Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- ΕΚΘ
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
τιμά η διοίκηση του Ε.Κ.Θ.
Ουσιαστική Ισότητα στην πράξη
ζητά η Γ.Σ.Ε.Ε
23:33:55,03/08/2022

Τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), το οποίο δε ξεχνά τον ιστορικό ρόλο, που έπαιξε το «άλλο μισό του ουρανού» στους συνδικαλιστικούς, εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) ζητά να εφαρμοστεί πρακτικά η ουσιαστική ισότητα. Γραφικό με τη φωτογραφία του Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay
Τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), το οποίο δε ξεχνά τον ιστορικό ρόλο, που έπαιξε το «άλλο μισό του ουρανού» στους συνδικαλιστικούς, εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) ζητά να εφαρμοστεί πρακτικά η ουσιαστική ισότητα.
Ο θρυλικός Μάρτιος του 1857
‘Άλλωστε, όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 1857, οπότε οι υφάντρες και οι ραπτεργάτριες της Νέας Υόρκης «βγήκαν στους δρόμους» και διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, καθώς και ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.
Τα αιτήματα των εργαζομένων γυναικών
στη «πρώτη γραμμή» του αγώνα
Εκείνοι οι αγώνες συνεχίζουν να εμπνέουν όλες τις γυναίκες του σήμερα κι όλους τους εργαζομένους. Το Ε.Κ.Θ τονίζει πως «στηρίζει το δίκαιο και διαχρονικό αγώνα όλων των γυναικών για ισότητα στην εργασία και τη ζωή. Τα αιτήματα των εργαζομένων γυναικών για ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες, ίσες ευκαιρίες ανέλιξης, ίσες αμοιβές, καλές συνθήκες εργασίας και εξάλειψη των στερεοτύπων παραμένουν διαχρονικά, στη «πρώτη γραμμή» του αγώνα».
Το κάλεσμα
Παράλληλα, το Ε.Κ.Θ, καλεί όλους- όλες ν’ αγωνιστούν μαζί με την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μητέρα, τη μετανάστρια, τη πρόσφυγα.
Η σημερινή κατάσταση των γυναικών
«Στη χώρα μας, η δεκαετής οικονομική κρίση και η υγειονομική κρίση που τη διαδέχτηκε, φέρνει τις γυναίκες ξανά στις πρώτες θέσεις της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της καταπάτησης των βασικών και κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
Την περίοδο της πανδημίας αυξάνονται παγκοσμίως ανησυχητικά τα περιστατικά έμφυλης και οικογενειακής βίας, καθώς και επιθετικών συμπεριφορών που έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα των αιτημάτων για ισότητα. Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα υποαπασχολούνται, υπό-αμείβονται, απειλούνται με απόλυση αν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, αν κάνουν οικογένεια ή ακόμα και αν διεκδικήσουν μια εξέλιξη στο εργασιακό περιβάλλον», τονίζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ο αγώνας είναι κοινός και διαρκής
Επίσης, καλεί όλους τους εργαζόμενους, γυναίκες και άνδρες, να δώσουν μαζί τη μάχη για ουσιαστική ισότητα, γιατί ο αγώνας είναι κοινός και διαρκής.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ζητά και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) να επέλθει πρακτικά η ουσιαστική ισότητα τονίζοντας ότι:
«Η πραγματικότητα παραμένει ωμή και αμείλικτη για την άνιση αμοιβή και τη μερικά αδήλωτη εργασία, τις απολύσεις, την ανεργία και τελικά την περιθωριοποίηση των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
Τα μέτρα απορρύθμισης
εμπέδωσαν τη σκληρή πραγματικότητα
Σύμφωνα με τη Γ.Σ.Ε.Ε,. η «σκληρή» αυτή πραγματικότητα έχει εμπεδωθεί με:
🔴Τα μέτρα απορρύθμισης.
🔴Τα ουσιαστικά μέτρα κατάργησης της «ασπίδας» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
🔴Τους περιορισμούς στην απεργία.
🔴Την άκρατη ευελιξία.
🔴Τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
🔴Την εργοδοτική παραβατικότητα στην τηλεργασία και στις πλατφόρμες.
🔴Την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, εάν δεν πάρουν τα συνδικάτα την «άδεια» λειτουργίας από το Υπουργείο Εργασίας ύστερα από την υποχρεωτική εγγραφή στο νέο «Μητρώο».
«Σβήνει» η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας
Ο ανώτατος συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων επισημαίνει πως «σβήνει» η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας παρά τα επινίκια για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, που είδαν το «φως της δημοσιότητας».
Ο λόγος είναι ο υψηλός κι «αόρατος» αληθινός αριθμός επίσημα στατιστικά, που αφορά:
👩🏼🦰Στις υποαπασχολούμενες γυναίκες.
👩🏼🦰Στις μειώσεις των αμοιβών τους.
👩🏼🦰Σ’ αυτές, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, χωρίς να δηλωθούν ως άνεργες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους,από την ανεπάρκεια των δημόσιων υποστηρικτικών δομών.
Ο δρόμος προς το «σπάσιμο της σιωπής»
είναι ακόμα μακρύς
Η Γ.Σ.Ε.Ε. αναφέρει πως έχουν γίνει «βήματα» για την υποβοήθηση των θυμάτων βίας και παρενόχλησης, αλλά παραμένει «ακόμα μακρύς ο δρόμος προς το σπάσιμο της σιωπής».
Η αιτία έγκειται στα σοβαρά πρακτικά εμπόδια, που υφίστανται στην πρόσβαση των θυμάτων προς τις Αρχές, με αποτέλεσμα να «αφήνονται στη σκιά» των επίσημων στοιχείων και της κρατικής λογοδοσίας:
🔴Η αύξηση των κρουσμάτων της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, στους δημόσιους χώρους ή στο διαδίκτυο.
🔴Τα περιστατικά ψυχολογικής βίας και ηθικής παρενόχλησης, που επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική-ψυχική υγεία των γυναικών.
Τα μέτρα προώθησης της ουσιαστικής ισότητας
«παραμένουν στο ψυγείο»
Ακόμα, η Γ.Σ.Ε.Ε. τονίζει πως τα μέτρα προώθησης της ουσιαστικής ισότητας «παραμένουν στο ψυγείο», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την υπέρ-δεκαετή αδιαφορία των κυβερνήσεων ως προς τις διαδικασίες έγκαιρου, διαρκούς και ουσιαστικού θεσμικού κοινωνικού διαλόγου για την ισότητα των φύλων, τις απαγορευμένες διακρίσεις, τη παρενόχληση και τη βία στην εργασία. «Σε αυτά προστίθεται η αποκλεισμός της διαχρονικής θεσμικής εργατικής συμμετοχής στις διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και της θεσμικής εκπροσώπησης των συνδικάτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων και τους περιφερειακούς ή τους τοπικούς μηχανισμούς, καθώς και τους φορείς πραγμάτωσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων»,σημειώνει χαρακτηριστικά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Ο ανώτατος συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων επισημαίνει πως «σβήνει» η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας παρά τα επινίκια για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, που είδαν το «φως της δημοσιότητας».Γραφικό με τη φωτογραφία του Elf-Moondance από το Pixabay
Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως ο «δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς».
Επίσης,καλεί τις γυναίκες και τους άνδρες εργαζόμενους, που γίνονται θύματα διακρίσεων,παρενόχλησης και βίας στην εργασία να απευθύνονται στα σωματεία για την υποστήριξή τους,στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Τι ζητά από τα συνδικάτα
Η Γ.Σ.Ε.Ε. ζητά από τα συνδικάτα να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ή τα αντίστοιχα, που αφορούν στις διακρίσεις, στο ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία.
Ζητά, δε, από τα συνδικάτα να δώσουν έμπρακτη υποστήριξη στα θύματα με τη δυνατότητα που έχουν να ασκούν στο όνομα του θύματος τις καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.
«Τα συνδικάτα μπορούμε να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που αποτρέπουν ή εμποδίζουν τη διερεύνηση καταγγελιών διακρίσεων, παρενόχλησης ή και βίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γ.Σ.Ε.Ε.
Οι δομές της Γ.Σ.Ε.Ε
στο πλευρό των γυναικών
Επιπλέον, η Γ.Σ.Ε.Ε ενημερώνει ότι οι δομές- υπηρεσίες του ανώτατου συνδικαλιστικού φορέα είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών που αφορούν στα ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη, ενώ αυτές οι δομές- υπηρεσίες είναι:
🟤Το e-mail: isotita@gsee.gr.
🟤Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γ.Σ.Ε.Ε: www.kepea.gr
🟤Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.
©Typologos.com 2022