«Ο Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη – ένας συγκλονιστικός μονόλογος

20:24:41,09/14/2019
Ουρανός Κατακόκκινος- Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Το έργο «διατρέχει» τις σκέψεις μιας γυναίκας για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα που διαψεύδονται μαζί με τις αξίες, καθώς και τις ιδεολογίες της.Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Εγώ ξεχωρίζω δεν είμαι μέσος όρος. Εγώ κάνω τη δική μου επανάσταση.

Ο συγκλονιστικός μονόλογος «Ο Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη «επιστρέφει» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Σοφίας Παπουτσόγλου τη φετινή χειμερινή  περίοδο συνεχίζοντας τις παραστάσεις  από τις 9 το βράδυ της  Πέμπτης  3 Οκτωβρίου 2019 στο FAUST Bar Theatre Arts στην Αθήνα ( συμβολή των οδών Αθηναΐδος 12 και Καλαμιώτου 11, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 –32.34.095).

Είκοσι χρόνια μετά από το πρώτο «ανέβασμα»  στο Εθνικό Θέατρο (1998) σε σκηνοθεσία του Βίκτωρα Αρδίττη  επανέρχεται «O Ουρανός κατακόκκινος» στο προσκήνιο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Παπουτσόγλου, η οποία  ενσαρκώνει τη Σοφία Αποστόλου, μία γυναίκα αποφασισμένη να συνεχίσει τη δική της,  επανάσταση, άνευ ορίων και άνευ όρων.

Ουρανός Κατακόκκινος- Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Μια γυναίκα που συγκρούεται στο ρόλο του θύματος, αλλά και του θύτη.Ουρανός Κατακόκκινος- Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Η παράσταση υπό αυτή τη μορφή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Θεατρικού μονολόγου τον Οκτώβριο του  2018,  που έγινε στον Πολυχώρο ΕύΠολις Θέατρο στο Νέο  Κόσμο, όπου  έλαβε  τον 3ο έπαινο.

Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα  παραστάσεις στο ίδιο θέατρο και μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικείων Φυλακών ΙΙ Κορυδαλλού.

Πρωταγωνιστής πάντοτε είναι  ο Άλλος, αυτός που βρίσκεται και δε βρίσκεται ανάμεσα μας.

Πρόσωπα, τα οποία ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία.

Στο έργο «παρουσιάζονται»  οι ηττημένοι του εμφυλίου, οι κυνηγημένοι και οι απόκληροι του μετεμφυλιακού κράτους, οι παράνομοι, καθώς και οι νέοι, οι οποίοι ονειρεύονται να βρεθούν μακριά μα πάντοτε μένουν σε ένα παρόν εγκλωβισμένο.

«Η Αναγνωστάκη, αφήνει την ηρωίδα της, να μιλήσει με σαρκαστικό χιούμορ για τις ωραίες και λίγο επικίνδυνες ημέρες, τα όνειρα που γκρεμίζονται μαζί με τις αξίες και τις ιδεολογίες, οι οποίες  διαψεύδονται και να σταθεί στο ύψος της , χωρίς να αναζητά τη συμπάθειά  μας.

Αντίθετα νιώθει περήφανη για τον άσχημο και ηλίθιο γιο, που επισκέπτεται στις φυλακές. Πρόκειται για μια πινακοθήκη ανθρώπων με αξιοπρέπεια, που το παρελθόν τους, αποτελεί αναπόδραστο κομμάτι του παρόντός τους,  και τους έχει κάνει αυτό, που είναι σήμερα. Και συχνά αυτό το κάποτε είναι πολύ πιο ισχυρό», σημειώνει η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια Σοφία Παπουτσόγλου.

Ο Ουρανός Κατακόκκινος. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Τι άνθρωποι είμαστε; Τι κρύβουμε μέσα μας; Πώς πέφτουμε τόσο εύκολα; Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

 Η υπόθεση του έργου

Η Σοφία Αποστόλου είναι γόνος μιας αστικής οικογένειας, καθηγήτρια γαλλικής στο Δημόσιο με ανώτερες σπουδές στη Φιλολογία, κάτοχος επίσης της αγγλικής και της ρωσικής, χήρα ενός ωραίου άντρα, αλλά  και κομμουνιστή , που απολύθηκε λόγω αλκοολισμού. Ζει πια απέναντι από τις φυλακές Κορυδαλλού,  όπου είναι έγκλειστος ο άσχημος και αφελής γιος της.

Το έργο «διατρέχει» τις σκέψεις μιας γυναίκας για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα που διαψεύδονται μαζί με τις αξίες, καθώς και τις ιδεολογίες της.

Η  ίδια να μπλέκεται μαζί με το παιδί της, στις περίεργες «μπίζνες» του εμπορίου κοριτσιών από χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η παράσταση έχει αποσπάσει ήδη θετικές κριτικές, ήτοι:

 «Η Σοφία Παπουτσόγλου έλαμπε στην σκηνή, παρότι έπαιζε καταπληκτικά τη διαλυμένη γυναίκα…», Νάσος Κονίτσας – noisy.gr.

«Η Σοφία Παπουτσόγλου, ερμηνεύει αφοπλιστικά, μέσα σε λιτό, φτωχικό σκηνικό, ανακατεμένο, όπως η ζωή της ηρωίδας της», Ζωή Τόλη – enetpress.gr.

«Ένα από τα διαχρονικά κείμενα της Λούλας Αναγνωστάκη βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια σε μια πανέμορφη και ικανότατη νεαρή,  που δεν μπήκε στον κόπο να υποδυθεί την κουρασμένη γραία με εξωτερικά τεχνάσματα κι οπτικές απάτες. Η Σοφία Παπουτσόγλου είναι κεφάλαιο για το ελληνικό θέατρο κι αξίζει ένα βραβείο ερμηνείας…», Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός – grafei.wordpress.com.

«Η ηθοποιός Σοφία Παπουτσόγλου, σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό, που μαρτυράει την εγκατάλειψη, της ηρωίδας, καταφέρνει, χωρίς πρόσθετους βερμπαλισμούς και συναισθηματικές μανιέρες, να αποδώσει έναν δύσκολο ρόλο.

Μια γυναίκα που συγκρούεται στο ρόλο του θύματος, αλλά και του θύτη. Με πείσμα, ξερνάει, την ασχήμια της ζωής της,  στα πρόσωπα, εκείνων που συμβιβάστηκαν. Δυνατό συναίσθημα, ωραίες ενεργές παύσεις και πολύ καλή επικοινωνία με την πλατεία. Η παράσταση ξεκινάει με μια προβολή. Μέσα από γαλλικούς ήχους, βλέπουμε την συγγραφέα, Λούλα Αναγνωστάκη και τον κατακόκκινο ουρανό της…», Ειρήνη Δρίβα – tetragwno.gr.

Ο Ουρανός Κατακόκκινος. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Πρωταγωνιστής πάντοτε είναι ο Άλλος, αυτός που βρίσκεται και δε βρίσκεται ανάμεσα μας. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Η ταυτότητα της παράστασης

Ο μονόλογος «Ο Ουρανός Κατακόκκινος»  της Λούλας Αναγνωστάκη  διαρκεί 50 λεπτά.

Συντελεστές

Το έργο  σκηνοθέτησε και το ρόλο της Σοφίας Αποστόλου ενσαρκώνει η Σοφία Παπουτσόγλου.

Την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις «κρατά» η  Ράνια Παπαδοπούλου, η οποία φωτογράφισε τις σκηνές. Τη φωτογραφία της αφίσας πραγματοποίησε ο Δημήτρης Καρβουντζής.

«Ευχαριστούμε θερμά το Θανάση Χειμωνά για την εμπιστοσύνη, που μας έδειξε», ανέφεραν οι συντελεστές.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Στις 9 το βράδυ της κάθε Πέμπτης  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 9  το βράδυ  της  Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019 στο FAUST Bar Theatre Arts στην Αθήνα ( συμβολή των οδών Αθηναΐδος 12 και Καλαμιώτου 11, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 –32.34.095).

Ο Ουρανός Κατακόκκινος. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Πρόσωπα, τα οποία ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Τιμές εισιτηρίων

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο) και  5 ευρώ (ατέλεια)

Η προπώληση των  εισιτηρίων γίνεται ηλεκτρονικά από τον εξής σύνδεσμο:

viva.grhttps://www.viva.gr/tickets/theatre/faust/o-ouranos-katakokkinos/

Υφίσταται προσφορά  προπώλησης έως και τις  30 Σεπτεμβρίου 2019, με τα πρώτα 300 εισιτήρια  να δίνονται στην τιμή των 8 ευρώ

 FAUST Bar Theatre Arts

( συμβολή των οδών Αθηναΐδος 12 και  Καλαμιώτου 11)

 Τηλέφωνο με αριθμό κλήσης  210-32.34.095

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.