Πενία

Tης Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

22:21:16,06/27/2019
Άστεγος- Φωτογραφία από Manuel Alvarez από το Pixabay

Για την έννοια της Πενίας γράφει η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Manuel Alvarez από το Pixabay

Πενία τέχνας κατεργάζεται. (Η φτώχεια εμπνέει εφευρέσεις), Θεόκριτος, 3ος π.Χ. αιώνας , αρχαίος Έλληνας ποιητής.

Η λέξη πενία προέρχεται από την αρχαία ελληνική πενία. Σημαίνει τη φτώχεια, τη στέρηση ή και την έλλειψη αναγκαίων αγαθών. Από το ουσιαστικό πενία προέρχεται το ρήμα πένομαι.

 Ο έρωτας σύμφωνα με τον Πλατωνικό μύθο της Διότιμας και συγκεκριμένα στον έργο του «Συμπόσιο»  είναι παιδί της Πενίας (στέρηση) και του Πόρου (πλησμονή).

Δηλώνει την επί  σκοπώ ένωση του γιου της θεάς Μήτιδος με την φτωχή Πενία. Γι’  αυτό  το λόγο, άλλωστε, η πενία έχει πολλές έννοιες και μορφές.

Είναι η οικονομική πενία, η λεκτική, η συναισθηματική και  η πολιτική. Αλλά, όλες οι μορφές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Με ευρηματικότητα ξεπερνούν οι άνθρωποι  τις δυσκολίες.

Κάνοντας εφευρέσεις, προσπάθειες, οι οποίες άλλες φορές είναι  έντιμες κι άλλες όχι.

Και παρόλο που η πενία στο μυαλό των περισσοτέρων έχει αρνητική σημασία και προκαλεί δυσφορία και άγχος,  πολλές φορές γίνεται η κινητήριος δύναμη, ώστε να δοθεί ώθηση προς την άνοδο, καθώς και  προς την πρόοδο.

Γιατί και ο πλούτος και η άνεση οδηγούν στην μαλθακότητα και την απάθεια, καθώς  και στην έλλειψη της προσπάθειας. Άλλωστε, αυτό,  μας λέει και ο μύθος. Ότι η Πενία ερχόμενη σε άσχημη οικονομική κατάσταση και μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, ρίσκαρε να αποκτήσει τέκνο με τον Πλούτο, ο όποιος ήταν σε κατάσταση μέθης.

Κατεργάστηκε, λοιπόν,  τέχνασμα. Το ρίσκο και η τόλμη της, τη βοήθησαν. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή.

Όταν κάποιος είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση,  δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσει με νύχια και με δόντια.

Με αποτέλεσμα πολλές φορές να προοδεύει περισσότερο και απ’ αυτούς που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ αυτόν! Το ίδιο ισχύει και για άλλες μορφές πενίας.

 Όπως είναι η πενία  των αξιών και των  θεσμών. Όταν μια κοινωνία έχει εκμηδενίσει τις αξίες της, και ζει μέσα στην ασυδοσία και στην έλλειψη σεβασμού, ευγένειας και τρόπων, τότε  η μόνη επιλογή πλέον πριν από  την ολική ολίσθηση είναι ο επαναπροσδιορισμός των πάντων, η αλλαγή, καθώς και η επακόλουθη άνοδος. Η πενία, λοιπόν,  μπορεί να μην έχει μόνο αρνητική σημασία,  αλλά και θετική με αισιόδοξες συνέπειες!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.