Συνολικά 110.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πέθαναν εντός του 2017 από ασθένειες που συσχετίζονται με τον ιό HIV

16:39:46,11/29/2018
Φιόνα(Credits: Isabel Corthier / MSF)

Η Φιόνα, 8 ετών, έξω από την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για ασθενείς με HIV στην Ουγκάντα (Credits: Isabel Corthier / MSF)

Συνολικά 110.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πέθαναν  εντός του 2017 από ασθένειες που συσχετίζονται με τον ιό  HIV. Αυτό επισημαίνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου 2018). Επίσης, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να καθυστερούν την ανάπτυξη των κατάλληλων θεραπειών κατά του ιού για τους μικρούς σε ηλικία ασθενείς.

Ιατρικά στοιχεία δείχνουν πως η  κάλυψη θεραπείας στα παιδιά που ζουν με τον HIV είναι απαράδεκτα χαμηλή. Μάλιστα, εντός του 2017 μόνο το 52% των θετικών παιδιών στον HIV έλαβε θεραπεία.

Τα μισά από αυτά τα παιδιά φαίνεται ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν κατώτερης ποιότητας θεραπευτικά σχήματα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν κίνδυνο για αυξημένες παρενέργειες, ανθεκτικότητα και αποτυχία της θεραπείας.

Στην υποσαχάρια Αφρική  ζει το 90% των παιδιών με HIV . Εκεί μετρήθηκαν   υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας στις υπάρχουσες δραστικές ουσίες κατά του HIV (νεβιραπίνη και εφαβιρένζη).

Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών που είναι θετικά στον HIV παραμένει υψηλό, ιδίως κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους.

Με αφορμή την επικείμενη σύνοδο στο Βατικανό με αντικείμενο την κλιμάκωση της διάγνωσης και της θεραπείας του HIV για παιδιά εξέδωσε ανακοίνωση  η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (Médecins Sans Frontières/MSF) με την οποία  επικρίνονται  οι φαρμακευτικές εταιρείες για την καθυστέρησή τους,  να αναπτύξουν κατάλληλες συνθέσεις φαρμάκων κατά του HIV για παιδιά.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολεύονται να προσφέρουν στα παιδιά που είναι θετικά στον HIV τις θεραπείες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), επειδή οι παιδιατρικές μορφές αυτών των αντιρετροϊκών φαρμάκων δεν είναι διαθέσιμες εκεί, όπου υφίσταται ανάγκη.

«Δυστυχώς τα παιδιά με HIV δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμόζονται παλαιότερες, κατώτερης ποιότητας θεραπείες για τους νεαρότερους ασθενείς μας.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα κατά του HIV στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δείχνει ότι οι παλαιότερες θεραπείες ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικές σε παιδιά που ζουν με τον HIV.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να δώσουμε στα βρέφη και στα παιδιά καλύτερες επιλογές θεραπείας. Για πόσο ακόμα τα παιδιά με HIV θα πρέπει να υποφέρουν και να πεθαίνουν από καθαρή αδιαφορία;», ρωτά  ο γενικός διευθυντής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Ηλίας Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο  HIV των παιδιών παραμένει μία παραμελημένη ασθένεια, καθώς η αγορά για παιδιατρικά φάρμακα κατά του ιού είναι μικρή και  ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα ούτε για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ούτε για τους κατασκευαστές γενοσήμων.

Η  ανάπτυξη και  η κυκλοφορία νέων συνθέσεων παιδιατρικών φαρμάκων,  καθώς και η κλιμάκωση της χρήσης των υφιστάμενων συνθέσεων φαίνεται πως  έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Δραστικές ουσίες που συνιστά ο Π.Ο.Υ. για θεραπεία πρώτης γραμμής για βρέφη και παιδιά εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμες, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες καθυστερούν τις διαδικασίες, ενώ  βάζουν  εμπόδια στη θεραπεία χιλιάδων παιδιών με HIV.

Πριν από έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε σύνοδος στο Βατικανό, όπου εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών υγείας και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την πρόσβαση σε θεραπεία για παιδιά και ενήλικες που ζουν με τον HIV. Έκτοτε, έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος. Η σύνοδος συγκαλείται ξανά φέτος στις 6 – 7 Δεκεμβρίου 2018.

«Τα παιδιά χρειάζονται πρόσβαση στα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα που υπάρχουν, καθώς θα  πρέπει να είναι ισοβίως σε θεραπεία για τον HIV» λέει η Τζέσικα Μπέρι, υπεύθυνη φαρμάκων κατά του HIV στην Εκστρατεία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»  για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πάψουν να καθυστερούν και να αρχίσουν να κάνουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές παιδιών. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για κενές υποσχέσεις.»

Ο Π.Ο.Υ.  συνιστά όλα τα παιδιά στα οποία γίνεται διάγνωση του HIV να ξεκινούν αμέσως αντιρετροϊκή θεραπεία. Χωρίς τις κατάλληλες συνθέσεις παιδιατρικών φαρμάκων κατά του HIV όμως, οι χώρες θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται να εφαρμόσουν αυτή τη σύσταση.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.