Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης
Οι σκέψεις της Μαρίας
Με τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφο- συγγραφέα
19:21:42,03/07/2020

Μαγευτικό Ηλιοβασίλεμα στην Πάτμο. Φωτογραφία από Josh Riedy από το Pixabay
Η Πάτμος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, ένα μέρος το οποίο σε αντίθεση με την έντονη νυχτερινή ζωή, συμβολίζει την πνευματική κατάνυξη και την εσωτερική γαλήνη. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται: «Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου».
Η Πάτμος ανήκει στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ συνορεύει νότια με τη Σάμο, νοτιοανατολικά της Ικαρίας και βορειοδυτικά της Λέρου, ενώ απέχει 25 μίλια από την Τουρκία.
Είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και σχετικά έχει μικρή έκταση, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 34,142 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το έδαφός της είναι ηφαιστειογενές, ενώ μοιάζει αρκετά με την Ιθάκη, εκτός της διαφοράς πως εκείνη είναι τριπλάσια σε έκταση.
Η Πάτμος είναι ένα μέρος με σπουδαίο ιστορικό ενδιαφέρον. Αναφορές σε αυτή έχουν καταγραφεί από τον ιστορικό Θουκυδίδη και το γεωγράφο Στράβωνα, ο οποίος την αναφέρει και ως Πάτνο. Κατά τους πρώτους χρόνους, έχει υπάρξει και καταγραφή για λατρεία της θεάς Αρτέμιδος.
Αναφορά στην Πάτμο γίνεται εξίσου και από τον Πλίνιο. Η Πάτμος υπήρξε ο τόπος καταγωγής του ιδρυτή και μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Εμμανουήλ Ξάνθου. Ήταν το δεύτερο νησί μετά από τις Σπέτσες, το οποίο επαναστάτησε τη 12η Απριλίου του 1821.
Ένα μέρος που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη διάθεση με τον μυστικισμό και την εσωτερική αναζήτηση που προσφέρει στον επισκέπτη μία πληθώρα εμπειριών, καθώς και ένα «ξύπνημα» όλων των αισθήσεων.
Η ομορφιά του νησιού δεν εξαντλείται μόνο στο κλασικό νησιώτικο λευκό χρώμα, στο φυσικό κάλλος και το γνήσιο πράσινο. Αναδεικνύεται από τα παραδοσιακά σοκάκια που υπάρχουν κυρίως στη Χώρα, στους παραδοσιακούς ανεμόμυλους και στις όμορφες παραλίες, στις οποίες η επίσκεψη τουριστών το καλοκαίρι βρίσκεται πάντοτε σε άνθιση.
Επιπροσθέτως, είναι ένα νησί που δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία για νυχτερινή ζωή, για ποιοτικό φαγητό ή για τον εμπλουτισμό γνώσεων και εμπειριών. Η Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πάντοτε εξάπτει τον ενθουσιασμό των ανθρώπων, οι οποίοι διακατέχονται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.
Για τη Χριστιανοσύνη, όμως, είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη αξία και σημασία. Είναι το νησί στο οποίο ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε στο σπήλαιο της Αγίας Άννας το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και το προφητικό βιβλίο Αποκάλυψη που αναφέρεται στη συντέλεια του κόσμου και στον ερχομό του Αντιχρίστου. Ο Ιωάννης θεωρείται πως κατέγραψε το εσχατολογικό αυτό βιβλίο το 96 μετά Χριστόν όταν εκείνος είχε εξοριστεί στο νησί, κατά το 14ο έτος της βασιλείας του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Ο Ιωάννης περιγράφει τα οράματα που είδε, αναλύει τα παρόντα και προμηνύει τα μέλλοντα.
Ο ίδιος ο Ιωάννης γράφει περί αυτού:
«Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν ως σάλπιγγος λεγούσης: ό βλέπεις γράψον εις βιβλίον και πέψον ταις επτά Εκκλησίαις» (Αποκάλυψη α , 9). Στη Σκάλα, σώζονται και δύο εκκλησάκια αφιερωμένα στους δύο μαθητές του, Πρόχορο και Πολύκαρπο.
Δε νομίζω να υπάρχει άλλο νησί, που να συνδυάζει τόσο εξαίσια την ανάγκη του ανθρώπου για ανεμελιά μετά από μία ανάγκη ανανέωσης, αλλά και την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, όταν κουραστείς από τη φασαρία και τις υποχρεώσεις. Η Πάτμος ξέρει να σε χαλαρώσει και να σου χαρίσει αξέχαστες στιγμές πνευματικής αναγέννησης και σωματικής ανανέωσης.
©Typologos.com 2020