Η Πανδημία κι η ανάγκη για ψηφιακή παιδεία
Η πανδημία COVID-19 κάνει εμφατική
την ανάγκη για ψηφιακή παιδεία!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:04:17,03/13/2021

Το πρόβλημα της ψηφιακής εκπαίδευσης είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται μια παγκόσμια λύση. Φωτογραφία από Firmbee από το Pixabay
Οι γονείς δε θα έδιναν ποτέ στα παιδιά τους, τα κλειδιά του αυτοκινήτου χωρίς να έχουν την εποπτευόμενη εκπαίδευση του οδηγού κι ένας ερευνητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αιόβα πιστεύει ότι οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν μια παρόμοια προσέγγιση πριν να δώσουν ένα πληκτρολόγιο στα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο!
Ο σχεδιασμός πλαισίου για την εκπαίδευση ψηφιακού γραμματισμού
Ο καθηγητής ψυχολογίας – ερευνητής των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διευθυντής του Media Research Lab του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αιόβα Douglas Gentile, συνεργάστηκε με το DQ (Digital Intelligence) Institute, ένα διεθνές think tank, για να σχεδιάσει ένα πλαίσιο για την εκπαίδευση ψηφιακού γραμματισμού.Μάλιστα, ο κ. Gentile και οι συνάδελφοί του.δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό «Nature Human Behavior» στο οποίο περιέγραψαν το πώς η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την ανάγκη εφαρμογής αυτού του παγκόσμιου προτύπου για τον ψηφιακό γραμματισμό.
«Τα παιδιά εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους στο διαδίκτυο και το COVID-19 αυξάνει τις πιθανότητες, επειδή τώρα αυτά είναι online περισσότερο από ποτέ. Εάν τα παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτεί για να ξέρουν τι πρέπει να προσέχουν, ενδέχεται να υπόκεινται σε περισσότερους κινδύνους», δήλωσε ο καθηγητής κ. Gentile, ο οποίος συνεργάστηκε στη σύνταξη του άρθρου με:
♦Τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας,Joshua Jackman.
♦Τον καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης, Nam-Joon Cho.
♦Την ιδρύτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου DQ, Yuhyun Park.
Το 60% των παιδιών εκτίθεται σε κίνδυνο στο διαδίκτυο
Όλοι μαζί εξέτασαν τις απαντήσεις περισσότερων από 145.000 παιδιών και εφήβων από 30 χώρες, διαπιστώνοντας ότι το 60% εξ αυτών εκτέθηκε σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο, όπως είναι ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, η διαταραχή του παιχνιδιού και η βία. Ο κ. Gentile επισήμανε το εξής:«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται μια παγκόσμια λύση».
Οι ερευνητές έγραψαν ότι ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος, παρά τις εκτενείς προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός προγραμματισμού των ψηφιακών δεξιοτήτων, επειδή απουσίαζε ένα κοινό πλαίσιο και ήταν αδύναμος ο συντονισμός!
Το πλαίσιο DQ
Ως μια απάντηση στο πρόβλημα αυτό από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο το πλαίσιο DQ ,το οποίο είναι ένα πρότυπο για την ψηφιακή εκπαίδευση. Το πλαίσιο DQ επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε οκτώ ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας, της χρήσης, της ασφάλειας, της προστασίας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, του γραμματισμού, της επικοινωνίας, καθώς και των δικαιωμάτων.
Ο κ.Gentile εξήγησε ότι η έγκριση του πλαισίου αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα για την απόκτηση ψηφιακής παιδείας στους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι μαθητές να έχουν τα εργαλεία για να καταλάβουν τον ψηφιακό κόσμο, ειδικά τώρα με τον αυξανόμενο αριθμό κινδύνων και παραπληροφόρησης, που συντελείται στο διαδίκτυο.
«Αν κάποιος μπορεί να δημοσιεύσει πληροφορίες στο διαδίκτυο, είτε είναι αληθινές είτε ψευδείς,τότε πρέπει να τους δώσουμε τις δεξιότητες για να μπορέσουν τις εντοπίσουν και να προστατευθούν.Ο ψηφιακός γραμματισμός δε θα εξαλείψει τους κινδύνους στο διαδίκτυο, αλλά θα αναπτύξει καλούς ψηφιακούς πολίτες, οι οποίοι θα έχουν τις δεξιότητες να εργαστούν μέσα στο σύστημα, ώστε να μπορούν να κερδίσουν τα οφέλη, χωρίς να υποστούν τις βλάβες που ενδέχεται να θέτουν οι κίνδυνοι», σημείωσε ο κ.Gentile.

Ο κ.Gentile και οι συνάδελφοί του κάλεσαν μέσω του άρθρου όλους τους ακαδημαϊκούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς και άλλους ειδικούς να συμμετάσχουν στις προσπάθειες του Συνασπισμού για την Ψηφιακή Νοημοσύνη και να υποστηρίξουν το 1 Billion Digital Skills Project.Φωτογραφία από StartupStockPhotos από το Pixabay
Έργο του 1 δισεκατομμυρίου ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες
Μέσω του άρθρου καλούνται όλοι οι ακαδημαϊκοί ερευνητές, εκπαιδευτικοί κι άλλοι ειδικοί να συμμετάσχουν στις προσπάθειες του Συνασπισμού για την Ψηφιακή Νοημοσύνη και να υποστηρίξουν το 1 Billion Digital Skills Project. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το έργο στοχεύει να εξοπλίσει ένα δισεκατομμύριο άτομα, κυρίως μαθητές των γυμνασίων, εκπαιδευτικούς και γονείς με ψηφιακές δεξιότητες εντός 10 ετών! Ο συνασπισμός εργάζεται ήδξ για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
♦Δημιουργήστε ένα παγκόσμιο δίκτυο για την ανάπτυξη- εφαρμογή εκπαίδευσης και κατάρτισης των ψηφιακών δεξιοτήτων.
♦Αναπτύξτε ένα σύστημα πιστοποίησης για την αξιολόγηση προγραμμάτων ψηφιακών δεξιοτήτων.
♦Αναπτύξτε μικρο- πιστώσεις ή επιβραβεύσεις τις οποίες μπορούν οι μαθητές να κερδίσουν για να ενθαρρύνουν τη μάθηση.
♦Δημιουργήστε μια διαδικτυακή πλατφόρμα αξιολόγησης για τη μέτρηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
♦Υποστηρίξτε τη συνεχή βελτίωση των προτύπων DQ και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο καθηγητής κ. Gentile επισήμανε ότι η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτήσει κρατικές και ομοσπονδιακές επενδύσεις για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και για την παροχή προγραμματισμού στα σχολεία.
«Η απόδοση της επένδυσης είναι διπλή. Η εκπαίδευση δε θα προστατεύσει μόνο τα παιδιά από διαδικτυακούς κινδύνους, αλλά θα βοηθήσει στην προετοιμασία του μελλοντικού εργατικού δυναμικού.Όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν ένα διαδικτυακό στοιχείο. Εάν εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να είναι καλοί ψηφιακοί πολίτες, πιθανότατα θα έχουμε λιγότερες παραβιάσεις . Υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο για τη διάθεση πόρων στα σχολεία για την παροχή αυτής της εκπαίδευσης», τόνισε ο κ.Gentile.
Συνασπισμός για την ψηφιακή νοημοσύνη
Ο Συνασπισμός για την Ψηφιακή Νοημοσύνη εργάζεται για την εφαρμογή του πλαισίου ψηφιακής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο θα συνεργάζονται προς την καθολική ψηφιακή νοημοσύνη. Οι εταίροι του συνασπισμού είναι:
♦Το Ινστιτούτο DQ.
♦Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α).
♦Η Ένωση προτύπων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE).
♦Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.
©Typologos.com 2021