Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός

23:53:57,11/16/2019
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Οι ιθύνοντες του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα κάλεσαν τις οικογένειες των θυμάτων, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις Μνήμης που θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού θα λάβουν χώρα

Το 88% των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα  οφείλονται στις τροχαίες συγκρούσεις, όπως δείχνουν  τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία ανακοίνωσε ο  «Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα» με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, που τελείται την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου του κάθε έτους μετά από απόφαση της  γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (2005).

«Για μας, για όποιον έχει χάσει δικό του άνθρωπο μ’  αυτόν τον τρόπο είναι προφανές πως κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό η Μνήμη είναι παρούσα.   Αν έχουμε ανάγκη από μια Ημέρα Μνήμης,  αυτό έχει να κάνει με την έμπρακτη αναγνώριση από τη μεριά της Πολιτείας των ευθυνών της, για την κατάσταση που έχει επιβληθεί στο οδικό δίκτυο που από δίκτυο επικοινωνίας έχει μετατραπεί σε πεδίο απόλυτης εξουσίας του ισχυρότερου, δηλαδή του μηχανοκίνητου ανθρώπου με αποτέλεσμα τη  διαρκή αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος.

Αλλά η Ημέρα Μνήμης δεν είναι Ημέρα των Αριθμών. Είναι η  Ημέρα των Ανθρώπων. Σκεφτόμαστε, Σεβόμαστε και Τιμάμε, όλους αυτούς που χάθηκαν στους δρόμους, τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους συντρόφους, τους γονείς, τους φίλους μας, τους γνωστούς και τους άγνωστους τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις οικογένειες τους, τους ανθρώπους που συνέχισαν να ζουν με σοβαρά προβλήματα μετά από ένα τραυματισμό. Όλους αυτούς που ο παραλογισμός έμελλε να μας ενώσει. Ενώνουμε τις φωνές μας, για να διεκδικήσουμε το ένα και μοναδικό αίτημα:  Κανένας Θάνατος στο Δρόμο δεν είναι αποδεκτός!», αναφέρουν οι ιθύνοντες του «Πανελλαδικού Συλλόγου  SOS Τροχαία Εγκλήματα» και επισημαίνουν:

«Για αρκετούς μπορεί ένα τέτοιο αίτημα να φαντάζει ουτοπικό.  Αλλά αν αυτό είναι ουτοπία τι είναι άραγε η αποδοχή του τροχαίου θανάτου σαν κάτι το φυσιολογικό. Ρεαλισμός; Πρόοδος;  Ας απαντήσει μέσα του.  ο καθένας που θεωρεί κάποιον  αριθμό θανάτων στο οδικό δίκτυο σαν αναπόφευκτο πόσα μέλη της οικογένειας του,  θα θεωρούσε φυσιολογικό να χάσουν τη ζωή τους ή να μείνουν ανάπηροι επειδή περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο και  πήγαιναν μια βόλτα ή  στη δουλειά τους με μηχανή ή αυτοκίνητο.Πως μπορούμε αυτό που θεωρούμε αδιανόητο για μας και την οικογένεια μας,  να το θεωρούμε αποδεκτό και φυσικό για την κοινωνία;»

Οι ιθύνοντες του  Πανελλαδικού  Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα κάλεσαν  τις οικογένειες των θυμάτων, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις Μνήμης που θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού θα λάβουν χώρα. Φέτος,επειδή η Ημέρα Μνήμης συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε διαφορετικές ημέρες.

Ήδη  στις 11 το πρωί του  Σαββάτου  16 Νοεμβρίου  έγινε  η εκδήλωση μνήμης στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου στη Λότζια.

Στις 10 το πρωί της  Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019 θα  τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη και στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει ενημέρωση πολιτών στο  δημαρχείο. Επίσης, σχετικές εκδηλώσεις γίνονται έως τις 30 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ημέρα θα γίνουν εκδηλώσεις στη Ρόδο, όπου στις 10 το πρωί  τελείται η  Επιμνημόσυνη Δέηση  στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου και στις 6 το απόγευμα  πραγματοποιείται η συναυλία με τίτλο «Είμαστε Εδώ.. Τραγουδάμε όλοι για τη ζωή».

Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019  θα γίνει η εκδήλωση- συναυλία στο   «Ελληνικό Μολύβι», στην  Ιερά Οδό 154 (στάση Μετρό Ελαιώνας) στην Αθήνα.Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει η  πρέσβειρα της Σουηδίας  Charlotte Sammelin , η οποία θα εξηγήσει το πως  μια χώρα κατόρθωσε το «ακατόρθωτο»: να σέβεται και να προφυλάσσει την ανθρώπινη ζωή στο οδικό δίκτυο μέσα από την πολιτική που κωδικοποιήθηκε σαν «Όραμα Μηδέν – Vision Zero».

Θα προβληθούν βίντεο και φωτογραφίες ως  παρέμβαση του Πανελλήνιου Συλλόγου  SOS Τροχαία Εγκλήματα.  Θα ακολουθήσει συναυλία με παραδοσιακά –  λαϊκά τραγούδια από δύο τραγουδίστριες-  μέλη του συλλόγου, ήτοι  την Σοφία Εμφιετζή, μητέρα του αείμνηστου  Αλέξανδρου Τσίμινα 22 ετών  και την Καίτη Μακρή, μητέρα του αξέχαστου  Στράτου Φούσκα 20  ετών. Αμφότεροι οι δύο αείμνηστοι νέοι  έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα

Τα αμείλικτα στοιχεία

Συνολικά 1.350.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους,  και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία δυστυχήματα, που συνέβησαν το 2018 στους δρόμους του κόσμου. Με μαθηματική ακρίβεια και με οδυνηρό τρόπο  φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)  από τις αρχές του 2000 πως αν δε  ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, τότε οι θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις θα αυξάνουν διαρκώς, καθώς και στη δεκαετία του 2030 θα φτάσουν  κάθε χρόνο στους 2.400.000 νεκρούς!

«Παρόλο που ο Π.Ο.Υ. επιμένει πως τα τροχαία είναι προβλέψιμα και άρα μπορούν να προληφθούν Παρόλο που ένα περιορισμένος αριθμός χωρών έχει αποδείξει ότι αυτό πράγματι είναι δυνατό. Η ανθρωπότητα συνολικά φαίνεται ότι έχει επιλέξει το δρόμο του θανάτου, θεωρώντας φυσιολογικό ή αναπόφευκτο το θάνατο στο δρόμο. Ακόμα και στην Ευρώπη, την ασφαλέστερη σε οδική ασφάλεια ήπειρο, οι στόχοι που τίθενται δεν  μπορούν να εκπληρωθούν. Αντί της μείωσης των θανάτων από τροχαία κατά 43% μεταξύ 2010 -2018, επίσημο στόχο της Ευρωπαικής Επιτροπής επιτεύχθηκε  μείωση μόλις κατά 21%. Αυτές είναι οι συνέπειες της άρνησης ανάληψης μιας συστηματικής μακροπρόθεσμης πολιτικής και της αχαλίνωτης προώθησης της μηχανοκίνησης, σαν ουσιαστικά του μοναδικού επίγειου μεταφορικού μέσου.Πίσω απ’  αυτούς τους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που χάθηκαν και άνθρωποι, οι  οποίοι  ζουν σαν χαμένοι», επισημαίνουν οι διοικούντες  του Πανελλαδικού  Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Τα προσωρινά στοιχεία  της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι την προηγούμενη χρονιά περισσότεροι από 709 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 701 τραυματίστηκαν βαριά και  12.073 ελαφρά σε τροχαία δυστυχήματα ή ατυχήματα στην Ελλάδα.

«Αυτό σημαίνει πως  στην Ελλάδα έχουμε 66 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν η Νορβηγία έχει 20, η Ελβετία 27, το Ηνωμένο Βασίλειο 28, η Ιρλανδία 30, και η Σουηδία 32 νεκρούς  Όσοι κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο έχουν δηλαδή διπλάσια ή και τριπλάσια πιθανότητα θανάτου απ’  όσους κυκλοφορούν σ’ αυτές τις χώρες. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα πράγματα είναι ιδιαίτερα  άσχημα: στην Κρήτη με 57 νεκρούς μέχρι σήμερα  φτάσαμε ήδη στους 90/1.000.000 κατοίκων… Εδώ η πιθανότητα τείνει να γίνει πενταπλάσια…  Μιλάμε για ανθρώπινες  ζωές μη το ξεχνάμε», εξηγούν οι ιθύνοντες του συλλόγου.Για τη  μεγάλη   πλειοψηφία  των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων   δείχνουν τα στοιχεία ότι  είναι  , αφού παγκόσμια οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν πλέον το πρώτο αίτιο θανάτου για τις ηλικίες από 5 έως και 29 ετων, ενώ τα 3 στα 4 θύματα είναι άνδρες! Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1985 κινούνταν 2.036.625 μηχανοκίνητα οχήματα στην  Ελλάδα, όπου το 2018 έφτασαν να  «κυκλοφορούν»  8.236.637  (αύξηση κατά 304.43%)!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.