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, όλοι μας από κάπου ξεκινήσαμε!
Οι ενασχολήσεις και ο επίλογος

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σε ένα καλογραμμένο βιογραφικό. Φωτογραφία από loufre από το Pixabay
♦Να αναφερθούμε και σε άλλες σημαντικές ενασχολήσεις μας, όχι μόνο σε εκείνες που αφορούν στις πανεπιστημιακές ειδικότητες ή στην εργασιακή εμπειρία. Αν για παράδειγμα, έχουμε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, με τη μουσική, με την αρθρογραφία ή οτιδήποτε άλλο, να το προσθέσουμε. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο δραστήριο με ευρεία ενδιαφερόντων, κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει καλή εντύπωση.
♦Να αναφερθούμε στο αν έχουμε δίπλωμα οδήγησης, αυτοκίνητου ή μηχανής. Αρκετές εργασίες στην αγγελία τους, ζητούν ανθρώπους που να γνωρίζουν να οδηγούν ή στον πιο απαιτητικό βαθμό να έχουν δική τους μηχανή ή αυτοκίνητο (σ.σ. σε αγγελίες με διανομή φαγητών ζητείται μηχανάκι).
♦Μπορούμε στον επίλογο να γράψουμε μία παράγραφο για τους λόγους που μας ωθούν να θέλουμε τη συγκεκριμένη εργασία, για την οποία στέλνουμε το βιογραφικό, τις βασικές δεξιότητές μας, όπως και τους επαγγελματικούς στόχους μας, για το μέλλον.
Ένα καλό και επιμελημένο βιογραφικό είναι η ενδυνάμωση απέναντι σε μία επαγγελματικά σκληρή πραγματικότητα. Φρόντισε να είναι όσο πιο επιμελημένο γίνεται.
©Typologos.com 2021