Ο Ουρανός Κατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία – ερμηνεία της Σοφίας Παπουτσόγλου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

02:33:13,05/28/2019
Ο Ουρανός Κατακόκκινος. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Τι άνθρωποι είμαστε; Τι κρύβουμε μέσα μας; Πώς πέφτουμε τόσο εύκολα; Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

«Εγώ ξεχωρίζω δεν είμαι μέσος όρος. Εγώ κάνω τη δική μου επανάσταση»

«Ο Ουρανός Κατακόκκινος» είναι  ο συγκλονιστικός μονόλογος της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της  Σοφίας Παπουτσόγλου  στις 9.15 το βράδυ της κάθε Τετάρτης, Πέμπτης, και Σαββάτου, στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή) στην Αθήνα, όπου την  Παρασκευή  «ανεβαίνει» το έργο στις 7.15 το απόγευμα. Θα δοθεί, δε, μια έκτακτη παράσταση στις 9.15 το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουνίου 2019 στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Μία γυναίκα, που έμαθε να μην υποτάσσεται σε τίποτα και σε κανέναν, βρίσκεται εγκλωβισμένη στους ρόλους και τις κοινωνικές επιταγές μίας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Τότε τίθενται τα ερωτήματα: Θα καταφέρει να κάνει τη δική της,  επανάσταση; Και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της;

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο «ανέβασμα»  στο Εθνικό Θέατρο (1998) σε σκηνοθεσία του Βίκτωρα Αρδίττη  επανέρχεται «O Ουρανός κατακόκκινος» στο προσκήνιο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Παπουτσόγλου, η οποία  ενσαρκώνει τη Σοφία Αποστόλου, μία γυναίκα αποφασισμένη να συνεχίσει τη δική της,  επανάσταση, άνευ ορίων και άνευ όρων.

Η παράσταση υπό αυτή τη μορφή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Θεατρικού μονολόγου τον Οκτώβριο 2018,  που έγινε στον Πολυχώρο ΕύΠολις Θέατρο στο Νέο  Κόσμο, όπου  έλαβε  τον 3ο έπαινο.

Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα  παραστάσεις στο ίδιο θέατρο και μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικείων Φυλακών ΙΙ Κορυδαλλού.

Πρωταγωνιστής πάντοτε είναι  ο Άλλος, αυτός που βρίσκεται και δε βρίσκεται ανάμεσα μας.

Πρόσωπα, τα οποία ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία.

Στο έργο «παρουσιάζονται»  οι ηττημένοι του εμφυλίου, οι κυνηγημένοι και οι απόκληροι του μετεμφυλιακού κράτους, οι παράνομοι, καθώς και οι νέοι, οι οποίοι ονειρεύονται να βρεθούν μακριά μα πάντοτε μένουν σε ένα παρόν εγκλωβισμένο.

«Η Αναγνωστάκη, αφήνει την ηρωίδα της, να μιλήσει με σαρκαστικό χιούμορ για τις ωραίες και λίγο επικίνδυνες ημέρες, τα όνειρα που γκρεμίζονται μαζί με τις αξίες και τις ιδεολογίες, οι οποίες  διαψεύδονται και να σταθεί στο ύψος της , χωρίς να αναζητά τη συμπάθειά  μας.

Αντίθετα νιώθει περήφανη για τον άσχημο και ηλίθιο γιο, που επισκέπτεται στις φυλακές. Πρόκειται για μια πινακοθήκη ανθρώπων με αξιοπρέπεια, που το παρελθόν τους, αποτελεί αναπόδραστο κομμάτι του παρόντός τους,  και τους έχει κάνει αυτό, που είναι σήμερα. Και συχνά αυτό το κάποτε είναι πολύ πιο ισχυρό», σημειώνει η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια Σοφία Παπουτσόγλου.

Ο Ουρανός Κατακόκκινος. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Πρωταγωνιστής πάντοτε είναι ο Άλλος, αυτός που βρίσκεται και δε βρίσκεται ανάμεσα μας. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλόυ

  Η υπόθεση του έργου

Η Σοφία Αποστόλου είναι γόνος μιας αστικής οικογένειας, καθηγήτρια γαλλικής στο Δημόσιο με ανώτερες σπουδές στη Φιλολογία, κάτοχος επίσης της αγγλικής και της ρωσικής, χήρα ενός ωραίου άντρα, αλλά  και κομμουνιστή , που απολύθηκε λόγω αλκοολισμού. Ζει πια απέναντι από τις φυλακές Κορυδαλλού,  όπου είναι έγκλειστος ο άσχημος και αφελής γιος της.

Το έργο «διατρέχει» τις σκέψεις μιας γυναίκας για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα που διαψεύδονται μαζί με τις αξίες,καθώς και τις ιδεολογίες της.

Η  ίδια να μπλέκεται μαζί με το παιδί της, στις περίεργες «μπίζνες» του εμπορίου κοριτσιών από χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η παράσταση έχει αποσπάσει ήδη θετικές κριτικές, ήτοι:

 «Η Σοφία Παπουτσόγλου έλαμπε στην σκηνή, παρότι έπαιζε καταπληκτικά τη διαλυμένη γυναίκα…», Νάσος Κονίτσας – noisy.gr.

«Η Σοφία Παπουτσόγλου, ερμηνεύει αφοπλιστικά, μέσα σε λιτό, φτωχικό σκηνικό, ανακατεμένο, όπως η ζωή της ηρωίδας της», Ζωή Τόλη – enetpress.gr.

Ο Ουρανός Κατακόκκινος. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Πρόσωπα, τα οποία ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Η ταυτότητα της παράστασης

Ο μονόλογος «Ο Ουρανός Κατακόκκινος»  της Λούλας Αναγνωστάκη  διαρκεί 50 λεπτά.

Συντελεστές

Το έργο  σκηνοθέτησε και το ρόλο της Σοφίας Αποστόλου ενσαρκώνει η Σοφία Παπουτσόγλου.

Τη φωτογραφία της αφίσας έδωσε η  Λίλια Αγάθου.

Τα φωτιστικά   σχεδίασε ο Αλέξανδρος Πολιτάκης

Την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις «κρατά» η  Ράνια Παπαδοπούλου, η οποία φωτογράφισε τις σκηνές.

«Ευχαριστούμε θερμά το Θανάση Χειμωνά για την εμπιστοσύνη, που μας έδειξε και την Μαρία Ζορμπά για την πολύτιμη βοήθειά  της», ανέφεραν οι συντελεστές.

Οι ημέρες και  οι ώρες των παραστάσεων

Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 21:15  το βράδυ και Παρασκευή  στις 19:15 το απόγευμα.

Έξτρα παράσταση: Κυριακή 9 Ιουνίου 2019  στις 21:15 το βράδυ.

 Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10 ευρώ (κανονικό), και 8 ευρώ (μειωμένο)

Σάββατο και Κυριακή: 12 ευρώ (κανονικό) και  10 ευρώ (μειωμένο)

α)Τηλεφωνικά στο ταμείο του θεάτρου στον αριθμό με αριθμό κλήσης: 210- 32.55.444

β)Μέσω του ticketservices.gr:

Στο εκδοτήριο της  Ticket Services στην οδό Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου, τηλεφωνικά στον αριθμό κλήσης:  210-72.34.567

και  στο www.ticketservices.gr, ήτοι:

https://www.ticketservices.gr/event/thiseion-o-ouranos-katakokkinos/?lang=el

γ)Στο PUBLIC στο tickets.public.gr , ήτοι

στο https://tickets.public.gr/event/thiseion-o-ouranos-katakokkinos/?lang=el

και  σε όλα τα καταστήματα.

Οι θεατρόφιλοι μπορούν να επωφεληθούν από την προσφορά προπώλησης αγοράζοντας τα εισιτήρια  στην τιμή των 8 ευρώ και 10 ευρώ αντί των 10 και των 12 ευρώ,  αντιστοίχως! (Η προσφορά ισχύει έως και την προηγούμενη ημέρα  της κάθε παράστασης).

Το «θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ» λειτουργεί στην οδό  Τουρναβίτου 7, Ψυρρή (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 – 32.55.444). Η πρόσβαση στο θέατρο  γίνεται από τον Ηλεκτρικό  Σιδηρόδρομο (σταθμός: «Θησείο») και από τη Γραμμή 3 του Μετρό στη στάση  «Μοναστηράκι».

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.