Παράρτημα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. στις Η.Π.Α.

15:48:06,02/16/2019
Mitkas-Assanis

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Delaware, Καθηγητής Dennis Assanis και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας και στελέχη της Πρυτανείας του Delaware

Παράρτημα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Σ.Ν.Ε.Γ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)  θα ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Delaware των Η.Π.Α. Στόχος των δράσεων του παραρτήματος  θα είναι η  επιμόρφωση  και η πιστοποίηση των εκπαιδευτών της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται μετά από πρόταση του Ελληνικού Πανεπιστημίου στο σύμφωνο  συνεργασίας και αλληλοκατανόησης τύπου Memorandum of Understanding-MOU, το οποίο υπέγραψαν ο πρύτανης του Α.Π.Θ.και καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Delaware και καθηγητή Dennis Assanis τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στην Wilmington των Η.Π.Α.Μεταξύ άλλων, στο σύμφωνο προβλέπονται η ανταλλαγή της γνώσης, της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας, η προώθηση της έρευνας, η από κοινού διοργάνωση διάφορων σεμιναρίων και εργαστηρίων, ο  σχεδιασμός  ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η αναζήτηση των πηγών χρηματοδότησης για τις κοινές δράσεις.

Η ίδρυση του παραρτήματος του Σ.Ν.Ε.Γ.  θα υλοποιηθεί σε συνεργασία μεταξύ του Α.ΠΘ, του Πανεπιστημίου Delaware και του Αμερικανικού Ελληνικού Εκπαιδευτικού Προοδευτικού Συνδέσμου (American Hellenic Educational Progressive Association-AHEPA) των Η.Π.Α.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί το πρώτο θερινό σχολείο επιμόρφωσης και πιστοποίησης της ελληνικής ως ξένης γλώσσας τον Ιούνιο του 2019 στο Πανεπιστήμιο Delaware.

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ.  θα παρέχει τα δύο από τα συνολικά 4 μαθήματα που απαιτούνται για τη σχετική πιστοποίηση.

Η ίδρυση Παραρτήματος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. στις Η.Π.Α. αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα του συγκεκριμένου Ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών, που καταβάλλει για την εξωστρέφεια και την ισχυροποίηση των δεσμών με τη διεθνή κοινότητα, προς όφελος των φοιτητών – φοιτητριών  και την προώθηση ή ανάπτυξη των ακαδημαϊκών , καθώς και ερευνητικών δραστηριοτήτων του.

Αυτήν την περίοδο προεδρεύει το Α.Π.Θ. στην Ένωση Πανεπιστημίων των Βαλκανικών Χωρών (Balkan Universities Association-BUA),στο Δίκτυο των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network – BSUN), καθώς και στο European University Foundation (EUF).

Παράλληλα, συμπράττει με 8 σημαντικά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για την ίδρυση του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου».

Πρόσφατα εγκρίθηκε από την κινεζική Κυβέρνηση και η ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Α.Π.Θ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διατηρεί σήμερα συνολικά 171 συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Συμμετέχει,δε, ενεργά σε 66 διεθνείς εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, Ενώσεις και Δίκτυα Πανεπιστημίων, καθώς  και σε 16 ενώσεις φοιτητών.

Επίσης, με στρατηγικό στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό  στηρίζει  το πρόγραμμα «Ιάσων» και τις ελληνικές σπουδές σε 16 πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Αυτό γίνεται μέσω της ίδρυσης ή της ενίσχυσης Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, καθώς και άλλων δράσεων.

«Η διεθνοποίηση για ένα Πανεπιστήμιο με το κύρος και την εμβέλεια του Αριστοτελείου αποτελεί μονόδρομο. Το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε σε αυτόν το δρόμο εξαρτάται από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Εμείς από την πλευρά μας,κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε»,  επισημαίνει ο πρύτανης του Α.Π.Θ. και  καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.