Περισσότερα από 300.000 παιδιά παγκοσμίως αναπτύσσουν καρκίνο κάθε χρόνο

18:36:08,02/15/2019
Λογότυπο Συλλόγου Λάμψη

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί

Περισσότερα από 300.000 παιδιά παγκοσμίως αναπτύσσουν καρκίνο κάθε χρόνο, σύμφωνα με  στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης  που καταπολεμά την επάρατο νόσο στα παιδιά. Ειδικότερα, συνολικά  300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως στην Ελλάδα από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου  Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη».

 Οι ειδικοί λένε ότι  εφόσον η ασθένεια εντοπιστεί αρκετά νωρίς μπορούν πολλά από αυτά τα παιδιά να θεραπευτούν.

Ιατρικά στοιχεία δείχνουν πως  επιβιώνουν το  80% των παιδιών με καρκίνο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται κατακόρυφα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εκεί  τα ποσοστά επιβίωσης μπορούν να φθάσουν μόλις  στο 10% και πολλά παιδιά πεθαίνουν χωρίς να τους παρέχεται αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο.

Η αιτία για αυτή την ανισότητα βρίσκεται στο γεγονός πως πολλά κορίτσια ή αγόρια παραμένουν αδιάγνωστα ή τους πραγματοποιείται η διάγνωση, όταν είναι πολύ αργά για να θεραπευτούν. Αυτό συμβαίνει, γιατί λείπουν οι εκπαιδευμένοι γιατροί και οι αντίστοιχοι νοσηλευτές από τα νοσοκομεία  της κάθε αναπτυσσόμενης χώρας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση για τον  παιδικό  καρκίνο είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της ανισότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.  Τα μέλη της Οργάνωσης πιστεύουν πως κάθε παιδί ανεξάρτητα από το πού γεννιέται, θα πρέπει να έχει ίση πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα.

Το όραμα των μελών της Οργάνωσης  είναι ένας  κόσμος,  όπου κάθε παιδί με καρκίνο θα  έχει ίση πρόσβαση στην καλύτερη θεραπεία και φροντίδα.

Γιατί τα ποσοστά επιβίωσης για παιδιά με καρκίνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι τόσο χαμηλά;

Υφίσταται έλλειψη  ευαισθητοποίησης και κατανόησης του καρκίνου κατά την παιδική ηλικία και των τοπικών εργαζομένων στον τομέα της αδυναμίας να εντοπίζουν τα σημάδια, καθώς και τα συμπτώματα της  έγκαιρης προειδοποίησης

Πραγματοποιείται λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση ή  δε γίνεται ποτέ.  Πολλά παιδιά με καρκίνο δεν φτάνουν ποτέ  να νοσηλευτούν σε ειδικό ιατρικό  κέντρο για να λάβουν φροντίδα, θεραπεία ή ανακούφιση από τον πόνο.

Πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία, η οποία συχνά δεν καλύπτεται από τοπικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή τα εγχώρια ασφαλιστικά προγράμματα.

Οι οικογένειες συνεχίζουν να ωθούνται περισσότερο στη φτώχεια. Η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Καταπολέμησης του Παιδικού Καρκίνου είναι η εξής:

https://www.worldchildcancer.org/

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 1987  ο  Σύλλογος  Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος  «Λάμψη» (απόφαση 1364/1987 του οικείου πρωτοδικείου) . Μέλη του φορέα είναι γονείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που τα παιδιά τους, προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα και νοσηλεύτηκαν στα παιδικά ογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη  λειτουργούν  2 παιδικά ογκολογικά τμήματα.

Το ένα βρίσκεται  στο Γενικό Νοσοκομείο  Θεσσαλονίκης  «Ιπποκράτειο» . Το άλλο λειτουργεί  στο  νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ  κι είναι ενταγμένο  στη Β΄ Παιδιατρική κλινική.  Αντίστοιχη κλινική λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο  Θεσσαλονίκης  «Γεώργιος  Παπανικολάου», όπου φιλοξενούνται έφηβοι  και παιδιά, που «οδηγούνται»  προς μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

Κατά τη διάρκεια των  τελευταίων  ετών    επιτεύχθηκε  πρόοδος   στην  ιατρική επιστήμη  και εξαιτίας  της επάρκειας των φαρμάκων, καθώς  και  του καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού κατορθώθηκε να γίνονται καλά  το  70%  των  παιδιών  που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία.  Το μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης  αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα θεραπεύονται οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία! Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.

« Για όλα τα παιδιά με καρκίνο, στόχος είναι η ίαση. Όλο και περισσότερα παιδιά επιτυγχάνουν αυτόν το στόχο, μεγαλώνουν και γίνονται υγιείς ενήλικες. Επομένως, θα πρέπει τα παιδιά και οι γονείς να αισιοδοξούν», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου  Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος  «Λάμψη».

Η ιστοσελίδα του συλλόγου είναι η εξής: https://lampsi.org/.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.