Πάθος

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

22:41:28,07/16/2019
Ζευγάρι φιλί - Φωτογραφία από Dieter_G από το Pixabay

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για τη θετική κι αρνητική όψη του πάθους. Φωτογραφία από Dieter_G από το Pixabay

Κανένα μεγάλο επίτευγμα δεν είναι δυνατό χωρίς πάθος.
Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

Η λέξη πάθος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πάθος. Είναι ουσιαστικό ουδέτερο και σημαίνει το πολύ ισχυρό συναίσθημα, που υπερισχύει της λογικής. Κυριαρχεί στη συνείδησή μας, με τέτοιο τρόπο που ελέγχει την κρίση μας,  και την εν λόγω συμπεριφορά μας.

Επίσης,  σημαίνει τον υπερβολικό ενθουσιασμό, την ολοκληρωτική αφοσίωση και την αποφασιστικότητα για την επίτευξη ενός στόχου. Σημαίνει και την έντονη συναισθηματική εκδήλωση. Μπορεί ακόμη να δηλώνει ποιο είναι το αντικείμενο του πάθους. Δηλαδή,  ένα χόμπι  ή μια δεξιότητα,  την οποία την αγαπάμε σε έντονο βαθμό. Στο πληθυντικό αριθμό έχει αρνητική σημασία η έννοια. Σημαίνει το  σωματικό ή  το ψυχικό πόνο.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης έκανε λόγο για τα πάθη στα ηθικά του έργα, τη «Ρητορική»  και στο «Περί Ψυχής».

Κατ’ αυτόν, τα πάθη  είναι τα εξής:  η επιθυμία, η οργή, ο φόβος, το θάρρος, ο φθόνος, η χαρά, η φιλία, το μίσος, ο πόθος, η ζήλεια και η ευσπλαχνία. Επίσης,  θεωρεί ότι τα πάθη γενικώς χρειάζονται,  αλλά θα πρέπει να είναι σε ελεγχόμενη ένταση, με το  σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο. Υπάρχουν πολλά είδη πάθους: Το ερωτικό πάθος, το πάθος για εξουσία, το πάθος για δόξα, το πάθος για χρήμα.

Τα πάθη θεριεύουν αργά,  αλλά σταθερά κι αν δεν τα ελέγξουμε εγκαίρως και δε φροντίσουμε να τα ξεριζώσουμε τότε θεριεύουν. Και μια μέρα βιώνουμε τη χειρότερη σκλαβιά. Γινόμαστε σκλάβοι στα ίδια μας, τα πάθη. Και τότε είναι αργά να τα αποβάλλουμε.

Αν, όμως,   χρησιμοποιήσουμε σωστά το πάθος και σε σωστούς σκοπούς , καθώς και στόχους,  τότε αποτελεί συστατικό επιτυχίας. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι το έχουν. Είναι απαραίτητο στοιχείο,  ώστε να νιώσει ένας άνθρωπος δημιουργικός.

Να δώσει τον καλύτερο εαυτό του,  και να πετύχει. Το πάθος είναι έρωτας. Χρειάζεται παθιασμένους ανθρώπους για να πετύχει μια ομάδα ή  ένας λαός. Χρειάζεται ανθρώπους με όραμα.  Χρειάζεται φιλόδοξους ανθρώπους με πάθος και όρεξη για δράση και επιτυχία.

Άρα το πάθος,  όπως και τα περισσότερα συναισθήματα έχουν δύο όψεις. Αρνητική,  όταν χρησιμοποιείται με αρνητικό τρόπο σε λάθος σκοπούς και σε μέγιστο βαθμό. Όπως είναι το πάθος για το αλκοόλ, για τα χαρτιά και για το φαγητό.

Και θετική,  όταν διοχετεύεται σε χρήσιμους τομείς που αφορούν στην πατρίδα, στη  θρησκεία, στην αυταπάρνηση, καθώς  στην επίτευξη ενός στόχου. Επίσης, έχει θετική όψη, όταν αφορά  στην επιτυχία μιας ομάδας, καλλιτεχνικής, αθλητικής ή εργασιακής. Και τέλος, θετικό είναι  το πάθος του κάθε ανθρώπου για την ίδια τη ζωή!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.